GENEL - 13 Ağustos 2017 Pazar 09:58

Giresun’da kaya mezarlar turizme kazandırılmayı bekliyor

A
A
A
Giresun’da kaya mezarlar turizme kazandırılmayı bekliyor

Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesi Kurukale mevkiinde bulunan kaya mezarları ve kale kalıntıları, yapılacak çalışmalarla turizme kazandırılmayı bekliyor.

Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesi Kurukale mevkiinde bulunan kaya mezarları ve kale kalıntıları, yapılacak çalışmalarla turizme kazandırılmayı bekliyor.


Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesinde köylüler tarafından kayaya oyulu bir mezar bulundu. Konuyla ilgili konuşan köy sakinlerinden Uğur Bilge, “Denizden yaklaşık 500 metre yükseklikte bulunan Kurukale denilen bir mevkideyiz. Bu mevkiinin bizler için önemi ise burada Bizans döneminden kalan kale kalıntıları, kaya mezarları, yerleşime açık mağaralar bulunmaktadır. Bu mevkide üç adet mağara bulunmaktadır. Bu mağaraların çeşitli özellikleri var. Birisinin özelliği içinde su bulunmaktadır. Burasının geçmişte burada yaşayan insanlar tarafından sarnıç olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Etrafa bakıldığında burada bir yaşam alanı olduğu tahmin ediliyor. Genel anlamda mesire alanı gibi bir görüntü var. Ne yazık ki burası da bilinmeyen, araştırılmayan garip kalmış bir bölge diyebiliriz. Tarih olarak söylediğimiz gibi Bizans dönemine dayanıyor” dedi.


Çuvaş Türklerinin yaşadığı Çavuşlu beldesinin çok eski bir tarihi olduğunu söyleyen Bilge, “Geçmişte burada limancılık yapıldığı da söylenmektedir. Bizleri ilgilendiren Kurukale’deki tarihi kalıntılar, gözetleme kuleleri, kaya mezarları ve burada birden fazla kaya mezarları bulunmaktadır. Burada bir de yerleşime müsait olan mağaralar bulunmaktadır. Bizanslıların en önemli özelliklerinden biri karşımızda bulunan Eynesil ilçesi sınırlarında bulunan (Heri Granı) denilen mevkide de kaya mezarları bulunmaktadır. Görele ve Çanakçı ilçeleri orta noktasında bulunan Karınca Kale’de tarihi söylemlere göre bu gözetleme kuleleri arasında Bizanslılar iletişim kurabildikleri söylenmektedir. Bu türlü değeri olan bu mekanların gün yüzüne çıkarılmasını bekliyoruz” diye konuştu.


Çavuşlu’nun Kurukale mevkiinde bulunan alanın tarihi açıdan büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Can Tahmaz ise, “Gün yüzü görmemiş olan bu alan turizme kazandırılmayı bekliyor. Tarihimizi öğrendikçe buraların sahipsiz olduğunu gördük. Bu beldenin insanları olarak burayı turizme kazandırma anlamında çok çalışmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.


Köy sakinlerinden Salih Demir de, “Burada bulunan tarihi eserlerin bizler için önemli olanı yerin altındaki değil, yerin üstündeki zenginlik önemli. Buradaki tarihi eserlerin defineciler tarafından tahrip edilmesini istemiyoruz. Bu bölgede bulunan tarihi kalıntıları tahrip eden definecilerin güvenlik güçleri tarafından yakalanarak gerekli cezanın verilmesini istiyoruz. Buraya sahip çıkılmasını istiyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Geçmişten geleceğe uzanan el Kayseri’de 440 yıldır hizmet veren Nasrullahzade Vakfı; Ramazan Ayı boyunca her gün 350 kişilik iftar yemeği veriyor. 1584 yılında kurulan Nasrullahzade Vakfı; Mustafa Germirli İmamhatip Ortaokulu’nda Ramazan Ayı süresince iftar yemeği veriyor. Her gün 350 kişiye verilen iftar yemeğinin yanında vakıf tarafından çeşitli yardım ve hayırlar da yapılırken, Vakıf Çalışanı Mehmet Soyaslan; "Nasrullahzade Vakfı; Osmanlı döneminde 1584 yılında Nasrullahzade Mehmet Efendi tarafından kurulan bir mülhak vakıftır. O günden bu güne kadar 440 yıldır vakfımız hizmetlerine devam etmektedir. Kayseri’de vakfiyemiz gereği şartlar var. Bunlar fakir ve fukaraya yardım, aşure gününde aşure yaptırmak, Yasin hatim okutturmak gibi şartları yerine getiriyoruz" dedi. Vakfın faaliyetleri hakkında bilgiler veren Soyaslan; "Vakıf Mütefevelisi Dr. Mehmet Köseoğlu’nun öncülüğünde hizmetlerimize devam ediyoruz. Bu sene 1 ay boyunca fakir ve muhtaç insanlara 1 ay boyunca yemek veriyoruz. Onun yanında 3 bin torba 25 kiloluk un dağıtımımızı yaptık, bunu her yıl yapıyoruz. Kandil gecelerinde etli pilav yaparak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Altınoluk mahallesinde bulunan ve mülkiyeti vakfımıza ait Nasrullahzade Cami’nin her türlü gideri vakfımız tarafından karşılanıyor. Bunun haricinde yıllık 5 tane proje hafızlık orta okullarına gıda yardımı ve her türlü ihtiyaçlarına gücümüzün yettiğince yardımcı oluyoruz. Ayrıyeten diyanet tarafından verilemeyen, eksik kalan belletmenlere de belletmen ücreti vererek hayır şartlarımızı yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı. "Dışarıdan bağış almıyoruz" Vakıf bünyesinde bağış almadıklarını da sözlerine ekleyen Mehmet Soyaslan; "Nasrullahzade Vakfı dışarıdan herhangi bir bağış almamaktadır. Vakfımızın 1584 yılından kalan gayrimenkullerini günümüz şartlarında değerlendirerek elde etmiş olduğumuz gelirler çerçevesinde bu yardımları yapmaktayız. Şuan içinde bulunduğumuz bina vakfımızın bir dönem gayrimenkulü olan bir bina. 440 yıl önce vakfeden şahsın ruhuna buradan her gün dualar gidiyor. 680 tane kiracımız var, piyasa şartlarında kiraya veriyoruz. Buradan gelenlerle vakfımızın amaçları doğrultusunda hizmet ediyoruz" diye konuştu.