GENEL - 19 Ekim 2016 Çarşamba 15:15

Ağır tonajlı araçların geçişi mahalleliyi çileden çıkardı

A
A
A
Ağır tonajlı araçların geçişi mahalleliyi çileden çıkardı

Kahramanmaraş’ta bir taş ocağına kum taşıyan ağır tonajlı araç sahipleriyle mahalle sakinleri arasında gerginlik yaşandı.
Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesi Kılılı Mahallesi’nde, taş ocağından kum çeken ağır tonajlı kamyonların geçişi sırasında oluşan toz ve çocukların okul çıkışı yaşadıkları gerginlik nedeniyle vatandaşlar ile kamyon sürücüleri arasındaki kavga çıktı.
Kahramanmaraş il merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kılılı Mahallesi’nde 3 yıldır faaliyette olan ruhsatlı kum ocağına ait kamyonların taşıma sırasında stabilize olan yoldan geçişlerinde yaşanan toz sorununun çocuklar için tehlike oluşturduğunu iddia eden mahalleli yol kapatıp eylem yaptı.
Yetkililere gerekli müracaatları yapmalarına rağmen çözüm bulamadıklarını iddia eden mahalle halkı, kamyonların geçişini önlemek için yolu trafiğe kapattı. Yol üzerinde toplanan mahalle halkı, zaman zaman kamyon sürücüleriyle karşı karşıya geldi.
Toz sorunu ve can emniyetsizliği yüzünden sağlık sorunlarının arttığını söyleyen vatandaşlar, yetkililerden yaşanan sorunun çözümü için destek istedi.
Yaşanan sorunla ilgili açıklama yapan Kılılı Mahallesi Muhtarı Ali Bozdağ, “2 buçuk yıl oldu ben burada muhtar olalı ama buranın hiçbir zaman çözümü olmadı. Araçların tonajlı gitmesinden dolayı çocuklarımızın can güvenliği hiçbir zaman olmadı. Sabah 07.30’dan akşam 6’ya kadar çalışıyorlar. Tonajlar o keza. Kimse buna müdahil olmadı. Bunu bütün kurumlara gittim herkese de söyledim. Yani yukarıdaki büyüklerden kurumlardan bir an önce bu çözümün yapılmasını istiyorum ben” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.