YEREL HABERLER - 02 Aralık 2016 Cuma 11:55

Büyükşehir Kanalboyu’ndaki düzenleme çalışmalarını sürdürüyor

A
A
A
Büyükşehir Kanalboyu’ndaki düzenleme çalışmalarını sürdürüyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kanalboyu ikinci etap düzenleme çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürülüyor.
Atatürk Kız Lisesi ile Şehit Kemal Özalper Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ön tarafından geçmekte olan kanalda kazı çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi, ilk olarak kanalın altına drenaj hattı döşedi. Büyükşehir Belediyesi 600 metre uzunluğundaki kanalı, hazırlanan proje kapsamında genişletiyor. Kanal 5 metre genişliğinde, 2.5 metre derinliğinde yapılacak.
Farklı bir proje
Projeyle ilgili bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yapılan düzenlemenin Kanalboyu birinci etap projesinden farklı olduğunu söyledi.
Bambaşka bir görünüme kavuşacak
Malatya’nın son yıllarda hemen her alanda büyük bir gelişim gösterdiğini ifade eden Başkan Çakır, “Malatya’yı bölgesinin cazibe ve çekim merkezi yapmak için çalışmalara devam ediyoruz. Cadde ve sokaklar bir kentin gelişmişlik seviyesini gösteren yüzüdür. Biz Malatya’nın her cadde ve sokağını standartlara uygun hale getiriyoruz. Malatyalıların gönlünde ayrı bir yeri olan Kernek, Hürriyet Parkı, Kanalboyu gibi mekânları da yeniledik. Kanalboyu ikinci etap çalışmalarına başladık. İkinci etap düzenleme projesi farklı ve güzel. Özellikle 5 metre genişliğindeki kanalımız buraya ayrı bir renk katacak. Bu bölgemizde çok farklı proje çalışmaları yapacağız. Bölgemizde bulunan bazı okulları imzaladığımız protokollerle başka alanlara taşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Malatya’mızı ziyaret eden Milli Eğitim Bakanımız bu projemize destek verdi. Malatya’nın kalbi olan bu bölge birkaç yıl sonra bambaşka bir görünüme kavuşacak” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz : “Kanser oluşumunda beslenme şekli çok önemli” Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çağın hastalığı kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek balık, üzüm ve kurubaklagiller gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etti. Her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca kansere yakalandığını ve kanser oluşumunda beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz kansere yakalanma riskini düşürmek için hangi besinlerin tercih edilebileceğini anlattı. Diyetisyen Gündüz sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece formda ve zinde kalmaya değil aynı zamanda kanserden korunmaya da katkı sağladığını vurguladı. “Kadınlara günde 2, erkeklere 3 porsiyon meyve” Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmenin posa içeriğini arttırarak sindirim kanalının daha düzenli çalışacağını belirten Diyetisyen Gündüz “Vitamin ve minerallerden zengin meyveler bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir. Ancak tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız” dedi. “Balığı kızartarak değil ızgara veya buğulama yaparak yiyin” Balığın A, D, K ve B grubu vitaminlerden ve iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerinden zengin olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık aynı zamanda bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Ancak pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Balık, kızarma yöntemi ile pişirildiği zaman yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler nedeniyle önerilmemektedir. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” diye konuştu. Diyetisyen Gündüz kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan “resveratrol” maddesinin sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu; bunun yanında kırmızı üzümün, B vitaminlerinden ve demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin olduğunu ifade etti. “Yoğurt bağırsak sağlığını korur” Yoğurdun probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz “Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlıklı bir mikroflora oluşumuna katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde görülebilecek kanser gibi birçok hastalığa karşı önlem almış oluruz. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan özellik gösterir ve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur” dedi. Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kurubaklagillerin faydasının altını çizen Diyetisyen Gündüz şunları söyledi: “İçerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde sayesinde vücudumuzu korur. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.