SAĞLIK - 24 Eylül 2017 Pazar 10:39

Uzmandan uyku apnesi uyarısı

A
A
A
Uzmandan uyku apnesi uyarısı

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Emine Nur Ergür, uyku apnesinin 60 yaş üstü erkeklerde ve özellikle kilolu kişilerde daha çok görüldüğünü ve tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, kalp krizi, felç ve Alzheimer gibi hastalıklara neden olabileceğini söyledi.


Denizli Devlet Hastanesinde Kulak Burun Boğaz Uzmanı olan Op. Dr. Emine Nur Ergür, horlanma ve uyku apnesi hakkında bilgi verdi. Horlanmanın, uykuda solunum esnasında üst solunum yollarından geçen havanın çevredeki yumuşak dokulara çarparak titretmesi sonucu ortaya çıkan gürültülü ses olduğunu belirten Dr. Ergür, uyku apnesinin ise uykuda solunum durması olduğunu söyledi. Dr. Ergür, “Uyku apnesinin görülme sıklığı genelde yüzde 4 iken, 60 yaş üstü erkeklerde, özellikle kilolu kişilerde yüzde 28’lere çıkmaktadır. En önemli 3 belirtisi, horlama, gündüz uykululuk hali ve tanıklı apne nöbetleridir. Ek olarak yorgunluk, sabahları zor uyanma, televizyon karşısında veya kitap okurken uyuya kalma, ağız kuruluğu gibi belirtiler de görülebilir. Özellikle kısa kalın boyunlularda, şişmanlarda, alt çenesi küçük ve geride olanlarda, bademciklerin veya dilin büyük olması durumunda, burunda et büyümesi veya kemik-kıkırdak eğriliği durumunda daha sık görülür” dedi.


Uyku apnesinin uzun dönemli sonuçlarında hipertansiyon, kalp krizi, felç, Alzheimer gibi ciddi hastalıklar görülebildiğini vurgulayan Ergür, şikayetleri olan hastaların öncelikle uzmanlarına başvurmaları konusunda uyarıda bulundu. Ergür, “Uyku apnesi olan kişilerde sigara, alkol, kilo, ek hastalıklar gibi fiziksel ve çevresel özellikler de değerlendirilmelidir. Polisomnografi yani uyku testi yapılması şarttır. Uyku testinde akciğer, kalp, beyin fonksiyonları ve kandaki oksijen seviyesi vücuda yerleştirilen elektrodlar yardımıyla kaydedilir. Sonuçlara göre hafif, orta ve ağır uyku apnesi olarak sınıflandırılarak tedavi seçenekleri belirlenir. Uyku endoskopisi de son yıllarda teşhiste kullanılan bir yöntemdir. Genel anestezik ilaçlar damar yoluyla verilerek uyku taklidi gibi bir durum oluşturulur ve endoskopik olarak burundan gırtlağa kadar inceleme yapılarak hangi bölgelerin daha çok daraldığı gözlenir ve bu bölgelere yönelik cerrahi planlanır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.