GENEL - 18 Temmuz 2017 Salı 13:34

Bozayıları Sarıkamışlı otelciler besliyor

A
A
A
Bozayıları Sarıkamışlı otelciler besliyor

Kars Sarıkamış’ta aç kalan bozayılar, Cıbıltepe Kayak Merkezinin bulunduğu oteller bölgesine indi.

Kars Sarıkamış’ta aç kalan bozayılar, Cıbıltepe Kayak Merkezinin bulunduğu oteller bölgesine indi. Ayıların karnını ise otelciler doyurdu.


Sarıkamış’ta aç kalan ayılar, kayak merkezini mesken tuttu. Akşamları iki yavrusuyla birlikte oteller bölgesine gelen bozayıya otel çalışanları yiyecek veriyor. Bozayı ve yavrularının oteller bölgesinde yiyecek araması ise an be an kameralara yansıdı.



"Önce tek geliyordu, şimdi iki yavrusuyla geliyor"


Geçtiğimiz yıl bozayının tek başına oteller bölgesine geldiğini ifade eden otel çalışanı Burcu Öztürk, "Yaklaşık 1,5 yıldır biz bu ayıya bakıyorduk. Önceden tek geliyordu, yiyecek veriyorduk. Şuan ise iki tane yavrusu var. Yine geliyor biz yiyecek veriyoruz ve gönderiyoruz. Sarıkamış ayılarıyla meşhur oldu. Gelen misafirlerimiz bile ilk önce ayıları soruyorlar" dedi.


Otel çalışanı Mehmet Saraçoğla’da, "Bir ayımız vardı hemen hemen akşam çöpe gelir, çöpte kendisini beslerdik. Şimdi iki tane de yavrusu oldu. Yavrularına bakmaya başladı. Otele gelen misafirlerimiz girişte hemen sorarlar ayılar ne zaman gelir. Ne zaman görebiliriz? Diye her akşam ayılar burada çöpe gelirler. Biz de onları besleriz. Bu aralar zarar verdiklerini hiç duymadık. Zarar vermiyorlar biz de besliyoruz. Çok değişik bir durum. Ayıları insanlar görmek için neredeyse sıraya giriyorlar" diye konuştu.


Öte yandan her akşam oteller bölgesine gelen anne bozayı ve yavruları, bir süre çevrede besleniyor. İnsanlardan rahatsız olmayan ayıları oteller bölgesinde karınlarını doyurduktan sonra bölgeden uzaklaşıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.