YEREL HABERLER - 15 Haziran 2017 Perşembe 14:47

TÜGVA’dan “Ortaokul Yaz Okulu”

A
A
A
TÜGVA’dan “Ortaokul Yaz Okulu”

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Sinop İl Temsilciliği tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Ortaokul Yaz Okulu” kayıtları devam ediyor.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Sinop İl Temsilciliği tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Ortaokul Yaz Okulu” kayıtları devam ediyor.


TÜGVA Sinop İl Temsilciliği tarafından her yıl düzenlenen ve ortaokul öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği Ortaokul Yaz Okulu etkinlikleri, bu yıl Seyit Bilal İmam Hatip Ortaokulu, Sinop Gençlik Merkezi ve Kemalettin Sami Paşa Spor Salonunda gerçekleştirilecek


Etkinliklerde; erkek ve kız öğrenciler için temel dini eğitim konularının yanı sıra, sosyal ve sportif faaliyetlerde düzenlenecek.


Son kayıt tarihi 25 Mayıs 2017 Pazar günü olan TÜGVA Yaz Okulu, 3 Temmuz 2017 Pazartesi günü başlayacak. Ayrıca kursun devam ettiği tarih içinde TÜGVA Sinop İl Temsilciliğinde Robotik eğitimi de verilecek.


TÜGVA Ortaokul Yaz Okulu ile alakalı bilgiler veren TÜGVA Sinop İl Temsilcisi Fatih Özcan, “Türkiye Gençlik Vakfı olarak ortaokul öğrencilerimize, yaz tatillerinde okul yorgunluklarını çeşitli aktivite ve oyunlarla atacakları, arkadaş bağlarını kuvvetlendirecekleri, eğlenirken de kendilerini ahlaki ve manevi olarak geliştirmeyi ihmal etmeyecekleri bir yaz okulu ve kamp programı planlıyoruz” dedi.


Ortaokul öğrencileri için milli ve manevi eğitimin yanı sıra eğlenceli birçok içeriğin de hazırlandığını belirten Fatih Özcan şunları söyledi: “TÜGVA yaz okulunda, bir yandan karakter ve değerler eğitimi ile öğrencilerimizin manevi hazinelerine yatırım yapılırken, bir yandan da sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak faaliyetlerle gençlerimizi hem dünyevi hem de uhrevi olarak geleceğe hazır hale getirmeyi hedefliyoruz. 3 Temmuz 2017 Pazartesi günü başlayacak olan Yaz Okulumuza tüm kardeşlerimizi bekliyoruz. 25 Mayıs 2017 Pazar gününe kadar kayıtlarımız devam edecek.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.