EĞİTİM - 29 Eylül 2017 Cuma 17:46

2 bin 500 öğrenciye satranç takımı dağıtıldı

A
A
A
2 bin 500 öğrenciye satranç takımı dağıtıldı

Türkiye Satranç Federasyonu’nun, "Doğru Hamlede Buluşalım" projesi kapsamında Balıkesir’de öğrencilere satranç takımı dağıtımına başlandı.

Türkiye Satranç Federasyonu’nun, "Doğru Hamlede Buluşalım" projesi kapsamında Balıkesir’de öğrencilere satranç takımı dağıtımına başlandı.


1.sınıflarda satrancın yaygınlaştırılmasına yönelik Karesi Kaymakamlığı, Karesi Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu ile yürütülen "Doğru Hamlede Buluşalım" projesi kapsamında Albay Tayyar - Nuran Oğuz İlkokulunda öğrencilere satranç takımı dağıtıldı.


TSF, Karesi Kaymakamlığı ve Karesi Belediyesinin ilkokul çağındaki öğrencilere satrancı sevdirmek ve yaygınlaştırıp spor kültürü ve sevgisini oluşturmak amacıyla ilçede bulunan 33 ilkokulda, 2 bin 500 öğrenciye satranç takımı ve eğitim kitabı dağıtımına başladı. Proje kapsamında Albay Tayyar-Nuran Oğuz İlkokulunda 1.sınıf öğrencilerine satranç takımları düzenlenen törenle verildi.


Satranç dağıtım töreninde konuşan Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, "Bengi projemiz kapsamında değerler eğitimini çok önemsemekteyiz. Doğru Hamlede buluşalım projesi çok önemsiyoruz. İnşallah öğrencilerimiz hep hayatta doğru hamlede buluşurlar" şeklinde konuştu.


Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise, "Satranç sadece bir oyun değildir. Satranç bizim analitik düşünmemizi sağlayacak, insanların kendi kişisel gelişimine uzun vadede stratejilerini belirleyecek ve kendi kişisel gelişimine çok katkı sağlayacak. Satranç aslında oyun oynamak için güzel bir şey. Hayatta mücadele gücünüzü arttıran ve asla vazgeçmemeniz gerektiğini gösteren 64 kareden oluşan hayatın her şeyinin olduğu müthiş bir oyun. Burada bedel öderseniz, gerçek hayatta bedel ödemezsiniz. Satrancı iyi özümsemiş insanların Türkiye’ye çok faydası olur. Her zaman doğru karar alır. Her öğrenci belirli bir süre satranç oynarsa hayatta başarılı olur ve doğru karar vermeyi öğrenir. Gelecek nesillerin doğru hamlelerde buluşmalarını diliyorum" şeklinde konuştu.


TSF Başkanı Gülkız Tulay ise yaptığı konuşmada, "Satranç sporunu sevdirmek için 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Gurur duyduğumuz ve desteklediğimiz ’Doğru Hamlede Buluşalım’ projesinde çok fazla destekçiye ihtiyacımız var. Karesi Belediyesinin yaptığı destek ile çocuklarımız ilkokul 1.sınıfta satranç ile buluşuyorlar. Çocuğa yatırım yapmanın, geleceğe yatırım yapmak olduğunu biliyoruz. Satranç sporunun geldiği noktadan gurur duyuyoruz. Satranç sporunda dünya 5.olduk. Böylesine güzel proje için Karesi Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. 81 il ve 560 ilçede 780 bin lisanslı sporcumuz var. Satranç doğru ve çabuk düşünebilme, olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştiren satrançla çocuklarımızı buluşturarak, ülkemize yetenekli sporcular kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.


Konuşmalar sonrası Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, TSF Başkanı Gülkız Tulay, Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Konakbay ve Görme Engelli Avukat Salih Mehmet Aslan ile 1. sınıf öğrencileri ile karşılıklı satranç müsabakası yaptılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.