YEREL HABERLER - 01 Ağustos 2017 Salı 10:01

Dünya Kırım Tatar kongresi KİEV’de toplandı

A
A
A
Dünya Kırım Tatar kongresi KİEV’de toplandı

Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin (DKTK), Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği üyelerinin de katılımıyla Kiev toplantısı başladı.

Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin (DKTK), Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği üyelerinin de katılımıyla Kiev toplantısı başladı.


Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin (DKTK) Kiev toplantısı başladı. DKTK Kiev’de gerçekleşen yönetim kurulu toplantısına Kırım Tatar Türklerinin Lideri Mustafa Kırımoğlu’da katılıyor.


Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Kırım temsilcisi İsmet Yüksel’in bildirdiğine göre, kongreye Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, DKTK Yönetim Kurulu üyeleri, Denetim Kurulu üyeleri ve Türkiye, Romanya, Litvanya, Kırgızistan ve Kanada’daki Kırım Tatar diasporalarının temsilcileri de katıldı. Katılımcılar arasında Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Avukat Namık Kemal Bayar, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi Genel Başkanı Mükremin Şahin, DKTK Denetim Kurulu Başkanı Ali Özenbaş, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, DKTK Yönetim Kurulu üyeleri Samir Menan, Adas Jakubauskas, Rüstem İrsay, Vasfiye Aliarova, DKTK Yönetim Kurulu’nun Kırımlı üyesi Zevcet Kurutumerov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyeleri Gayana Yüksel, Riza Şevkiyev, Abmecit Süleymanov, Gülnara Bekirova, DKTK Başkan Yardımcısı Lenur Ümerov, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Başkanı Celil Esercep, Ukrayna İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mültecilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Yusuf Kurkçi, ayrıca DKTK gençlik kolu temsilcileri ve Kırım Tatar aktivistleri de hazır bulundu.


Kongrede, Kırım Tatar toplumuna yönelik çalışmalar, dünya kamuoyuna yönelik etkinlikler ve olası projeler masaya yatırılacak. Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Akmescit’te 9 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilen ilk toplantısına 13 ülkeden 420 delege katılmıştı. Toplantıda Refat Çubarov Dünya Kırım Tatar Kongresi başkanlığına seçilmişti.


Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Ankara’da düzenlenen 2. toplantısına 12 ülkeden 180 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, hükümet çevrelerinin yetkili temsilcileri, medya temsilcileri katılmıştı. Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanlığına yine Refat Çubarov’un seçildiği toplantıda, Kırım Tatar öz yönetim organlarına uluslararası alanda yardım göstermesi amacıyla “Dünya Kırım Tatar Kongresi” teşkilatının kurulmasına karar verilmişti. Bunun dışında toplantıda, Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu’nun 21 temsilcisi ve Denetim Kurulu seçilmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.