KÜLTÜR SANAT - 25 Ağustos 2017 Cuma 23:58

Kahramanmaraş’ta “Uluslararası Aşıklar Ozanlar ve Şairler Bayramı”

A
A
A
Kahramanmaraş’ta “Uluslararası Aşıklar Ozanlar ve Şairler Bayramı”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından birincisi düzenlenen ‘Aşıklar Ozanlar ve Şairler Bayramı’ etkinliği için 10 ülkeden ve 81 ilden yüzlerce aşık, ozan ve şair Kahramanmaraş’a geldi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından birincisi düzenlenen ‘Aşıklar Ozanlar ve Şairler Bayramı’ etkinliği için 10 ülkeden ve 81 ilden yüzlerce aşık, ozan ve şair Kahramanmaraş’a geldi.


Etkinliğe katılan şairler, ozanlar ve aşıklar atışma, muamma, leb değmez, güzelleme, türkü ve şiirlerle katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı yaptığı konuşmada, “Kahramanmaraş şiirin ve edebiyatın başkenti, geçen yıllarda bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Büyükşehir belediyemiz Kahramanmaraş’ımızın ağıtlar ve destanlar kitabını dört cilt hazırlayarak kütüphanelerimize koydu. Türk edebiyatında hazırlanmış önemli bir dört ciltlik bir eser. Türkiye’deki tüm üniversitelere ve kütüphanelere gönderildi. Necip Fazıl şiir günleri, Sezai Karakoç şiir günleri, Abdurrahim Karakoç şiir güleri ve Bahittin Karakoç gibi ustaların şiir günleri, Kahramanmaraşlı yedi güzel adamın anma günleri yapıldı. Kahramanmaraş, her yönüyle şiirin ve edebiyatın başkentidir.


Bu sene 10 ülkeden ve 81 ilimizden gönül dostlarımız aramıza katıldılar. Ayrıca, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, İran, Irak, Romanya ve Karadağ’dan misafir olarak gelen ozanlarımıza tekrar hoş geldiniz diyorum. Aşıklık ve ozanlık acıyla özveriyle olur. Yemene gidene varmayın türküsünü, on beşli türküsünü ve çırpınırdı Karadeniz türküsünü içimizden söylediğimiz zaman bunlar acıyı aşkı çağrıştırır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.