YEREL HABERLER - 19 Ekim 2016 Çarşamba 12:55

Muratpaşa’da ’Popüler Kültür Konuşmaları’ başladı

A
A
A
Muratpaşa’da ’Popüler Kültür Konuşmaları’ başladı

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ilki gerçekleştirilen Popüler Kültür Konuşmaları’nda “Hem nitelikli hem popüler olmadan hayatı etkilemek mümkün değil gibi duruyor. Siyasetçilerin, aydınlanmacıların, modernleşmecilerin en fazla kafa yoracakları noktanın tam da bu” dedi.
Muratpaşa Belediyesi, siyasetten aşka, sinemadan müziğe, gündelik yaşamın tüm ayrıntılarının konuşulacağı ‘Popüler Kültür Konuşmaları’ serisinin ilkini şair, yazar ve televizyoncu Yekta Kopan, akademisyen Serdar Taşçı’nın katılımıyla gerçekleştirildi. ‘Her şeyden biraz’ başlığıyla gerçekleştirilen ilk etkinliğe üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonunda gerçekleşen etkinlik, 17 Ekim 2009’da hayata veda eden Türkiye’de iletişim, kültür ve popüler kültür konularında öncü çalışmalara imza atan iletişim ve medya dünyasının duayeni Prof. Dr. Ünsal Oskay anısında gerçekleşti. Taşçı, Prof. Dr. Oskay’ın Türkiye’de eleştirel kuramın kurucu babalarından olduğunu söyledi.
1960’lı yıllarda ‘ideolojilerin sonu’ tartışmaları içinde Prof. Dr. Oskay’ın Türk düşün dünyasına Frankfurt Okulu, Karl Marks gibi isimleri, meta fetişizmi gibi kavramları yerleştirdiğini belirten Taşçı, “Prof. Dr. Oskay tüm bunlarla birlikte ‘Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım’ kitabında olduğu gibi kitap ismiyle doğrudan mesaj vermeyi tercih eden bir bilim insanıydı” dedi. Prof. Dr. Ünsal Oskay anısına hazırlanan kısa film gösterimiyle başlayan Popüler Kültür Konuşmalarının ilkinde, Türkiye’nin kültür sanat ikliminden müziğe ve edebiyata, felsefeden psikolojiye, özgürlüklerden temel hak ve özgürlüklere ve gelecek tasavvurlarına birçok şeyin konuşuldu.
‘Kürk Mantolu Madonna’
Yekta Kopan, son günlere damgasını vuran Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ üzerinden Türkiye’nin kültür sanat dünyasına ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Bunu Madonna duysa ‘Ne der?’ diye düşünün. Bir Türk Madonna’nın hayatını niye dizi yapsın. O da tuhaf değil mi? Bu kültür algısı bir cehalet öyküsünün sonucunda ortaya çıkıyor. Bu ülke, özellikle son 4-5 yıldır, üniversite mezunu olmadan başarıya ulaşmış insanların hayatlarının kutsandığı, anlatılabilir ama kutsanmak ayrı bir şeydir, bir hal aldı. ‘80 sonrası’ demem lazım daha anlatıcı olacaktır, cahilliğin sadece bir sınıfa ait olduğu ve o sınıfla sınırlı olduğu kontr görüşle, cahilliği öven ve bir ekonomik sınıfa ait olduğu görüşünün çatışmasının birçok cümlesini kültür sanat dünyasına yaydı.”
Bob Dylan’a Nobel Ödülü
ABD’li ünlü şarkıcı Bob Dylan’ın Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmasına ilişkin Küçük İskender, Nobel’in bir yıla yayılan bir zaman içinde yapılan değerlendirmeler sonucu verilen bir ödül olduğunun altını çizdi ancak Adonis adıyla bilinen Suriyeli şair Ali Ahmet Sait Eşber’i hatırlatarak “Adonis gibi çok değerli şair yeryüzünde yaşarken, bu ödülü onun hak ettiğini düşünüyordum” dedi. Yaklaşık 2 saat süren etkinliği baştan sona ilgiyle takip eden Belediye Başkanı Ümit Uysal, konuşmaların ardından katılımcıları plaket ve çiçekle teşekkür ederken Türkiye’nin verili sosyolojik ve sosyo-psikolojik ortamında hem nitelikli hem de popüler olmadan hayatı etkilemenin mümkün olmadığını söyledi. Popüler olma ve olmama tartışmaları arasında siyasetçilerin, aydınlanmacıların, modernleşmecilerin en fazla kafa yoracakları noktanın tam da bu durum olduğunun altını çizen Başkan Uysal, “Hem nitelikli hem de popüler olmadan işler yürümüyor” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.