YEREL HABERLER - 30 Kasım 2016 Çarşamba 17:16

Büyükşehir Meclisi’nde Aladağ acısı

A
A
A
Büyükşehir Meclisi’nde Aladağ acısı

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, Aladağ İlçesi’ndeki kız öğrenci yurdunda çıkan yangında hayatını kaybeden 12 kişi saygı duruşu ve dualarla anıldı. Yaşamını yitiren öğrencilerin millet vicdanında şehit sayıldığını belirten Başkan Hüseyin Sözlü, Türkiye’yi yasa boğan faciadan ders çıkarılması gerektiğini belirtip, güvenliği ve kalite standartları yüksek, denetimleri eksiksiz yapılan yurtların şart olduğunu belirtti.
Aladağ’daki özel kız öğrenci yurdunda 10 öğrenci, bir çocuk ve bir eğitmen olmak üzere 12 kişinin ölümü, 24 öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan yangın, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin olağanüstü ana gündemini oluşturdu. Olağan gündem maddelerinin ertelenmesini isteyen Başkan Hüseyin Sözlü, faciaya neden olan yangınla ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. Daha sonra başkanlık divanı ve meclis üyeleri hep birlikte ayağa kalkıp, hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından dua yapıldı.

“Çocuklarımız vicdanlarda şehittirler”
Yangın haberini aldıktan hemen sonra Aladağ’a gidip, olayla ilgili incelemelerde bulunan Başkan Hüseyin Sözlü, meclis üyelerine hitabında,can veren minik kız öğrencilerin eğitim yolunda hayatını kaybettiğini ve millet vicdanında şehit sayıldığını vurguladı.
Yangının çıkış nedeninin elektrik kontağı olarak değerlendirildiğini aktaran Başkan Hüseyin Sözlü, “Giden canları geri getirmek mümkün değil. Ancak bu olaydan dersler çıkarmalıyız. Artık yurtların güvenli, kaliteli ve standartları yüksek, denetimleri eksiksiz hale getirilmesi kaçınılmazdır. Bunun için ilgili mevzuat gözden geçirilmeli, ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır” dedi.

AK Partili Meclis Üyesi: Kalleş hamlelere gerek yok
Adana Büyükşehir Belediyesi’nde Aladağ’ı temsil eden AK Parti’li Meclis Üyesi Halil Şahan ise hemşehrilerine derin acılar yaşatan yangında hayatını kaybeden öğrencilere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Yangına müdahale konusunda Adana Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin geç kaldığına yönelik bir takım haksız saldırılar olduğunu aktaran Halil Şahan, “Bu tür kalleş hamlelere gerek yok” değerlendirmesini yaptı. Halil Şahan, itfaiyenin yetersizliğinin söz konusu olmadığını esas zaafiyetin itfaiyeye geç haber verilmesinden kaynaklandığını anlattı. Halil Şahan, Aladağ’ın gibi arazi yapısı olan ilçelerde manevra kabiliyeti yüksek, merdivenli araçların konuşlandırılmasının benzer olayları önleyeceğini ifade etti.

“Kırsaldaki öğrenciler ucube yurtlara mecbur edildi”
CHP’li Yusuf Akıncı ve MHP’li Mehmet Yasa da Aladağ’da yaşanan facianın 4+4+4 eğitim sisteminin getirdiği bedel olduğunu dile getirdi. Kırsaldaki yerleşimlerde merkezi okullar yapılırken, yurtların ihmal edilmesinin yanlışlığını birçok kez ifade ettiklerini aktaran Mehmet Yasa “Kırsalda yaşayan yoksul ailelerin çocukları, okumak için ilçe merkezlerindeki ucube yurtlara barınmaya mecbur edilmiştir” eleştirisinde bulundu.
MHP’li Salih Gökçe ise yangının kundaklama sonucu çıkmış olma ihtimalini meclise taşıdı. Başkan Sözlü, soru üzerine olayın savcılık ve polis görevlileri tarafından çok yönlü soruşturulduğunu, ancak ilk inceleme ve izlenimlerde yangının elektrik kontağından çıktığı yönünde kanaat oluştuğunu aktardı. Başkan Sözlü, olayın yaşandığı gün binanın girişindeki elektrik sayacının değiştirildiği bilgisinin dernek yöneticilerince de dile getirildiğini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından gündem maddeleri görüşülmeden meclis tatil edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.