YEREL HABERLER - 08 Ağustos 2017 Salı 12:41

Isparta mutfağını tanıtım atağı

A
A
A
Isparta mutfağını tanıtım atağı

Isparta Turizm Derneği Başkanı Fevzi Özdemir, sağlık turizmi kapsamında Hafız İbrahim Demiralay Konağı’nın Isparta mutfağının lezzetlerinin sunulacağı bir merkez olarak kullanılması önerisinde bulundu.

Isparta Turizm Derneği Başkanı Fevzi Özdemir, sağlık turizmi kapsamında Hafız İbrahim Demiralay Konağı’nın Isparta mutfağının lezzetlerinin sunulacağı bir merkez olarak kullanılması önerisinde bulundu.


Isparta Turizm Derneği Başkanı aynı zamanda İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir, Damgacı Sokak’ta bulunan Hafız İbrahim Demiralay Konağı’nın, Gastronomi Merkezi olarak kullanılması teklifini İl Genel Meclisi’ne sundu. Bu sayede özelikle Isparta mutfağının, ihtiyaç halinde yerli yabancı misafirlere nezih bir ortamda ikramda bulunması amaçlanıyor


Türk milletinin dünyada hiçbir milletle kıyaslanamayacak üstünlükte, zengin ve zevkli bir mutfağı bulunduğuna dikkat çeken Fevzi Özdemir, “Mutfağımız, siyasi tarihimiz kadar uzun bir geçmişin ürünüdür ve sayısı binlerle ifade edilen yemek çeşidimiz mevcuttur. Türk mutfağı, her çeşit sebzeyi, baharatı, eti büyük bir maharetle kullanmış, lezzetinin inceliklerinden faydalanmış, neticede, hem zengin hem sağlıklı, mideye, göze, herşeyden önemlisi damağa hitap eder hale gelmiştir” dedi.



Şimdiye kadar somut bir sonuca ulaşılamadı


Isparta ve yerel mutfağının sorunlarının da, Türk mutfağının genel sorunlarından farklı olmadığını aktaran Özdemir, “Üstelik, yerel mutfağımızı yaşatma adı altında yapılan bir çok faaliyetinde ticari kaygılar neticesinde aslına uygun olmayan haller alması da dikkat edilmesi gereken bir husustur. Toplumumuzda, son zamanlarda, sağlıklı beslenme konusunda bazı hassasiyetlerin başlamış olması bu sorunumuzun çözümü konusunda, ümitlerimizin yeşermesine sebebiyet verse de, mutfağımızın korunması ve geliştirilmesi bazı desteklere ihtiyaç duymaktadır. Bu konularda, Türk mutfağına en büyük katkıyı sağlayan Ülkemizdeki Türk Mutfak Vakfının faaliyetleri de takdire şayandır. Bu ve benzer konularda, meclisimiz hassasiyetini dile getirmek ve hayata geçirmek amacıyla daha önceleri bir çok çalışmalar yapmış, önerilerde bulunmuş, hatta kararlar alıp, girişimlerde bulunmasına rağmen somut bir sonuca ulaşamamıştır.”



Gastronomi turizmine kazandırılsın


Kültürel mirasımızın yaşatılması ve korunması, konusunda Isparta merkez de, Damgacı sokağında bulunan bazı yapılarda yapılan faaliyetlerin, Isparta’mızın kültürünün muhafazası ve turizminin gelişimine katkı sağladığını da, memnuniyetle tespit etmiş bulunmaktayız. Yine, bu bölgede, Damgacı Sokağı’nda İl Özel İdaremizin mülkiyetinde bulunan ve halen boş duran, Hafız İbrahim Demiralay konağının, özellikle Isparta yöresel mutfağı, Gastronomi Turizmine katkı sağlaması amacıyla, bu ve benzer faaliyetlerde kullanılmak üzere, Isparta Turizmine kazandırılması gerekmektedir. Türk ve Isparta mutfağını yaşatmak, ihtiyaç halinde yerli yabancı misafirlerimize nezih bir ortamda Türk mutfağımızın çeşitleriyle ikramda bulunmak ve en önemlisi boş kalmasıyla yıpranma sürecine maruz kalan Hafız İbrahim Demiralay Konağı’nın korunması amacıyla, Türk Mutfağı Vakfı yada yan kuruluşlarıyla temaslarda bulunarak, bu gayrimenkulümüzde, yerel mutfağımızın desteklenmesini sağlayacak faaliyetlerin başlatılmasını arzu etmekteyiz” dedi. Özdemir’in önerisi ise kabul edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’ya tarımsal kalkınma hibesi Antalya Ticaret Borsası (ATB) Nisan ayı Meclis Toplantısı, düzenlendi. Çandır, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sunulan IPARD hibelerinin 81 ili kapsayacağını açıklayarak, "Antalya olarak en üst seviyede faydalanılmasını diliyorum” dedi. ATB Nisan ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında üyelerin katımıyla gerçekleşti. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği toplantıda, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi, Antalya ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "İhracata odaklanmalıyız" Antalya’nın yılın ilk çeyreğindeki ihracat performansının geçen yılın altında kaldığını, 2023 yılı ilk çeyreğinde toplam ihracat yüzde 10’a, yaş meyve sebze ihracatı yüzde 33’e ve hububat ihracatının yüzde 50’ye yakın ihracat artışı ile ülke ortalamasının çok üzerinde gerçekleştiğini belirten Çandır, “Bu yılın ilk çeyreğinde Antalya’nın toplam ihracatının yüzde 1’den, yaş meyve sebze ihracatımız yüzde 12’den ve hububat ihracatımız yüzde 5’ten fazla azalarak ülke ortalamasının çok altında kalmıştır. Önümüzdeki aylarda ihracatta daha fazla düşüş yaşamamak için ihracat konusuna bir an önce odaklanmalıyız” diye konuştu. IPARD desteklerinden yararlanma çağrısı Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sunulan IPARD hibelerinin uzun zamandır 42 ili kapsadığını, Antalya ve diğer 38 ilin desteklerden faydalanması talebini karar vericilere ilettiklerini kaydeden Çandır, “Bu talebimiz bu yıl karşılık buldu ve artık IPARD hibeleri 81 ilimizde verilecek. Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Program takviminin açıklanmasıyla Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül ev sahipliğinde bölge koordinatörü ve üyelerin katılımıyla desteklemelerle ilgili bilgilendirme semineri düzenlediklerini anımsatan Çandır, “İlgilinin yüksek olduğu seminerde üyelerimizin aklındaki tüm sorular yanıtlandı. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Halil Bey’e, bölge koordinatörüne ve ekibine teşekkür ediyorum. Üretimin çeşitlendirilmesi, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması gibi alanlarda proje çağrısı yoluyla destekler sunulan IPARD hibelerinden başta üyelerimiz olmak üzere Antalya olarak en üst seviyede faydalanılmasını diliyorum” dedi. Başkan Çandır, bu yıl 27’ncisi düzenlenecek Hasyurt Tarım Fuarı’nın 8-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleşeceğini belirtti. Çandır, Türkiye’nin ilk tarım fuarı olan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi, Finike Belediyesi, Antalya Tarım Konseyi, Kumluca Ticaret Borsası ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın iş birliğiyle düzenlenen fuara davette bulundu. Meclis’te üyeler, sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.