GENEL - 27 Eylül 2017 Çarşamba 10:11

İlkel yöntemlerle toplanan üzümler kurutularak kışın tüketiliyor

A
A
A
İlkel yöntemlerle toplanan üzümler kurutularak kışın tüketiliyor

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde köylüler kış hazırlıkları başlattı.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde köylüler kış hazırlıkları başlattı. Köylüler topladıkları üzümleri 15 gün süreyle güneş altında kuruttuktan sonra toplayıp kışın tüketmek üzere evlerine götürüyor. Kurutulan üzüm kış aylarında hoşaf veya kuru üzüm olarak sofralardaki yerini alıyor.


Kış öncesinde üzüm bağlarına giden köylüler ilkel yöntemlerle üzümleri kurutmak için yoğun mesaiye başladı. İlçeye bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar bağ ve bahçelerindeki üzümleri toplayıp çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra kurutup kış aylarında kuru üzüm ve hoşaf olarak tüketiyor. Başaran köyünde yaşayan köylülerden Sima ve Zümeyran Gökçe adındaki kadınlar sabah saatlerinde tırmandıkları dağın yamacında bulunan bağlardan topladıkları üzümleri kurutmak için yoğun mesaiye başladıklarını söyledi. Çok sayıda üzüm bağlarının olduğu köyde sabahın ilk ışıklarıyla beraber çalışan kadınlar üzümleri kuruttuktan sonra kış aylarında tüketmek üzere evlerine götürüyor. Kuru üzümün ne şekilde yapıldığını anlatan Zümeyran Gökçe "Yıllardır bu işi yapıyoruz. Köylüler olarak gece gündüz çalışıyoruz. Bağlarımızda her yıl topladığımız üzümleri ilaçladıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirip kurutmaya bırakıyoruz. 15 gün güneş altında kaldıktan sonra üzümleri toplayıp serin yerlerde muhafaza ederek kış aylarında tüketmek için şimdiden çalışıyoruz. Kimi bu üzümleri tüketmek için evine götürürken, kimi ise satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor" dedi.


Zümeyran Gökçe, köyde işlerin hiç bir zaman bitmediğini belirterek, kuru üzüm işini tamamladıktan sonra kışlık odun için çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.