- 31 Ağustos 2017 Perşembe 17:03

Vali Haktankaçmaz: “Arakan’da insanlık suçu işleniyor”

A
A
A
Vali Haktankaçmaz: “Arakan’da insanlık suçu işleniyor”

Tatil süresince çalışan kamu personellerine ziyaret gerçekleştiren Kırıkkale Valisi M.

Tatil süresince çalışan kamu personellerine ziyaret gerçekleştiren Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, Myanmar’ın Arakan bölgesinde yaşananların bir insanlık suçu olduğuna dikkat çekti.


Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, 10 günlük Kurban Bayramı tatilinde şehirdeki huzur ve asayiş düzenini sağlamaya yönelik emek sarf eden kamu görevlilerini ziyaret etti. Vali Haktankaçmaz’ın ziyaretleri arasında, 22 Nisan’da Şırnak Bestler-Dereler bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit düşen J. Uzm. Çvş. Turgay Uğantaş’ın ailesi de vardı. Vali Haktankaçmaz ve beraberindekiler şehit yakınlarına tekrar metanet dilerken tatil süresince görevi başındaki personellere de görevlerinde başarılar dilediler.



“Frene değil kurala güven”


Ziyaretler sonrası açıklamalarda bulunan Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, “İtfaiyemiz, emniyet, jandarma ve sağlık personellerimiz, vatandaşlarımızın bayramlarını huzurlu bir şekilde geçirebilmesi için görev başındalar, bizlerde onları ziyaret edip görevlerinde kolaylıklar diledik. Buradan bir defa daha sizler aracılığıyla vatandaşlarımıza şunu hatırlatmak istiyorum, özellikle trafik kurallarına yola çıkan vatandaşlarımız için uyulması konusundaki hassasiyeti bir kez daha ifade etmek istiyorum. Biliyorsunuz ‘Frene değil kurala güven’ sloganı geliştirildi, bu sene. Bayramlarımız zehir olmasın. Ağız tadıyla gideceğimiz yere ulaşalım, gideceğimiz yerden dönelim. İnşallah Kırıkkalemizde de bayram tatilinin başladığı günden bu zamana kadar huzurlu bir bayram geçiriyoruz. Bugün arife günü, en yoğun günlerden birisi, biraz tabii trafikte ufak tefek aksamlar olabiliyor ama o dediğim yoğunluğundan kaynaklanan bir şey. Şu ana kadar çok ciddi bir olayımız, trafik kazası bakımından asayiş olayları bakımından olmadı” şeklinde konuştu.



“Utanç verici bir hadise”


Myanmar’ın Arakan bölgesinde hükümet güçlerinin Müslümanlara yönelik müdahalelerin insanlık için utanç verici olduğuna değinen Vali Haktankaçmaz, “Hepimizin, özellikle Müslüman olarak üzüldüğü bir konu, gönül arzu eder ki bütün İslam aleminde Türkiye’de olduğu gibi huzurlu bir bayram yaşansın. İnsanlık adına, sadece Müslümanlar adına bunu dilemiyorum. İnsanlık adına çok utanç verici bir hadise, bu konuda ülkemizin çok ciddi girişimleri var biliyorsunuz, inşallah onlardan olumlu bir sonuç alınır. Oradaki kardeşlerimizde bayramı bayram gibi yaşarlar, bütün dünyadaki Müslümanlar için bütün insanlık için bu temenniyi ifade ediyorum. Suriye’de durum çok farklı değil, Irak’ta çok farklı değil, dünyanın farklı coğrafyalarında da benzeri durumlar söz konusu, inşallah oralarda da insanlık için yüz karası olan bu olaylar, önlenir ve son verilir. Oralarda da bayramlar bayram gibi yaşanır” dedi.


Ziyaretler sırasında Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz’a, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selami Arslan, İl Jandarma Komutanı Albay İbrahim Ayhan Vural, İl Emniyet Müdürü Mahmut Çorumlu eşlik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.