GENEL - 18 Temmuz 2017 Salı 12:24

Palandöken trafik kazası istatistiklerini değerlendirdi

A
A
A
Palandöken trafik kazası istatistiklerini değerlendirdi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "2016’nın ilk altı ayında 83 bin 566 kaza meydana gelirken bu yıl ilk altı ayda 190 bin 509 oldu" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "2016’nın ilk altı ayında 83 bin 566 kaza meydana gelirken bu yıl ilk altı ayda 190 bin 509 oldu" dedi.


Emniyet Genel Müdürlüğünün yayınladığı trafik kaza istatistikleri değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "2016’nın Haziran ayında 336 vatandaşımız olay yerinde hayatını kaybederken bu yıl haziranda bu sayı 340 oldu. 2016’nın ilk altı ayında ise toplamda bin 510 kişi olay yerinde hayatını kaybederken bu yıl haziran ayı itibariyle bu sayı aynı kaldı. Yılın ilk 6 ayında en çok kaza türü olan yandan çarpma şeklinde 24 bin 170 kaza gerçekleşti. İlk altı ayda ölümlü, yaralanmalı kazalar en çok 7 bin 527 kaza ile İstanbul’da, 45 kaza ile en az Tunceli’de oldu" ifadelerine yer verdi.



"2016’ya göre kazalar iki katına çıkarken ölüm sayısı aynı kaldı"


Trafik kazalarının en çok sürücü hatalarıyla gerçekleştiğini vurgulayan Palandöken, vatandaşları uyararak, "2016 Haziran ayında 16 bin 962 kaza olmuşken bu yıl haziran ayında bu sayı 34 bin 749’a çıktı. 2016’nın ilk altı ayında 83 bin 566 kaza meydana gelirken bu yıl ilk altı ayda 190 bin 509 oldu. Yine 2016’nın Haziran ayında 336 vatandaşımız, ilk altı ayda bin 510 vatandaşımız olay yerinde hayatını kaybederken bu yıl haziranda 340, altı aylık süreçte ise yine bin 510 vatandaşımız olay yerinde yaşamını yitirdi. Kazalar en çok sürücü hataları sebebiyle gerçekleşiyor. Vatandaşlarımız trafik kurallarına özellikle yazın daha çok dikkat etmeli. Yol bakım çalışmaları, asfalt erimeleri ile trafiğe çıkan araç sayısı artışı göz önünde bulundurulmalı" dedi.


Palandöken trafik kazalarına karışan araç cinsinin en çok otomobil olduğunu belirterek, "Ölümlü yaralanmalı trafik kazalarına karışan araç cinsleri en çok otomobil ile yaşandı. Nitekim ölümlü yaralanmalı trafik kazalarına karışan araç cinslerinde bu yıl Haziran ayında 14 bin 17 kazaya, 6 ayda ise toplam 69 bin 36 kazaya otomobil karıştı. İlk altı ay itibariyle 7 bin 527 kaza ile İstanbul en çok kaza yaşanan illerde başı çekti. Yalnızca haziran ayında ise en çok kaza bin 344 ile yine İstanbul’da oldu" bilgisini verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çöl tozu Muğla’ya ulaştı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı sonrası Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutu, Muğla kıyılarına ulaştı. Akdeniz’den giriş yapan çöl tozu bulutu Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerini etkisi altına aldıktan sonra Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk edecek. Muğla’da öğle saatlerinde etkisini arttıran Afrika çöl tozu, hava yağışlı olmamasına rağmen araçların üzerinde çamur zerrecikleri oluşturdu. Güneş ışınlarını örten toz bulutu, küçük yağmur tanecikleri halinde uzun süredir park halindeki araçların üzerini kapladı. Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi. Milyonlarca metreküp toz minerali Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, “Şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere yüz milyonlarca metreküplük toz mineralleri yükselmektedir. Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika’dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalara uyarı Doç. Özçelik, çöl tozlarının sağlık açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Metreküpte 50 mikrogramın üzerinde bir toz solunumunun insan sağlığı için zararlı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle açık havada çalışan astım hastası insanlar için risk teşkil etmekte, çocuklarda ve dezavantajlı gruplar içeresinde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanılması ve toz hareketlerinin yoğunluğunun takip edilmesi uygun olacaktır” dedi.