EKONOMİ - 31 Mayıs 2018 Perşembe 13:51

Yalova Taşıt Yan Sanayi OSB protokolü imzalandı

A
A
A
Yalova Taşıt Yan Sanayi OSB protokolü imzalandı

Yalova İl Özel İdaresi, Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve İkitelli Otomotiv ve Savunma Sanayicileri Derneği arasında Valilik makamında üçlü protokol imzalandı.

Yalova İl Özel İdaresi, Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve İkitelli Otomotiv ve Savunma Sanayicileri Derneği arasında Valilik makamında üçlü protokol imzalandı.


Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde kurulacak olan 7 bin kişiye iş istihdamı sağlaması beklenen Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için ilk somut adım atıldı. 300 milyon dolarlık yatırımın protokolü Yalova Valiliği Toplantı Salonu’nda imzalandı. Protokol metnine Tuğba Yılmaz, Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Cem Ocakcı, Yönetim Kurulu Üyesi Ruhican Karakaş ve İkitelli Otomotiv ve Savunma Sanayicileri Derneği’ni temsilen Divan Başkan Vekili Gökhan Işık, Yazman Üye Oğuz Can Ocakcı imza attılar.


Konuyla ilgili olarak Yalova Valiliği’nde yapılan açıklamada ise şu bilgilere yer verildi: “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Organize Sanayi Bölgeleri Sicil Defterine 301 Sicil Numarası ile kayıtlı, Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin katılımcı kuruluşlarından olan, Taşıt Araçları İhtisas Sanayici ve İş Adamları Derneği, 29 Nisan 2017 tarihli ve 30052 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe konulan 689 sayılı KHK ile kapatılarak, her türlü taşınır ve taşınmazları hazineye intikal edilmiştir.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşüne istinaden yapılan çalışmalarda, Yalova İl Özel İdaresi (yüzde 88), Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (yüzde 6) ve Çiftlikköy Belediyesi’nin (yüzde 6) katılımlarıyla yeniden teşekkül ettirilen Müteşebbis Heyeti tarafından oluşturulan Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB’nin Protokolü Bakanlığın 15 Şubat 2017 tarihli yazısı ile onaylanmıştır.


İkitelli Otomotiv ve Savunma Sanayicileri Derneği’nin OSB Müteşebbis Heyetinde katılımcı olma talebi mevcut katılımcı kurumların karar alma organlarınca uygun bulunmuş olup, İkitelli Otomotiv Ve Savunma Sanayicileri Derneği (yüzde 70), Yalova İl Özel İdaresi (yüzde 18), Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ( yüzde 6) ve Çiftlikköy Belediyesi’nin (yüzde 6) katılımlarıyla yeniden teşekkül ettirilen Müteşebbis Heyeti tarafından oluşturulan OSB kuruluş protokolü bakanlık tarafından 04 Mayıs 2018 tarihinde onaylanmıştır.


Kurulacak olan OSB’nin yatırım maliyeti 300 milyon dolar olarak öngörülmektedir. OSB’ nin finansman ihtiyacı kamu kaynağı (Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kredisi) kullanılmaksızın, tamamı girişimci sanayiciler tarafından karşılanacaktır. OSB’nin tam kapasiteyle faaliyete geçmesi durumunda OSB’nin cirosunun 500 milyon dolar seviyelerine, ihracatının 300 milyon dolar seviyelerine ulaşacağı ve 7 bin kişiye istihdam sağlaması ön görülmektedir.


Ülkemizdeki taşıt araçları yan sanayi sektörü, taşıt araçlarının parça ve ekipman ihtiyacının yüzde 80-85’ ini temin edecek düzeydedir. OSB kurulumu ile bu oranın yüzde 15-20’lik kısmının Yalova ilinden karşılanması hedeflenmektedir.


İmzalanan üçlü protokol gereği, Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyetlerinde İl Özel İdaresi’nin payına düşen katılımcı masraflarının dernek tarafından karşılanacağı ve İl Özel İdaresi’nin hiçbir masrafa katılmayacağı hususunda karşılıklı iyi niyet çerçevesinde anlaşma sağlanmıştır”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı Bayburt’ta iki otomobilin çarpıştığı ve 4 kişinin yaralandığı trafik kazası, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Bayburt merkez Tuzcuzade Mahallesi, Sıla Kent Konutları önünde meydana geldi. Kazada ikisi sürücü olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Camları, aynaları paramparça olan, kaput kısmı tamamen hurdaya dönen iki aracın karıştığı kaza ise etrafta bulunan iş yeri güvenlik kameralarına yansıdı. Bayburt merkez Köprülü Kavşak yönüne seyir halinde bulunan 69 AG 003 plakalı otomobil, şehir merkezi istikametine gelen 69 AS 030 plakalı otomobile dönüş yaptığı esnada çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan çıkan otomobil etrafta marketin, evlerin bulunduğu yola devrildi. 69 AS 030 plakalı otomobil içerisinde bulunan 1’i sürücü 3 kişi, 69 AG 003 plakalı otomobildeki sürücü yaralandı. Market çalışanlarının ve etraftan geçen vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Devrilen otomobilde sıkışan bir kişi ve diğer 2 yaralı araçtan çıkarıldı, sağlık ekiplerince yaralılara ilk müdahaleleri olay yerinde yapıldı. Yaralılar ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesine tedavileri yapılmak üzere götürüldü. Hurdaya dönen otomobil, olay yerine çağrılan çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. İş yeri güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilen görüntülerde, anayoldan gelen 69 AG 003 plakalı kırmızı aracın, hatalı dönüş yapan 69 AS 030 plakalı araca sert bir şekilde çarptığı görüldü.
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.