SAĞLIK - 29 Kasım 2016 Salı 16:02

Tüp mide ameliyatı hakkında bilinmeyenler

A
A
A
Tüp mide ameliyatı hakkında bilinmeyenler

Son zamanlarda adını sıkça duyar olduğumuz tüp mide ameliyatı hakkında bilgi veren Op. Dr. Erol Vural bilinmeyenleri açıkladı.
Op. Dr. Erol Vural, "Tüp mide ameliyatı, sleeve gastektomi olarak tanımlanmaktadır. Midenin büyük bir kısmının kenarının kesilmesi ve çıkartılması ile ilişkilidir. Hacmi ortalama olarak yüzde 70-85 oranında küçültür" diyen Op. Dr. Vural, "Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir sınırlandırma, midenin fundus bölgesinin alınması bağlı olarak iştah hormonunun salgılandığı bölümünde çıkartılması nedeniyle yaşanan iştah kaybı" nedeniyle kilo kaybı yaşanır" ifadelerini kullandı.
Tüp midenin avantajları nelerdir?
Tüp midenin avantajları hakkında da konuşan Op. Dr. Vural, "Laparoskopik yöntemle uygulanması mümkündür. Bu sayede yara iyileşmesi ve hastanın günlük yaşantısına geri dönme süresi kısalır. Mide hacminin küçültülmesi fakat işlevin değiştirilememesi durumunda minimum besin tüketimi sağlar. Ghrelin yani açlık hormonu üretilen midenin fundus bölgesi kesilip çıkartılır. Bu sebeple de doğal olarak kilo kaybı yaşanır. Pilor (mide kapakçığı) korunur. Bu sayede de dumping sendromu önlenmiş olur. Besinler mideyi daha geç terk eder. Tokluk süresi uzar. Ülser riski minimumdur. İkili operasyonlar için uygun çok yüksek VKİ ne sahip kişilerde (VKİ> 55 kg/m2) ilk aşama operasyon için oldukça etkili neticeler sağlar. Tüp mide operasyonu daha sonra ikinci bir operasyon ile bypassa ve doudenal switche dönüşmesi mümkündür" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Tüp Mide ameliyatının dezavantajları nelerdir?
Ameliyatın dezavantajlarını da açıklayan Op. Dr. Vural sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Beklenenden daha az kilo kaybı meydana gelebilir. Yeniden kilo alınabilir. Bu operasyondan sonra hastanın yaşam alışkanlıkları ile yakından ilişkilidir. Hastanın yüksek VKİ’ne sahip olması durumunda (VKİ> 55 kg/m2) fazla kilonun kalan kısmını kaybetmek için genellikle ikinci bir obezite ameliyatının yapılması gerekmektedir. İki aşamalı obezite ameliyatları oldukça yüksek VKİ’ne sahip kişilerde daha etkili ve güvenli sonuçlar elde edilmesini sağlar. Tüp mide ameliyatı az yemeyi sağlar aynı zamanda ve iştahın da azalmasına neden olur eğer bu az yenen gıdaları yüksek kalorili besinlerden seçersek bundan dolayı da kilo verme şansı düşebilir. Tüp mide ameliyatlarında midenin boydan boya kesilmesi söz konusudur. Bundan dolayı da dikiş hattında kaçakların oluşması çok nadirde olsa mümkündür. Midenin kesilen alanı karından çıkartılmaktadır. Bundan dolayı da geri dönüşü yoktur."
(SE-ÖK-Y)
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Açık alanda çalışan işçilere sıcak hava uyarısı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşılaşılan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek açık alanda çalışan tarım işçileri başta olmak üzere vatandaşlara yapmaları gerekenleri anlattı. Hava sıcaklıklarının arttığı Hatay’da ve ülke genelinde bölge bölge termometreler 35 derecenin üzerine çıkmayı başladı. Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde vatandaşları bekleyen tehlikeyse sıcak çarpması. Tarım kenti olan Hatay’da açık alanda çalışan vatandaşlarda sıcak çarpmasına sıklıkla maruz kalıyorlar. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabileceği giysilerin tercih edilmesi söyledi. Dr. Polat, vatandaşlara sıcak havaya karşı yapmaları gerekenleri anlattı. “Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir” Sıcaklık çarpmasının halk arasında güneş çarpması olarak bilindiğini söyleyen Dr. Polat, “Yaz aylarının gelmesiyle sıcaklıkların artışı, her zaman sıcak çarpması olarak kendisini gösterir. Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir. Her zaman şuur kaybı veya şuur bozukluğuyla kendini göstermeyebilir. Biz 2 kademeli şekilde inceliyoruz. Özellikle açık alanlarda korunaksız ve önlemler alınmadan yapılan çalışmalarda fiziksel hareketin fazla olduğunda sıcak çarpması meydana gelir” dedi. “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar” Açık alanda çalışan tarım işçilerinde sıklıkla görülen sıcak çarpmasına karşı sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirten Dr. Polat, “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar. Halk arasında önlemler hakkında bilinen birkaç yöntemde olsa da doğru değildir. Sıcak çarpmasına karşı önlem olarak sıvı alınımına dikkat etmek gerekiyor. Sıvı tüketiminde hastanın oral olarak sıvı verilirken şuur durumunun yerinde olması gerekir Vücut ısısını dengede tutmak için vücut terleme ve ışıma olarak yayılmasıdır. Terlemenin vücut sıcaklığında etkisi çoktur. Pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabilecek giysilerin tercih edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Hatay 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye pamuk tohumu dağıtıldı Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye 21.3 milyon TL değerinde sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Asrın felaketinin yıkıma uğrattığı Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Depremzede çiftçilerin yeniden ayağa kalkması için başlatılan devlet destekleri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’ın Amik Ovası’nın bereketli topraklarında üretim yapan 3 bin çiftçiye “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor” projesi çerçevesinde 21.3 milyon liralık sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla Kırıkhan ilçesinde gerçekleştirilen tohum desteğinin bölge çiftçisine bir nebze de nefes olması bekleniyor. Depremin yaralarını sarmak için yapılan desteklerin devam ettiğini belirten Vali Masatlı, "Türkiye’nin en önemli ve en verimli ovalarından biri olan Amik Ovası’nda başta pamuk tarımı olmak üzere sertifikalı tohum dağıtımlarını gerçekleştirdik. Burada da yaklaşık 21.3 milyon TL’lik tohumu bugün vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. 3 bin vatandaşımıza sertifikalı tohum dağıtımı yaptık. Asrın felaketiyle beraber tarım sektörümüz de ciddi hasar aldı ama bu süreçte 1.1 milyar TL’lik destek yapıldı. Bugünkü projemiz sertifikalı pamuk tohumunun dağıtımı da buradaki vatandaşlarımızın üretimine güç katacaktır. Buradaki üretim kabiliyetimizi ve üretim miktarımızı arttırmasına ve kaliteli ürün elde etmemize ciddi katkı sunacak" dedi. 3 bin üreticiye sertifikalı tohum dağıttıklarını söyleyen Hatay İl Tarım Müdürü Abdurrahman Türkmen ise, "Yıllardır temel kaynaklardan biri olan tarım sektörü önemini her gün arttırmaktadır. 180 bin ton pamuk üretimiyle ilimiz Türkiye pamuk üretimi konusunda 4’üncü sırada yer almaktadır. 6 Şubat asrın felaketi sonrasında pamuk üretiminin devamlılığının sağlanması amacıyla birçok proje hayata geçirilmiştir. ’Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor’ projesi ile Antakya, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Hassa, Belen, Altınözü ilçelerindeki yaklaşık 3 bin üreticimize sertifikalı tohum dağıttık" diye konuştu.