SAĞLIK - 02 Aralık 2016 Cuma 11:03

Tüp mide tedavisi ile yüzde 60-80 oranında zayıflama

A
A
A
Tüp mide tedavisi ile yüzde 60-80 oranında zayıflama

Obazite tedavisi gören hastaların tüm mide ameliyatı ile 2 yıl içerisinde yüzde 60-80 oranında zayıflama imkanı buluyor.
NCR International Hospital Genel Cerrahi Uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. M. Kasım Arık, mide küçültme ameliyatı ile obeziteye bağlı sorunların ortadan kaldırılmasının mümkün olduğunu söyledi. Arık, uygun hastalarda mide küçültme yerine ‘malabsorsiyon’ denilen işlemi uygulayarak midenin emilim kapasitesini azalttıklarını dile getirdi.
Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kasım Arık, cerrahi yönteme başvurmadan önce hastaların diyetisyen kontrolünde beslenme ve egzersiz programlarına uyarak zayıflamaya çalışması gerektiğini vurgularken, hastanın tüm çabasına rağmen vücut kitle endeksi 35’in altına düşmezse, uzman doktor kararı doğrultusunda cerrahi müdahalenin yapılabileceğini anlattı.

2 yılda yüzde 60-80 oranında zayıflama
Yrd. Doç. Dr. Arık, obozite hastaları için tüp mide olarak bilinen Sleeve Gastrektomi yönteminin ise yemek borusu ile on iki parmak barsağı arasında midenin 1,5 santimetre çapında tüp şeklinde kalacak şekilde çıkarılması şeklinde uygulandığını ifade etti. Yöntemin kısa sürede faz kiloların atılmasında etkili olduğunu belirten Arık, "2 yıllık süre içerisinde fazla kilonun yaklaşık yüzde 60 ile yüzde 80’inin verilmesi sağlanır. Eşlik eden hastalıklardan yüzde 80 ile 90 olasılıkla kurtulmanızı sağlar" dedi.
Arık, diğer obozite yöntemleri hakkında da bilgi vererek, "Mini Gastrik Bypass, kısa süre içerisinde gerçekleştirilen, taburcu olma süresini kısaltan bir ameliyattır. Operasyondan sonra planlanan kilo kaybı yaşanır. Ayrıca metabolik hastalıklardan olan tip 2 diyabet (şeker hastalığı), kolesterol yüksekliği ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar yaşayan kişiler için de uygulanabilen bir gastrik bypass ameliyatıdır. Mide Balonu uygulaması ise endoskopi aletiyle ağızdan mideye içi boş bir balon yerleştirilir. Ardından balon şişirilir ve hastanın midesinde bir dolgunluk oluşturulup, tokluk hissi sağlanır. Mide balonu, diğer üç yöntemden farklı olarak, ameliyatsız bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Ancak balonun 1 yıl içinde çıkartılması gerekir bu nedenle sonuçları kalıcı değildir" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.