EKONOMİ - 07 Eylül 2017 Perşembe 22:37

Gümüşhane’de yeni trend: Seracılık

A
A
A
Gümüşhane’de yeni trend: Seracılık

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, bakanlık ve çiftçinin el ele vermesi ile birlikte bilinçli üretimin arttığını, sağlanan hibe ve kredi desteği Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere Torul, Kürtün ve Şiran ilçelerinde seraların hızla arttığını söyledi.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, bakanlık ve çiftçinin el ele vermesi ile birlikte bilinçli üretimin arttığını, sağlanan hibe ve kredi desteği Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere Torul, Kürtün ve Şiran ilçelerinde seraların hızla arttığını söyledi.


Tarladan sofraya güvenilir gıda, temiz çevre ve sağlıklı toplum için geliştirilen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında Gümüşhane’de Merkez, Torul, Kürtün ve Şiran ilçelerinde kalıntısız, güvenilir örtü altı üretim yapan 41 çiftçiye sertifikaları Torul İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törenle verildi.



Gümüşhane’de 41 serada pestisit kalıntısı bulunmayan ürün üretiliyor


Törende EKÜY projeleri kapsamında 2017 yılında 41 örtüaltı domates ve salatalık üreticisinden hasat öncesi ve hasat esnasında alınan numunelerde pestisit kalıntısı yönüyle yaptırılan analiz sonucunda kalıntı bulunmayan bu ürünler için üreticilere EKÜY sertifikası ve EKÜY logoları verildi.



“Dünyada doğal ürünlere eğilim var”


Törende konuşan Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, son yıllarda doğal, organik ve iyi tarım ürünlerine ciddi bir eğilimin olduğunu ve dünyada yükselen bir trend haline geldiğini söyledi.


Sağlıklı yaşamın sağlıklı beslenmeden geçtiğini vurgulayan Birşen, “Dolayısıyla herkes bu ürünlere bir şekilde ulaşmaya çalışıyor. Büyük şehirlerimizde marketlerde artık organik ürünler satılıyor. Organik marketleri, pazarları oluşturuldu. Kırsalda yaşayan insanlarımızın bu ürünlere ulaşmasında bir sorun yok. Büyükşehirlerde yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın özellikle yaz aylarında köylerine gelerek kışlık ürünlerini köylerden tedarik ederek büyük şehirlere götürüyorlar” dedi.



“Tarım alanları azalıyor”


Son yıllarda dünya nüfusunun artmasıyla birlikte tarım alanlarının azaldığını dile getiren Birşen, şöyle devam etti: “Kentleşmeyle, çoraklaşmayla, kırsaldan büyükşehirlere göç etmesi sonucu işlenen tarım arazilerinin azalmasıyla tarım alanları azalıyor. Var olan tarım alanlarında yüksek verim elde etmek için insanlar toprağı hunharca işliyor. Aşırı gübre, kimyasal ilaç kullanımı arttı. Bu da birtakım kalıntılara, rahatsızlıklara, hastalıklara sebep oluyor. Yediğimiz gıdanın bize zehir olmaması gerekiyor. O yüzden son yıllarda organik tarım konuşulmaya başlandı. Organik ürünlere, doğal ürünlere, iyi tarım ürünlerine geçiş başladı. Bu ürünlerin ilimizde ortaya çıkması, üretilmesi bizim için son derece önemli. Gümüşhane’de 657 bin hektarlık yüzölçümün yaklaşık yüzde 20’si tarım alanı. Türkiye yüzölçümünün yüzde 35’i tarım arazisi. Sulama projelerinin tamamlanmasıyla 2019 yılında ilimizde var olan tarım alanlarının yüzde 70’i sulanabilir hale gelecek. Su varsa tarım var. Su yoksa buğday, arpa üretiriz. Ama biz su geldiği anda artık ürün desenimizi değiştireceğiz. Sulanan alanlarımızı da en ekonomik şekilde değerlendirmemiz gerekiyor.”



“Önümüzdeki yıl seralara yüzde 80 hibe ile fide vereceğiz”


Gümüşhane’de güneşli gün sayısının 250 gün olduğunu, bunun ise ciddi bir veri oluşturduğunun altını çizen Birşen, “Bu veriler ışığında seracılığa önem veriyoruz. Nere giderseniz gidin aranızda ürün planlaması yaparsanız pazar sorununuz olmaz. Bunun çalışmasını daha önce yaptık ve çok başarılı sonuçlar aldık. Sera bizim için olmazsa olmaz ve ciddi bir destek verdik. Yüzde 80 hibelere çıktık serada. Önümüzdeki yıl fide ihtiyacınızın yüzde 80’ini biz karşılayacağız. Projemizi hazırlıyor. Hangi fide, hangi çeşitten ne kadar alacağınızı bizlere iletin” diye konuştu.



“Ürün planlamasında ezberi bozacağız”


“Ürün planlamasında ezberi bozacağız” ifadesini kullanan Birşen, “Sadece domates ve salatalık değil. Farklı ürünlere yöneleceğiz. Piyasada talep olan ürünlere bakacağız. Önümüzdeki sene fidelerinizin yüzde 80’i bizden, yüzde 20’si sizden. Tarım son yıllarda müthiş destekler veriyor. Geçtiğimiz yıl itibariyle verdiğimiz hibe 25 milyon lira tutarında. Bu çok ciddi bir rakam. Bunlar artarak devam edecek. Sulama çok ciddi bir proje. Büyük paralar harcandı. Dünyada iklim değişikliğinden dolayı su petrolü geçecek. Dolar değil domates para edecek. Onun için suya çok önem vermemiz lazım. Bununla ilgili altyapı çalışmaları yapıldı” dedi.



“Tarımsal hasılamız artıyor”


Devletin sağladığı hibe ve destek kredileri ile tarımsal hasılanın önemli bir artış gösterdiğini dile getiren Birşen, daha sonra şunları kaydetti: “Cevizle başladık. 50 bin ceviz fidanı projemizi tamamladık. Seracılık olmazsa olmazımız. Yem bitkileri desteğimiz devam edecek. Biz vatandaşlarımız ‘hayal kurun gelin projenizi bizimle paylaşın’ diyoruz. Gümüşhane balının marka yolculuğunu başlattık. İkisu civarında arıcılarımıza yönelik bal evi yapacağız. Yerel elma ve armut çeşitlerimize de el attık. 7 bin fidanı önümüzdeki yıl getiriyoruz. Onları da size teslim edeceğiz. Amacımız ilimizde tarımsal hasılayı yukarı doğru götürmek. İlimizin kirlenmemiş topraklarımız, temiz su kaynaklarımız, kaliteli güneşimiz, temiz bir hava gibi avantajlarımız var ama dezavantajlarımız da var. Alanlarımız küçük, eğimli ve iklimsel sıkıntılarımız var. Özellikle ilkbahar geç donları ve sonbahar ilk donları olması bizi biraz kısıtlıyor. Ama biz elimizdeki o verilere göre işlem yapacağız. Arazimiz küçük olduğu için kaliteli ürün üretmemiz gerekiyor, farklı ürün üretmemiz gerekiyor. Bunlara rahat pazar bulabiliriz. Birlikte hareket edeceğiz. Sera üreticileri birliği yada kooperatif kurulması gerekli.”



“Siz yeter ki üretin”


Devlet olarak üreticiye destek verildiğini ve verileceğini kaydeden Birşen, “Siz yeter ki üretin. Üretmezsek yok oluruz. Üretmeyen Yunanistan battı. Biz üretiyoruz, daha da çok üreteceğiz. Daha çok üreteceğiz, işleyeceğiz. Tarıma dayalı sanayimizi geliştireceğiz. İnsanlar artık sağlıklı, güvenilir gıdanın peşinde. Büyükşehirlerde organik ürünler kapış kapış satılıyor. Benim için çiftçi gerçek bir sanatçıdır. Heykeltıraş heykelini, müzisyen müziğini yapar, çiftçi de gerçek bir sanatçıdır. Küçücük bir tohumdan fide, fideden ürün alıyorsun. Üretmeye devam edeceğiz. Biz destekleyeceğiz siz üreteceksiniz” diye konuştu.


Sertifika törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gıda ve Yem Şube Müdürü Halil İbrahim Yılmaz, Torul İlçe Müdürü Evren Özdemir, Şiran İlçe Müdürü Kurtuluş Halep, Kürtün İlçe Müdürü Mustafa Genç, Torul Ziraat Odası Başkanı Faik Bedir, Kürtün Ziraat Odası Başkanı Yunus Karakaş, projeden sorumlu teknik personel ve üreticiler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir