SAĞLIK - 27 Eylül 2017 Çarşamba 17:00

Çocuklara zorla yemek yedirmek obeziteye sebep oluyor

A
A
A
Çocuklara zorla yemek yedirmek obeziteye sebep oluyor

Çocuk Gelişim Uzmanı Özge Selçuk Bozkurt, “Katı gıdaya geçildikten sonra çocuklara zorla fazladan yedirilen yemekler ileride obeziteye sebep oluyor” dedi.

Çocuk Gelişim Uzmanı Özge Selçuk Bozkurt, “Katı gıdaya geçildikten sonra çocuklara zorla fazladan yedirilen yemekler ileride obeziteye sebep oluyor” dedi.


Canbebe, “Anneler ile Geleceğe” isimli sosyal sorumluluk projesinin ikinci seminerini Trabzon Ortahisar Belediyesine ait Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirdi. Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Seren Fosforoğlu’nun yaptığı seminerde Çocuk Gelişim Uzmanı Özge Selçuk Bozkurt, Bebek Hemşiresi Esra Ertuğrul ve Beslenme Uzmanı Yeşim Özden Gün, 0-36 ay dönemindeki bebeklere ait pek çok konuyu izleyicilerle paylaştı. Çocuk Gelişim Uzmanı Özge Selçuk Bozkurt, özellikle annelerin beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Konumuza emzirmeden başlıyoruz, çünkü emzirme çok önemli. Doğru emzirme nasıldır, ne yapılmalıdır, aylara göre çocuk gelişimi nasıl olacak, bu dönemde annelerimiz nasıl beslenecek, nelere dikkat edecek? Bunları kapsayan 0-36 ay, hamilelikten başlayan süreci ele alan bir seminer düzenliyoruz” diye konuştu.



“Katı gıda ile birlikte sofra adabı öğretilmeli, zorla fazladan yemek yedirilmemeli”


Çocukların katı gıdaya geçişinden sonra artık sofra adabını yavaş yavaş öğrenmesi gerektiğine değinen Bozkurt, “Çocuklar yemek yerken, yemek yerine çevreleriyle daha fazla ilgilendiklerini görüyoruz. Çocuklarda 6 ay itibariyle artık ek besinlere, katı gıdalara doğru geçiş dönemi başlıyor. Bunlar anne sütünün haricinde tamamlayıcı gıdalar oluyor. Çocuk yemeğini yerken anneler bazen çocuğun yemeğin tadını sevmediğini düşünerek onu bir şekilde oyalamayı tercih ediyor. Bunlar genelde tablet, televizyon, telefon olabiliyor. Hâlbuki bizim istediğimiz artık sofra adabının kurulması. Yani çocuk artık masaya oturmalı, annenin, babanın olduğu yerde olmalı ve kendi tabağından sorumlu olmalı. Bu dönemde dikkati tamamen tabağında olmalı. ‘Çocuğa ne kadar yedirirsek kardır’ olayını çok yapıyoruz. Hâlbuki bedeni ve beyni zaten verilecek olan yemek miktarını belirler. Bizim kararımıza göre olmamalı. Yapılan araştırmalara göre bu durum obeziteye sebep olabiliyor. Çünkü çocuk bilinç dışında bir şeye takılıyor, istemsizce yemek yiyor. Oto kontrolü gelişmeden istemsiz bir şekilde yediği için doyma sınırını bilemiyor. Böyle durumda daha fazla kalori alıyor. Bizim isteğimiz çocuğun severek yemesi. Peki, ne yapabiliriz? Kendi kendine yemeye fırsat vermeliyiz. Yemeğini yesin, tadına baksın, o yemekten zevk alsın. Eğer zevk alarak yerse hepsinin tadına ayrı ayrı bakacaktır. Örneğin sofrada salatalık vardır, çocuk bunu hatırlayacak tat çağrışımı yapacak. Havucu, yoğurdu her birinin tadını hatırlayarak, isteyerek ve aklına getirerek yiyecek. Dolayısıyla tat gelişimi desteklenecek. Bizim istediğimiz 6-12 ayda tat gelişiminin desteklenmesi. Eğer bu şekilde yaparsak çocuğumuz sofraya oturduğu zaman neyi ne kadar yemesi gerektiğini kendi sınırlarıyla belirleyecektir” dedi.



"Kucakta taşıma, çocuklarda geç yürümeye sebep olabilir"


Çocukların yürüme döneminde geç yürüme nedenlerine de değinen Bozkurt, “Özellikle çocukların 12-18 ay dönemi yürüme evresidir. Bu evrede çocuklarda merak dönemi başlar. Yürümenin gecikmesinin birçok nedenleri vardır. Örneğin yürütecin uzun süre kullanımıyla birlikte hep parmak ucuna basması sebep olabilir. Çocuğun temkinli yapısından dolayı olabilir. Sürekli kucakta taşınan çocuklarda kasların gelişimine fırsat verilmediği için geç yürüme olabilir. Dolayısıyla bu dönemde çocuğumuzun yürümesinde gecikme oluyor. Yürümenin gecikmesi demek etrafı incelemenin o merak evresi 12-18 ayında ötelenmesi demektir. Bu dönemde çocuk özgürce keşfedecek ve kurcalayacaktır. Farkındalık da artacak. Yürüme eğer bu sebeplerle gecikmeye uğrarsa merak evresi de gecikecek ve dolayısıyla çocuğun algılarında da ileriye doğru kayma gözükecektir” diye konuştu.



“Çocuklara nesnelerin isimlerini tek tek öğretmeyin”


Çocukların 4 aydan sonra dil gelişiminin yavaş yavaş geliştiğine dikkat çeken Bozkurt, “Çocukların dil gelişim dönemi 4 ay itibariyle başlıyor. 8 ay civarında çocuklarda aynı hecenin tekrarı başlar. Baba, gaga diye. Siz baba deyince durup sizi dinler. Her zaman alıcı dil dediğimiz yani sizin söylediğinizi anlama becerisi çocuklarda erken gelişir. İfade edici dil yani konuşma dili geç gelişecektir. 12 ay civarında çocukta artık özgür olarak anne baba kelimesi ortaya çıkar. Yani babayı gördüğünde baba, anneyi gördüğünde anne, ablayı gördüğünde abla demesi gibi. 18 ayda artık bizim beklediğimiz kelime sayısı 4 ile 10 arasındadır. 2 yaşına geldiği zaman ise çocuk artık isim ve fiilleri birleştirerek bir cümle oluşturabilir. İki kelimelik cümle bizim için yeterli. Üç yaşa gelip hala iki kelime kuramıyorsa o zaman bir uzmanla görüşmekte fayda var. Annelere tavsiyemiz etraftaki nesneleri çocuğa tek tek göstermeyin. Örneğin bak kedi, bak bu da köpek gibi ifadeler kullanmayın. Çocuğun beynini tek tek kelimeye alıştırmayın. İletişime geçerken cümleler kurun. Arka arkaya elmayı öğreteceksek, elmayla ilgili 5 tane cümle kurun” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Seminerin sonunda katılan anne ve anne adaylarına çekilen kura ile çeşitli hediyeler verildi. Çocuk yetiştirmenin gereği bilimsel temelleri anlatmak ve sağlıklı nesillerin gelişimine katkıda bulunabilmek üzere hayata geçirilen proje yoğun ilgi gördü. Anneler ve anne adayları için konusunda uzman kişileri annelerin ayağına kadar götüren proje, 2017 sonuna kadar 9 ilde 14 farklı lokasyonda 14 bin anne ve anne adayına ulaşmayı hedefliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Dinler: “Özel Uğurlu Hastanesinde tek sorun ruhsat değil” Atlas Yapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Dinler, uzun yıllar açılamayan ve atıl vaziyette kalan Özel Uğurlu Royal Hospital Hastanesindeki sorunun sadece ruhsat olmadığını, farklı hukuki sorunların da olduğunu kaydetti. Atlas Yapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Dinler, Özel Kastamonu Uğurlu Hastanesi’nin hastane binası ve ruhsat satışına yönelik açıklamalarda bulundu. Uzun yıllardır atıl vaziyette kalan ve hastane binası ile ruhsatında yaşanan hukuki sorunlar sebebiyle açılamayana Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi hakkında bilgilendirmede bulunan Atlas Yapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Dinler, “Kastamonu İcra Müdürlüğü nün 2018-1 iflas dosyası ile ihaleye çıkardığı Uğurlu Royal Hospital Hastanesi binası, arsası ve bu hastaneye ait ruhsat satışı ile alakalı ihale öncesi ve sonrası, ‘bu iş size yakışır, bu milli servetin faaliyete geçip Kastamonu halkına hizmet vermesine en yakın kişiler sizlersiniz, ihaleye girmemeniz sektörünüzü inkar etmek olur’ diyen başta dönemin Kastamonu Valisi Avni Çakır ve tüm devlet yetkililerine, tüm siyasi parti yetkililerine, tüm iş adamlarına, sivil toplum örgütlerinin yetkililerine, duyarlı tüm halkımıza, yine ihale öncesi ‘ihaleye girin ki katılım artsın ve rekabet olsun masadaki alacaklılara bedelleri ödensin’ diye tarafımıza moral veren, her zaman size desteğe hazırım diyen Sayın Uzman Dr. Atıf Uğurlu Bey ve alacakla alakalı olan tüm taraflara desteklerinden ötürü teşekkür ederim” dedi. Tek sorunun ruhsat olmadığını vurgulayan Dinler, “İhale bedelini yatırdığımızdan itibaren tapumuzu 1 yıla yakın süre alamadığımızı, ihale sonucunu hazmedemeyenlerin bizlere her türlü destek olmaları gerekirken düşmanlık içerisinde olduklarını, terör örgütü sempatizanları ve birçok haini de başımıza musallat ettiklerini Kastamonu halkının bilmesini isterim. Tek derdi illegal işlerle uğraşmak olan bu kişiler kendi beyanları ile burayı hizmete açsınlar da görelim diye kamuoyunun duyacağı, göreceği şekilde beyanlarda bulunmuşlardır. Kastamonu Belediyesi’ne ait şirketin elinde bulunan ruhsatın Uğurlu binasının ayrılmaz parçası olduğu doğrudur. Bizim için de Kastamonu için de bu ruhsat önemlidir, fakat tek sorun bu değildir. Bizimle uğraşan kişilerin ihaleye itiraz etmesinden dolayı aradan geçen sürede tapumuzu alamamamızdan dolayı finansa ulaşımın zorlaşması, teşviklerin kalkması, enflasyona bağlı inşaat maliyetleri, döviz kurundan kaynaklı oluşan cihaz temini işimizi zorlaştırmıştır. Tüm Türkiye’de 1 milyon nüfusun altındaki illerde özel hastaneler ve diyaliz merkezleri iflasın eşiğine gelmiştir. Tüm zorluklara rağmen en hızlı şekilde binamızı faaliyete geçirmek için elimizden geleni yapacağımızı bildirir tüm Kastamonu halkına teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Gaziantep GATHİB 2023 yılı olağan genel kurulu gerçekleştirildi Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) 2023 yılı Olağan Genel Kurulu’nu GAİB hizmet binasında gerçekleştirdi. Toplantı TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı ve GATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci, GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan ile GATHİB Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda 2023 yılı Birlik mali durumu ve Birlik faaliyetleri ibra edildi. Genel Kurulda açıklamalarda bulunan GATHİB Başkanı Fikret Kileci, “Pandeminin ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından dünya genelinde tekstil sektöründe daralma görülmeye başlamasına rağmen üyelerimiz dirençli bir duruş sergiledi. 2023 yılının hemen başında gerçekleşen 6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkisi de olumsuz tabloya eklendiğinde oldukça zor günler geçirdik. Tüm olumsuz şartlara rağmen Birliğimiz üyesi ihracatçılarımız istikrarlı bir performans sergilediler, buradan tüm üyelerimize üstün çabaları sebebiyle teşekkürler ediyorum. 2023 yılında gerek benim için Tekstil Sektör Kurulu Başkanı olarak gerek GATHİB Başkanı olarak oldukça yoğun bir takvimle geçti. Aynı şekilde Birliğimiz de yoğun bir takvimi geride bıraktı. 2024 yılında da tüm gücümüzle sahada olacağız, bizi 2023’ten daha yoğun bir takvimin beklediğini biliyoruz. Şimdiden tüm çalışma arkadaşlarıma ve üyelerimize başarılar diliyor, 2024’ün sektörümüz ve tüm ülkemiz için verimli bir ihracat yılı olarak kayda geçmesini temenni ediyorum” dedi. GATHİB’in ihracatı 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 13,1 azalışla 3 milyar 67 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Tekstil sektöründe yaşanan bu düşüşte uluslararası ölçekte tekstil sektöründe yaşanan talep daralmasının ve bölgemizde yaşanan 6 Şubat depremlerinin etkisi olduğu değerlendiriliyor. 2023 yılında bölgemiz tekstil sektörü ihracatı alt mal grupları bazında değerlendirilecek olur ise en fazla ihracat yapılan mal grupları; 837 milyon dolar ile iplik ihracatı, 818 milyon dolar ile kumaş ihracatı ve 176 milyon dolar ile elyaf ihracatı olmuştur. En fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler ise Irak, Birleşik Krallık, İtalya, ABD ve Suriye olarak sıralandı. TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Sekreteryasını üstlenen GATHİB, Fikret Kileci Başkanlığında 2023 yılında yoğun bir takvim geçirdi. Yeşil Dönüşüm, Sürdürülebilir Üretim, Döngüsel Ekonomi alanlarıyla ilgili World Circular Economy Forum, Circular Textile Days, Uluslararası Ekoteks Sempozyumu, İyi Pamuk ve Tarla Paneli, Horasis gibi onlarca panel, forum, fuar ve sempozyuma katılan GATHİB yönetimi 2024 yılı için de yoğun bir takvime sahip. Ayrıca sektöre nitelikli iş gücü ve tasarımları kazandırmayı amaçlayan ve Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın dördüncüsü de GATHİB tarafından 2024 yılında gerçekleştirilecek.
İzmir İzmirliler gönül rahatlığıyla teleferik keyfi sürecek İzmir Büyükşehir Belediyesinin Avrupa Birliği standartlarında hizmet verdiği Balçova’daki teleferik tesislerinde, 5 Şubat’tan itibaren titiz şekilde yürütülen bakım çalışmaları tamamlandı. Günde yaklaşık 2 bin 500 kişinin ziyaret ettiği tesislerde İzmirlilerin teleferiğe gönül rahatlığıyla binebileceği bildirildi. Antalya’da meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı teleferik kazası tedirginliğe yol açtı. Kaza sonrası, günde yaklaşık 2 bin 500 kişinin ziyaret ettiği İzmir Balçova’daki teleferik tesislerine ilgi azaldı. 5 Şubat’ta başlatılan bakım çalışmaları tamam İzmir Büyükşehir Belediyesi, gönül rahatlığıyla vatandaşların teleferiği kullanabileceğini açıkladı. Avrupa Birliği (AB) standartlarında hizmet sunulan Balçova’daki teleferik tesislerinde, 5 Şubat 2024’te başlatılan bakım çalışmalarının ise tamamlandığı bildirildi. 2015 yılında yenilenerek hizmete alınan tesiste titiz bir süreç yürütüldüğü aktarılırken, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesine tesisin yıllık periyodik kontrollerinin yapılması ve raporlanması için davet gönderildiği ifade edildi. Neler yapılıyor Tesiste; üretici firmanın tavsiye, kullanım, bakım ve onarım kılavuzları rehberliğinde aksatılmadan yıllık, aylık ve haftalık bakımlar yapılıyor. Yılda bir kez yapılması zorunlu olan yıllık periyodik bakım çalışması kapsamında sistemdeki tüm hareketli parçalar elden geçiriliyor. Talimatlar ve kullanım ömürleri gibi ölçü toleransları kapsamında değiştirilmesi gereken parçalar yenileniyor, otomasyon ve elektrik sistemlerinde iyileştirme ve bakım çalışması yürütülüyor. Bakımlar; alanında eğitilmiş ve İZULAŞ AŞ bünyesindeki tekniker ve teknisyenler tarafından kontrol ve kayıtlar güncel tutularak yapılıyor. Tesisin EN 12927-8 standardı gereği halat manyetik kontrol testi (MRT) yıl içerisinde 6 aylık periyodlar ile tamamlanıyor. Tesisin kesintisiz çalışmasını sağlayan elektrik jeneratörleri ile tesisin elektrik trafolarının bakımları da düzenli olarak takip ediliyor. Tesis çalıştırılmadan önce ve gün içerisinde günlük çalışma kontrolleri tamamlanıp kayıt altına alınıyor. Çalışmalar iş güvenliği uzmanları tarafından da denetleniyor. İzmir’in simgelerinden İzmir’de 1974’te kurulan, yenilenerek 2015 yılında yeniden hizmete alınan tesiste; seyir terasları, dürbünleri ve mesire alanları yer alıyor. Tesiste toplam 20 kabin bulunuyor. Rengarenk kabinler İzmir’in canlandırıcı ruhunu yansıtırken, her kabin en fazla 8 yolcu taşıyabiliyor. Teleferik ile yolculuk yaklaşık 3 dakika sürüyor. 810 metrelik hat boyunca 60 dakikada ortalama bin 200 yolcu taşınıyor.