GENEL - 30 Ekim 2017 Pazartesi 15:31

Yalova’da Kivi Festivali

A
A
A
Yalova’da Kivi Festivali

Yalova Kivi Üreticileri Birliği ve Subaşı Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen 5.

Yalova Kivi Üreticileri Birliği ve Subaşı Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen 5. Subaşı Kivi Festivali renkli görüntülere sahne oldu. bir katılımla gerçekleştirildi.


Subaşı Belediyesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri’ndeki festivalin açılış kurdelesini Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı kesti. Yalova’nın coğrafi açıdan küçük olsa da tarımda, sanayide ve turizmde her geçen gün büyüyen, gelişen ve kendinden söz ettiren bir il olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Yalova, gerek kivide, gerekse diğer zirai üretim alanlarında hem verimli tarım arazilerine, hem çalışkan insanlara sahip olmasından dolayı yüksek katma değerli ürünler konusunda adından söz ettiriyor. Bunların başında elbette kivi geliyor. Ülkedeki kivi üretiminin yüzde 60’a yakını Yalova’da gerçekleşiyor. Aynı zamanda soğuk hava depoları, Türkiye’deki tüm kivileri koruyacak seviyede" dedi.


Tunalı da, şehirde kivi üretiminin 28 yıl önce başladığını hatırlattı. Kivi üretiminin önemine dikkati çeken Tunalı, şunları kaydetti:


"28’nci yılında bölgemizde 22 bin ton seviyeye kadar geldik. Bu, Türkiye’nin yüzde 60’ı demek. Bütün Türkiye’de bu sene beklenecek kivi miktarı yaklaşık 42 bin ton olacak diye tahmin ediyoruz. Biz burada yeni türler için de uğraşıyoruz. Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü’nde de yeni kivi için de araştırmalar devam ediyor".


Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da Türkiye’yi kiviyle Subaşı’nın tanıştırdığını, kivi kalitesinin Avrupa’nın önünde yer aldığını söyledi. Konuşmaların ardından protokoldekiler tarafından festival meşalesi yakıldı. Festivalde en iyi kivi bahçesi yarışmasında dereceye giren çiftçilere çeşitli hediyeler verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Öğrencilerin tasarladığı 18 proje sergilendi Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Şehit Mehmet Savunmaz Ortaokulunda 18 projenin yer aldığı TÜBİTAK 4006 Bilim Şenliği düzenlendi. Barbaros Şehit Mehmet Savunmaz Ortaokulunda 6 öğretmenin gözetiminde 36 öğrencinin aktif katılımıyla 18 projenin sunulduğu fuarın açılış programına Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş ve Şube Müdürü Emel Bayer, okul müdürleri, diğer okullardan öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarını gezen ziyaretçiler öğrencilerin hazırlamış oldukları projeleri inceleyerek detaylı bilgi aldı. Proje koordinatörü Didar Rübeyda Ramadan ve öğrencileri ile birlikte yapay zekanın etik olup olmadığının araştırılmasını, Scrach kodlama programında Matematik ders oyununu, 3 boyutlu düşünebilmenin yanında 3D dünyasında gezip keşif yapıp inşa etmeyi sağlayan ve kendi mahalle tasarımını yapan, buğday ununa alternatif muz kabuğundan un elde ederek atık gıdanın engellenmesi, Metaverse evrenlerinin meta alışveriş gibi evrenlerin tanıtımını, geometrik şekillerin somutlaştırmayı amaçlayan projeleri; Fen Bilimleri Öğretmeni Dudu Durğan ve öğrencileri rüzgar enerjisinden ev elektriği enerjisi üreten projesi; Türkçe Öğretmeni Özlem Cabbar Gül ve öğrencileri Manisa iline ait yöresel kelimelerle sözlük ve oyun projesi; İngilizce Öğretmeni Nesibe Öztürk Gürlekoğlu ve öğrencileri İngilizce dil eğitiminde web2 araçlarının kullanımı ile ilgili ve değerler eğitimi konulu projeleri; Teknoloji Tasarım Öğretmeni Dilek Zoroğlu ve öğrencileri yaşanabilir, yenilenebilir enerji ile sürdürülebilir yaşam merkezleri projeleri; Bilişim Öğretmeni Metehan Başpınar ve öğrencileri hassas sensör ile park eden araç ve robot tasarımları; Fen Bilimleri Öğretmeni Mehmet Çiçek ve öğrencileri soba (karbonmonoksit) gazını bildiren cihazın kullanımı, tarımda sulama için elektrik enerjisine alternatif güneş enerjisi kullanma ve güneş enerjisi ile hareket eden araç tasarladı. İlçe Müdürü Yıldıray Demirtaş projeler hakkında bilgi alırken, ziyaret toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.