EKONOMİ - 13 Ağustos 2017 Pazar 11:37

Çin ile yenilenebilir enerji köprüsü

A
A
A
Çin ile yenilenebilir enerji köprüsü

2017 yılı içinde biner megavatlık rüzgar ve güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) ihalelerinin tamamlanması, bu alandaki yatırımcılarının Türkiye’ye bakışını değiştirdi.

2017 yılı içinde biner megavatlık rüzgar ve güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) ihalelerinin tamamlanması, bu alandaki yatırımcılarının Türkiye’ye bakışını değiştirdi. Çinli firmalar da rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütlede yatırım fırsatlarını ilgiyle izliyor.


Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever ve yönetim kurulu üyeleri, Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolos Vekili Ni Xiaojing’i ziyaret ederek, Türkiye ve İzmir’in yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyeli hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin temiz enerji kaynaklarını çok geç keşfeden bir ülke olmasına rağmen son 10 yılda yapılan yatırımlarla dünyanın dikkatini çektiğini vurgulayan Vatansever, Çinli firmaların özellikle temiz enerji yatırımlarına ilgi göstermelerini memnuniyetle izlediklerini söyledi.



"Olumlu sonuçlarla dönmeyi diliyoruz”


ENSİA’nın ana ve yan sanayi yatırımlarında yerli katkıyı misyon olarak belirlediğini hatırlatan Vatansever, “Biz ülkemizde yatırım yapan her yatırımcıya ‘yerli yatırımcı’ gözüyle bakıyoruz, buna Çinli şirketler de dahil. Çin ile dış ticaret dengemizde yıllardır aleyhimize gelişiyor. İthalat yaptığımız ülkeler arasında Çin ilk sırayı kimseye kaptırmıyor. 2016 yılında Çin’den 25 milyar 500 milyon dolar ithalat yapmışız. Dış ticaret açığımızın kabaca dörtte biri Çin’den kaynaklanıyor. Yenilenebilir enerji ekipmanlarında marka olmuş, patenti olan, AR-GE’si olan ve ölçek ekonomisinde dünya çapında pazar sahibi firmaların Türk firmalar ile üretime dönük yatırımlar yapmasını istiyoruz. Bu sektörün bir sivil toplum kuruluşu olarak eylül ayı içinde Çin’deki iş fırsatlarını araştıran bir geziye dahil olacağız. Olumlu sonuçlarla dönmeyi diliyoruz” dedi.



"Çin hükümeti destekliyor"


İzmir’in bugün itibarıyla 4 bin 400 megavat kurulu gücü ile Türkiye’nin en fazla enerji üretilen şehri olduğunu, bu kapasitenin yaklaşık üçte birine karşılık gelen bin 234 megavatınının rüzgar enerji santralleri (RES) ile elde edildiğine işaret eden Vatansever, bu verilerin İzmir’in yenilenebilir enerjinin başkenti olma yolunda ilerlediğinin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.


Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolos Vekili Ni Xiaojing ise, İzmir’deki yatırım olanaklarını dikkatle izlediklerini belirterek, ENSİA’nın çalışmalarına her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını dile getirdi. Ülkesinin fosil kaynaklara dayalı enerji üretiminden yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşümü desteklediği bilgisini veren Xiaojing, “Çin’de temiz enerji alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile ENSİA’nın ortak projeler ve yatırım olanaklarında buluşmaları için her türlü çabayı göstereceğiz. Hükümetimiz yenilenebilir enerji yatırımlarına büyük önem veriyor. Özellikle güneş enerjisinde Türkiye’nin çok büyük potansiyel taşıdığını biliyoruz. Keza hükümetimiz kömürden enerji üretimi sırasında ortaya çıkan emisyonu azaltacak teknolojileri geliştirmeye büyük önem veriyor. Bu teknolojileri üreten şirketleri destekliyor. Ülkemizdeki iş dünyası örgütleri ile temas kurarak eylül ayında ülkemize gerçekleştireceğiniz ziyaretin başarılı ve verimli sonuçlar vermesi için çalışacağız” diye konuştu.


Başkonsolos Ni Xiaojing, ENSİA yönetiminin kendilerini ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, en kısa sürede iade-i ziyarette bulunacaklarını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.