GENEL - 23 Temmuz 2018 Pazartesi 12:23

Yalova orman yangınlarına karşı teyakkuzda

A
A
A
Yalova orman yangınlarına karşı teyakkuzda

Yalova Orman İşletme Müdürlüğü havaların ısınmasıyla birlikte çıkabilecek orman yangınlarına karşı teyakkuza geçti.

Yalova Orman İşletme Müdürlüğü havaların ısınmasıyla birlikte çıkabilecek orman yangınlarına karşı teyakkuza geçti.


Mangal, sigara ve rastgele atılan şişelerin orman yangınlarına davetiye çıkardığını belirten Yalova Orman İşletme Müdürü Murat Bilinmiş, “Ormanlar bizim ortak değerlerimizdir. Ormanlar yoksa bizde yokuz anlayışıyla hareket etmeliyiz. Orman İşletme Müdürlüğü olarak 5 arozöz, 1 adet su tankı, 2 adet ilk müdahale aracı, 1 adet greyder, 1 adet dozer ve 1 adet treyler ile beraber 63 kişilik uzman ekiple 7/24 orman yangınlarına müdahale için hazır bir şekilde teyakkuzdadır" dedi.


Bilinmiş, "Orman ekosistemini tehdit eden unsurların başında orman yangınları gelmektedir.


Dünya kara yüzeyinin yaklaşık olarak 1/3’ünü kaplayan ormanlar, başta biyolojik çeşitlilik olmak üzere korunması gerekli değerlerin muhafazası bakımından büyük önem taşımaktadır. Bilindiği gibi orman bir yandan kendisi başlı başına bir kaynak olurken, diğer yandan öteki kaynaklara koruyuculuk yapmaktadır. Hem topraktan 2,5 santim kalınlığında bir üst toprağın meydana gelmesi için 200-1000 yıl, tarıma elverişli sayılan 15-20 santim kalınlığındaki üst toprağın oluşması için 1400-7000 yıl geçmesi gerekir. Düşen yağmur damlalarının sahip oldukları kinetik enerjinin miktarı yüzeysel akışa göre 256 kat fazladır. Bu durumda toprağı yağmur tanelerinin bombardımanından ancak bitki örtüsü koruyabilir. Nitekim 1,5 santim kalınlığındaki bir toprak tabakasının taşınması için bakir ormanda 500 bin yıl, çayırlıkta 3225 yıl gerekli iken, çıplak arazide sadece 15 yıl yeterli olmaktadır” dedi.


Ormanları yangınlara karşı korumak için piknik ateşini kontrollü yakmak, ateşi tam olarak su dökerek söndürmek gerektiğini anlatan Yalova Orman İl Müdürü Bilinmiş, “Araçlarda seyir halinde iken pencereden atılan sigara izmariti orman yangınlarının bir başka sebebini oluşturuyor. Yine piknik sonrası ormanda bırakılan ya da kırılıp atılan cam şişeler güneş ışığıyla birlikte mercek etkisi yaparak yangına sebep oluyor. Yasaklanmış olan anız yakmak da yanlış davranış örnekleri arasında yer alıyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Fidanlar toprakla buluştu Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ve Ormancılık Meslek Yüksekokulu tarafından, Ormancılık Haftası kapsamında Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde fidan dikimi etkinliği gerçekleştirildi. Fidan dikimi etkinliğine; Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Orman Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Yılmaz Türk, Doç. Dr. Halil İbrahim Şahin, Ormancılık Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Kamile Tırak Hızal, bölüm başkanları akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz Türk, Ormancılık Haftası’nda bu ve buna benzer sergi, panel ve konferans gibi etkinliklerin devam edeceğini ifade etti. Üyesi Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu ise Peyzaj Mimarlığı ve Orman Mühendisliği bölümlerinin birçok dersini veya bazı çalışmalarımızı Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde gerçekleştirdiklerini ifade ederek Ormancılık Haftası’nda bir farkındalık oluşturmak ve doğa sevgisini aşılamak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Necmi Aksoy ise ’’Dünyayı ağaç kurtaracak. Kıyamette kopsa yine ağaç dikin ki dünyamız yaşanılabilir olmaya devam etsin’’ şeklinde konuştu. Etkinlikte Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri fidanları toprakla buluşturarak Ormancılık Haftası’nda önemli bir farkındalığa imza attı.
Düzce Sokaklarda saldırgan köpek kalmayacak Düzce Belediyesi, başıboş ve saldırgan sokak köpekleri ile ilgili sorunu kökünden çözmek üzere harekete geçti. İlçelerde kurulacak ilkyardım merkezlerinde köpeklerin kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılarak, saldırganlıkları ve üremeleri kontrol altına alınacak. Düzce Belediyesi, ülke genelinde bir sorun haline gelen başıboş ve saldırgan sokak köpekleri konusunda Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışmaya imza atıyor. Düzce Belediyesi öncülüğünde, İl Özel İdaresi ve ilçe belediyeleri işbirliğinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yanı sıra hayvanseverlerin de destekleriyle izlenecek bir yol haritası oluşturulurken, il genelinde sorunun çözülmesi hedefleniyor. Yürütülecek süreç, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ilçelerde belirlenecek alanlarda ilkyardım merkezleri oluşturulacak. İl Özel İdaresi tarafından merkezin ihtiyacı olan ekipmanlar alınacak. Ayrıca veteriner hekim ve veteriner teknikerlerinin sayısı artırılacak. Bu merkezlerde başıboş ve saldırgan sokak köpekleri toplanarak kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılacak. Böylece hem saldırganlıkları azaltılacak hem de üremeleri kontrol altına alınmış olacak. “Bu sorunu kökünden çözüyoruz” Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, konuyla ilgili olarak “2019 yılında Türkiye’nin en modern hayvan barınağını Düzce’de kurmuş ve faaliyete geçirmiştik. Şimdi de sokaklarda başıboş ve saldırgan köpek bırakmamak için Türkiye’ye örnek olabilecek yeni bir çözüm ürettik. Düzce Belediyesi öncülüğünde, bütün ilçe ve belde belediyeleri, İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile hayvanseverlerden oluşan üçlü mekanizma tesis ettik. Bu mekanizma ile sokakta saldırgan köpek kalmayacak. Bu mekanizmanın özü kısırlaştırmayla hayvan sayısındaki artışın kontrol altına alınması, sokak hayvanının saldırganlığının rehabilite edilmesidir. Bu amaçla ilçelerde kısırlaştırma merkezleri kuruyoruz. Düzce Belediyesi’nin hayvan konukevi kısırlaştırma kapasitesini artırıyoruz ve bu sorunu kökünden çözüyoruz. Düzce’mize hayırlı olsun” dedi.