GENEL - 20 Haziran 2017 Salı 10:31

Çocuğunuz yaz tatilinde internet bağımlısı olmasın!

A
A
A
Çocuğunuz yaz tatilinde internet bağımlısı olmasın!

Okulların yaz tatiline girmesi, üç ay boyunca evde olacak olan çocukların bilgisayar ve internetle olan ilişkilerini gündeme getirdi.

Okulların yaz tatiline girmesi, üç ay boyunca evde olacak olan çocukların bilgisayar ve internetle olan ilişkilerini gündeme getirdi. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Eker, velileri internet bağımlılığı konusunda uyardı.


Okullarda geçtiğimiz hafta yaşanan karne heyecanı ve tatil sevinci, veliler açısından yerini önemli bir endişeye bıraktı. Zira önümüzdeki üç ay boyunca okul ve dersle minimum düzeyde ilgilenecek olan çocukların ve gençlerin vakit geçirmek için başına oturduğu bilgisayar ve internet, aynı zamanda ciddi bir bağımlılık riski de içeriyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Eker, internet bağımlılığı konusunda velilere önemli uyarılarda bulundu.



İnternet bağımlılığı nelere yol açıyor?


Çocukların ve ergen bireylerin bağımlılık geliştirme konusunda potansiyel risk grupları içinde yer aldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Eker, “Karnelerin alındığı, okulların tatile girdiği bu dönemde ebeveynlerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Tatilde olan çocuk veya ergen, eğer ki aile kontrol kalkanı oluşturmazsa, internette daha fazla zaman geçirmeye başlayabilir” diye konuştu. Sınırsız internet kullanımının bağımlılık haline dönüşebileceği uyarısında bulunan Yrd. Doç. Dr. Eker, “Bağımlı olan çocuk veya ergenin aile ve arkadaş ilişkileri bozuluyor, sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileniyor. Gelecek dönem okula başladığında bu bağımlılığından vazgeçemiyor. Bunun sonucunda ise başta akademik başarı sorunu olmak üzere bireyin ve ailesinin hayatını olumsuz yönde etkileyen birçok sorun ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.



Bağımlılığı önlemek için ne yapmalı?


Yrd. Doç. Dr. Eker, söz konusu problemlerin ortaya çıkmaması için neler yapılması gerektiğini ise şöyle sıraladı: “Her şeyden önce veliler davranışlarıyla çocuklarına örnek olmalı. Zira çocuklar büyüklerinin davranışlarını model alır. Eğer veliler okul döneminde çocuğuna bilgisayar ve internet kullanımı için belli bir sınır koyduysa, bunu yazın da devam ettirmeli. Tatil nedeniyle süre noktasında belli ölçüde esneme olabilir tabii. Eğer böyle bir sınırlama yoksa, çocukla bir sözleşme yaparak konmalı. Bu süreçte doğabilecek çatışmalarda veli, uzlaştırıcı konumda olmalı. Zira aşırı otoriter tavır çocuğu ailesinden uzaklaştırıp sanal dünyaya daha da fazla yakınlaştırabilir. Yine bu süreçte aileler, çocuğunun internette nasıl vakit geçirdiğini tespit etmek amacıyla bilgisayarlara internet filtresi koyabilir. Aileler aynı zamanda çocuklarını sosyal ortamlara, doğaya, kısacası ‘gerçek’ olana teşvik ederek onu bu yönde adım atması için cesaretlendirmeli. Bırakalım çocuklar yazın tadını çıkarsınlar. Çocuklarımızı güvenli diye evin içinde tuttuğumuzda uçsuz bucaksız, sınırı olmayan, hangi tehlikelerle karşılaşacağımızı bilmediğimiz internetin kollarına atmayalım.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.