GENEL - 23 Eylül 2017 Cumartesi 11:41

Karaman’da serbest bölge için arsa devir teslimi yapıldı

A
A
A
Karaman’da serbest bölge için arsa devir teslimi yapıldı

Karaman’da serbest bölge için başlatılan çalışmalar kapsamında hazineye ait olan arsa, belediyeye devredildi.

Karaman’da serbest bölge için başlatılan çalışmalar kapsamında hazineye ait olan arsa, belediyeye devredildi.


Karaman Belediyesinde gerçekleşen devir teslim törenine, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, AK Parti Karaman İl Başkanı Mehmet Er ve Karaman Defterdar Vekili Recep Sümer katıldı. İmza töreninde konuşan AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker, “İhracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, uluslararası yatırım ve teknoloji girişini hızlandırmak, ekonominin girdi ihtiyacını ucuz ve düzenli şekilde temin etmek, dış ticaret ve finansman hizmetlerinden daha fazla yararlanmak amaçlarıyla hayata geçen serbest bölge uygulaması bugün 18 serbest bölge ile yoluna devam etmektedir. 2016 sonu itibarıyla serbest bölgelerimizde 530’u yabancı, bin 495’i yerli olmak üzere toplam 2 bin 025 firma faaliyette bulunuyor. Hâlihazırda serbest bölgelerimizde toplam 66 bin 095 kişi istihdam ediliyor. Buna ek olarak, serbest bölgelerin 2016 sonu toplam ticaret hacmi 19 milyar dolar olmuştur. Bu tutarın 7 milyar doları yurtdışına yapılan satışlardır. Ayrıca, serbest bölgelerde 2016 itibarıyla, yaklaşık 34,6 milyon doları kamuya ait olmak üzere, toplam 4,6 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmiştir. 2016 Ocak-Aralık döneminde 110,2 milyon TL’lik serbest bölgeler özel hesap geliri, bütçeye gelir olarak kaydedilmiştir. Karaman Serbest Bölge kurulum aşamasının tamamlanmasıyla ekonomi adına bu verilere katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.


Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ise yaptığı konuşmasında, “Mevcut sanayimize daha çok ivme kazandıracak, ekonomiyi güçlendirecek ve istihdam sağlayacak olan Serbest Bölgenin Karaman’a kurulması bizim için çok önemli. Karaman, yıllık ortalama 350-400 milyon dolar ihracat gerçekleştiren, 142 ülkeye ihracat yapan potansiyeli çok güçlü bir kent. Serbest bölge konusunda birçok il 3-4 yıldır bu çalışmalarına devam ederken biz 1.5 yıl içerisinde bu projeyi hayata geçirdik. Serbest bölgenin sahası yaklaşık 1 milyon 700 bin metre karelik bir alan. Hazineye ait olan arsanın belediyemize devri ile ilgili Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı’ndan onayı alındı ve arsa devrini gerçekleştirdik. Serbest bölgenin hayata geçirilmesinde başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere, emeği geçen herkese şahsım ve Karamanımız adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ve Karaman Defterdar vekili Recep Sümer arasında devir teslim imzaları atıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.