GENEL - 30 Kasım 2016 Çarşamba 16:51

Sinop’ta yemek yarışması

A
A
A
Sinop’ta yemek yarışması

2016 Uluslararası Bakliyat Yılı etkinlikleri kapsamında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Sinop Üniversitesi işbirliğinde yemek yarışması düzenlendi.
Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Sinop Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak yaptığı açılış konuşmasında, “Beslenmede bitkisel proteinin ana kaynağını oluşturan yemeklik baklagiller dünya ve ülkemiz için çok önemlidir. Tarla bitkileri yetiştiriciliğinde ekim alanı ve üretim bakımından tahıllardan sonra gelen tane ürünüdürler. Dünyada yaklaşık 78 milyon ton üretim ve 50 milyon dolarlık piyasa değerine sahip bir ürün grubudur. Ülkemizin bulunduğu coğrafya baklagillerin gen merkezi olarak kabul edilen bir coğrafyadır. Türkiye dünya bakliyat üretimi ve dış ticaretinde önemli bir ülkedir. FAO verilerine göre ülkemiz dünya üretimi sıralamasında 6. Sırada, mercimek üretiminde ise 4. sıradadır. Ülkemizde yaygın olarak üretimi yapılan 9 tür baklagil çeşidi bulunmaktadır. Baklagillerin bizim için diğer bir faydalı yanı ise toprak altı biyoçeşitliliğe olan olumlu katkılarıdır. Bakliyatlar ekildikleri alanlardaki toprak yapısını ve içeriğini düzenleyici katkı sağlamaktadırlar. Bizler bugün küresel ısınmayı, sera gazlarını, karbon salınımlarını konuşuyoruz. Dünyada çeltik alanlarından kaynaklanan sera gazı miktarının geliştirilebilecek çeşitler ile nasıl azaltılabileceği araştırılıyor. ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Besleyici Tohumlar’ sloganı ile 2016 Yılı Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmiştir” dedi.
Yarışmaya 10 kadın yarışmacı katıldı ve bütün yarışmacılar keşkek yemeği pişirdi. Jüri üyeliğini ise Mehmet Barbudak, Yrd. Doç. Dr. Özlem Sürücü, Şirin Aydın yaptı. Yarışma başlamadan önce baklagillerin geçmişi ve faydalarını anlatan bir slayt gösterimi yapıldı. Ardından yarışmacılar pişirdikleri keşkek yemeklerini sıra ile jüri üyelerine tattırdılar. Yemekleri tattıktan sonra kısa bir değerlendirme yaparak birinci ikinci ve üçüncü yarışmacılar belirlendi. Yarışmanın birincisi Gülçin Gül, ikincisi Nurcan Doğan, üçüncü Filiz Arslan oldu. Birinci olan yarışmacıya tam, altın bakliyat sponsoru, Helesa’nın bakliyat ürünleri ve teşekkür belgesi hediye edildi. İkinci ve üçüncü olan yarışmacılara da gram altın ve aynı şekilde bakliyat ürünleri ve teşekkür plaketleri hediye edildi.
Ödüllerin verilmesinin ardından Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nin restoranında programa katılanlara yemek ikramında bulunuldu.
Yarışmada birinci olan Gülçin Gül yaptığı açıklamada, “Bu yarışmaya katılmama arkadaşım vesile oldu. Bir gün beni aradı ve böyle bir yarışma olduğunu söyledi. Ben de katıldım. Keşkek pişirirken etin ve etin suyunun lezzet verdiğine inanıyorum. Zaten çocukluğumuzdan beri yediğimiz bir yemekti. Bugün de çok şükür nasip oldu birinci oldum” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Burası ne Colorado Kanyonu ne de Kapadokya Su ve rüzgar erozyonunun etkisiyle milyonlarca yıllık doğa harikası Narman Peri Bacaları ya da yöre halkının ifadesiyle Kırmızı Periler Diyarı, saklı güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor. Görenlerin ilk bakışta Kapadokya sandığı ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları artık doğaseverlerin ve gezginlerin uğrak duraklarından birisi oldu. Narman Peri Bacaları, uzun zaman önce (2,5-3 milyon yıl) rüzgar ve erozyonun yumuşak volkanik kayaçları aşındırmasıyla oluştu ve şekillendi. Topraktaki demirin oksitlenmesi sonucu kırmızı rengi aldı. Bu jeolojik oluşumlar Doğu Anadolu Bölgesi’nde sadece bu yörede görülüyor. Erzurum’un ekoturizminin önemli destinasyonlarından biri olan kanyonda yaz aylarında; çadır kampları, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları ve foto safari gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peri bacalarının hemen yanı başında bir sosyal tesis ve piknik alanı da bulunuyor. Peri bacaları Erzurum’un Narman ilçesinin güneyinde, Narman-Pasinler otoyolunun 7’nci kilometresinde yer alıyor. Toplam 62 kilometre uzunluğunda üç vadiden oluşan bölge, doğaseverler ve fotoğraf meraklılarının bölgedeki uğrak yerlerinden biri oldu. Colorado Kanyonu’na benziyor Kırmızı rengi ve ilginç yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları “Kırmızı Periler Diyarı” olarak anılmaya başlandı. Peri Bacaları’nın yer aldığı vadi, Amerika’da Colorado Grand Kanyon’a benzerliği ile de dikkat çekiyor. Narman Peribacaları’nı koruma altına alarak ülke turizmine kazandırmak için yaz aylarında çeşitli şenlikler düzenlenirken, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye ilgisi her geçen dönem artış gösteriyor. Kapadokya’daki Peri bacaları ile Narman’daki Peribacaları, oluşumları bakımından birbirinden ayrılıyor. Kapadokya’daki Peri Bacaları volkanizma sonucu oluşurken, Narman’da bulunanlar ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluştu. Kırmızı peribacalarının bu rengi almasının nedeni ise tortullardaki kırmızı renk demirin Fe2O3 şeklinde oksitlenmesi olarak açıklanıyor. Bu doğa harikası bölgede, sadece etkileyici Peri Bacaları değil, aynı zamanda çevresindeki vadiler, yerel flora ve fauna gibi doğal zenginlikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.
Kütahya Hobi olarak başladığı heykel pasta yapımı ile uluslararası yarışmada altın madalya aldı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yaşayan sağlık personeli Berna Çetintaş, Hırvatistan’daki Biser Mora adlı gastronomi festivalinde altın madalya ile ödüllendirildi. Tavşanlı’da Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi sağlık personeli evli ve 2 çocuk annesi Berna Çetintaş, Hırvatistan’nın Braç adasında 19.’su düzenlenen Biser Mora adlı gastronomi festivalinde Pastry Art kategorisinde ’Cadı atölyesi’ adını verdiği yenilebilir heykel pasta ile altın madalya ile ödüllendirildi. "Ülkem adına güzel bir başarı elde ettiğimi düşünüyorum" diyen Berna Çetintaş, "Büyük oğlum doğduğunda ’acaba nasıl yapılır pastalar ?’ diye merak etmeye başlamıştım. Araştırdım ve pandemi döneminde online eğitimler almaya başladım. Bu eğitimler sonrasında farklı pastaların yapımına ilgimin olduğunu düşündüm ve bunun üzerine biraz daha çalışmalarımı arttırdım. En sonunda da böyle güzel bir başarı elde ettim. Eserimi, yaklaşık iki ay gibi süre zarfında oluşturdum. İki ay sonrasında da , İzmir’de Gastronomi Derneği adı altında bir dernek üyesiyim aynı zamanda. Dernekle birlikte Braç adasında yolculuk yaptık ve orada ödülümü aldım. Sağlık personeliyim, mesleğim bu değil ancak, ben bu işi bırakmayı düşünmüyorum. Kendime ne katabilirim ? Bunlarla ilgili çalışmalarıma devam edeceğim. Hobi olarak başladığım bu işi profesyonel olarak devam ettirmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Kütahya Hobi olarak başladığı heykel pasta yapımı ile uluslararası yarışmada altın madalya aldı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinden katıldığı Hırvatistan’daki Biser Mora adlı gastronomi festivalinde altın madalya ile ödüllendirildi. Tavşanlı’da Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi sağlık personeli evli ve 2 çocuk annesi Berna Çetintaş, Hırvatistan’nın Braç adasında 19.’su düzenlenen Biser mora adlı gastronomi festivalinde Pastry Art kategorisinde "Cadı atölyesi" adını verdiği yenilebilir heykel pasta ile altın madalya ile ödüllendirildi. "Ülkem adına güzel bir başarı elde ettiğimi düşünüyorum" diyen Berna Çetintaş, "Büyük oğlum doğduğunda ’acaba nasıl yapılır pastalar?’ diye merak etmeye başlamıştım. Araştırdım ve pandemi döneminde online eğitimler almaya başladım. Bu eğitimler sonrasında farklı pastaların yapımına ilgimin olduğunu düşündüm ve bunun üzerine biraz daha çalışmalarımı arttırdım. En sonunda da böyle güzel bir başarı elde ettim. Eserimi, yaklaşık iki ay gibi süre zarfında oluşturdum. İki ay sonrasında da, İzmir’de Gastronomi Derneği adı altında bir dernek üyesiyim aynı zamanda. Dernekle birlikte Braç adasında yolculuk yaptık ve orada ödülümü aldım. Sağlık personeliyim, mesleğim bu değil ancak, ben bu işi bırakmayı düşünmüyorum. Kendime ne katabilirim? Bunlarla ilgili çalışmalarıma devam edeceğim. Hobi olarak başladığım bu işi profesyonel olarak devam ettirmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.