YEREL HABERLER - 18 Ekim 2016 Salı 17:02

Öğrenciler yeni düzenlemenin iptalini istedi

A
A
A
Öğrenciler yeni düzenlemenin iptalini istedi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) okuyan bir grup öğrenci topladıkları 4 bin 500 imzayı Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teslim ederek raylı sistemde kademeli fiyat uygulamasının iptalini talep etti.
Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan bir grup öğrenci adına basın açıklaması yapan üniversite öğrencisi Zafer Aydın, “Yapılan zamlar ve sistem değişikliği üniversite öğrencilerini ve Samsun halkını mağdur etmektedir. Cebinde 4 TL bulunmayan vatandaş tramvay ile bir durak bile gidememektedir. Üniversite dolmuşları da bu durumu fırsat bilerek ücret artırımına gitmiştir. Taleplerimiz ise, toplu taşımaya yapılan zamların geri çekilmesi ve fiyatların makul bir şekilde ayarlanması, tüm toplu taşıma araçlarının sefer sayılarının yoğun saatlere göre ayarlanması, Kurupelit kampüsündeki ring sayılarının arttırılması, merkeze uzak ilçelere giden dolmuş ve otobüs ücretlerinin makul bir şekilde düzenlenmesi, ücret iade cihazlarının arttırılması, para yükleme cihazlarının arttırılması ve ekspres duraklarına para yükleme cihazlarının konulmasıdır” dedi.
Basın açıklamasını okuyan öğrenciler daha sonra OMÜ’de ve Samsun’un çeşitli yerlerinde topladıkları 4 bin 500 imzayı Büyükşehir Belediyesi’nde yetkililere teslim etti.
Öncel: “Üniversite öğrencisi 4 TL’ye gitmiyor”
Hiçbir yerin 4 TL olmadığını belirten Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Coşkun Öncel, “Ancak Tekkeköy’den binip üniversiteye giderseniz 4 TL’dir. O da normal bir vatandaş içindir. Üniversite öğrencisi 4 TL’ye gitmiyor. Belli duraklar arasında belli tarifeler var. Tramvaylara bindiğimiz zaman kartı okuttuğunuzda 4 TL çekiyor ama indiğinizde kartınızı okuttuğunuzda aradaki farkı size iade ediyor. Öğrenciler burada kendileri için değil, sivil vatandaşların ücretleri için eylem yapıyor. Hafif raylı sistem Samkart ücretlerimiz tam ücret 1-10 durak 1.88 TL, 1-21 durak 2.20 TL, 1-28 durak 3.10 TL ve 1-36 durak 4 TL, öğrenci ise 1-10 durak 1.65 TL, 1-21 durak 1.65 TL, 1-28 durak 2.33 TL ve 1-36 durak 3 TL’dir. 36 durak öğrenciye 3 TL iken, öğrenciler burada yaptıkları eylemde de 4 TL için yapıyor” diye konuştu.
“Önceden yaptığımız zammı öğrenciler yeni protesto ediyor”
Tramvaylarda trafik sorununun olmadığını ifade eden Öncel, “Tramvayların kaçta geleceği ve kaçta nerede olacağınız bellidir. İnsanların bu hayat konforuna ulaşması için yapılan bir ulaşım çeşididir. Son derece modern, son derece sterildir. Biz de bir takım zorunluluklardan dolayı bu zamları yapıyoruz. Amacımız kimselerin tepkisini çekmek değil. Biz de herkese çok iyi bir yaşam standardı, çok ucuz hayat şartlarını istiyoruz. Ancak her şeyin bir bedeli var. Tramvaylarımız şu anda Tekkeköy’e gidiyor. Biz bu zammı yeni yapmadık. Daha önce yapmıştık. Öğrenciler okullarına yeni geldikleri için bunu yeni protesto etme gereği duymuşlar” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-