YEREL HABERLER - 19 Ekim 2016 Çarşamba 12:14

Kulp’ta Muhtarlar Günü kutlandı

A
A
A
Kulp’ta Muhtarlar Günü kutlandı

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde “Muhtarlar Günü” kutlandı.
Kulp Kaymakamlığı’nca "19 Ekim Muhtarlar Günü" nedeniyle etkinlik düzenlendi. Etkinlik, Hükümet Konağı bahçesinde saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Mahalle ve köy muhtarların bir araya geldiği etkinlikte, Eski Mahalle Muhtarı İhsan Çabuk, günüm anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Çabuk, “Muhtarlık müessesesi ülkemizdeki yerel demokrasinin en köklü kurumu olarak, 1829 yılından bu güne faaliyetlerini sürdürmektedir. Geçmişten bugüne biz muhtarlar olarak, bir yandan köy ve mahalle sakinlerimizin, devlet kurumlarıyla olan ilişkilerinde bazen uygulayıcı, bazen de aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmekteyiz. Muhtarlık müessesesine geç kalınmış özel bir gün bahşederek bizleri onurlandıran başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, devlet büyüklerimiz ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.