YEREL HABERLER - 18 Temmuz 2017 Salı 12:21

Edirne Gıda Tarım Hayvancılık ve Sanayi Fuarı 17’nci kez kapılarını açtı

A
A
A
Edirne Gıda Tarım Hayvancılık ve Sanayi Fuarı 17’nci kez kapılarını açtı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) katkılarıyla Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın en büyük destekçisi olduğu ETSİF’te bu yıl 100’e yakın firmanın katılımı ile 260 bin ziyaretçiyi ağırladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) katkılarıyla Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın en büyük destekçisi olduğu ETSİF’te bu yıl 100’e yakın firmanın katılımı ile 260 bin ziyaretçiyi ağırladı.


656’ıncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri etkinlikleri kapsamında 5 gün sürecek olan tarım ve tarım aletleri olmak üzere, iş makineleri, otomotiv, hayvancılık ürün ve ekipmanları, zirai ilaç, gübre ve bankacılık ve hizmet sektörlerinin yer aldığı fuarın açılışına, Edirne Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan ve çok sayıda davetli katıldı.


Fuar Atatürk ve silah arkadaşları ile 15 Temmuz Demokrasi nöbetinde hayatını kaybeden şehitlerimizi anma adına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesi ile başladı.



“Ekonominin kalkanları olmaya devam edeceğiz”


Fuarın açılış konuşması gerçekleştiren ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt "Edirne’miz de, 656’ıncı Tarihi Kırkpınar Güreşleri Haftası ile aynı zamanda gerçekleştirilen ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak en büyük destekçisi olduğumuz, üretici ile tüketiciyi bir araya getiren Fuarımız, bu yıl 17’inci kez kapılarını açıyor. Geçtiğimiz yıl, fuarımızı açtığımız bu günlerde, ülke olarak kötü bir tecrübe yaşamıştık. Bizler iş camiası olarak ise, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde, Türkiye’nin 365 İlinde eşzamanlı gerçekleştirilen basın açıklaması ile duruşumuzu tüm kesimlere duyurmuştuk. Bu yıl aynı duruşu, birlik beraberlik ve demokrasiye sahip çıkma irademizi, yine 13 Temmuz tarihinde tüm Türkiye’ye ve dünyaya sergileyeceğiz. Biz iş camiası olarak var gücümüzle, ekonominin kalkanları olmaya devam edeceğiz. Demokrasimize kastedildiği o dönemde, çok şükür ki ekonomimize darbe vurdurmadık. El birliği, gönül birliği ile işimizi yapmaya devam ettik. Edirne iş dünyası olarak demokrasiden yana olduğumuzu bir kez daha buradan yenilemek istiyorum." dedi.


Açılış töreni İl protokolünün fuar alanındaki stantları gezmesi ardından son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.