GENEL - 30 Eylül 2017 Cumartesi 14:12

Artvin’de Turizm Çalıştayı düzenlendi

A
A
A
Artvin’de Turizm Çalıştayı düzenlendi

Artvin’de turizminin sorunları ve çözüm yolları üzerinde çalışmak amacıyla çalıştay düzenlendi.

Artvin’de turizminin sorunları ve çözüm yolları üzerinde çalışmak amacıyla çalıştay düzenlendi.


DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü İrfan Önal maderatörlüğünde düzenlenen çalıştaya Artvin Valisi Ömer Doğanay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ziya Teşket, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Gümüş, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Çoruh Üniversitesi Rektörü Fahrettin Tilki, DSİ Bölge Müdürü Celal Tokalak ve turizm sektörünün temsilcileri katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan çalıştayda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ziya Taşkent, ülkeler ve bölgeler açısından toplumsal ve ekonomik kalkınmanın bir girdisi olan turizmin dünyanın en hızlı ve istikralı gelişen sektörlerinden birisi olduğunu söyledi.


2016 yıl sonu itibarıyla dünya genelinde bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında artış ile 1 milyar 250 milyon kişinin seyahatinin söz konusu olduğunu kaydeden Taşkent “Bunun 2030 yılında 1.8 milyara çıkması bekleniyor. Bugün dünya gayri safi hasılasının yüzde 10’unu, uluslararası ticaretin yüzde 7’sini ve her 10 istihdamdan birini turizm oluşturuyor. Turizm hamlesini başlattığımız 1980’lerde ziyaretçi sayı 1,2 milyon ve gelir 350 milyon dolar civarındayken son yıllarda 25-30 milyon turist ağırlayıp 30 milyara yaklaşan gelir gördük. 2023 hedefi olarak da 50 milyon turiste ulaşacağımıza inanıyoruz. Bugün dünyada en çok ziyaretçi alan ülke olmamız bize yeni sorumluluklar yüklüyor. Dünyada ki gelişmeler paralel olarak kendimizi geliştirme ihtiyacımız var. Dünya turizm pazarında rekabet gücümüzün korunması ancak turizmi sürdürülebilir kalkınmanın bir unsuru haline getirilmesiyle mümkün olacak. Toplumun her kesiminin turizmden aldığı payı en üst seviyeye taşımamız lazım. Bunun içinde nitelikli çevreye duyarlı koruma kullanma dengesini gözeten ülkenin kaynaklarını turizm faaliyetlerine entegre eden ve sürecin her aşamasında sürdürülebilirlik esasını gözeten turizm politikasına ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.


Artvin özelinde de açıklamalarda bulunan Taşkent, “Anıt ağaçlarından doğal ormanlarına, krater göllerinden yaylalarına kadar birçok doğal değerleri ile eko turizm açısından önemli kaynaklara sahip olan Artvin, özgün mimarisi ve arkeolojik zenginlikleri ile de kültür turizmi açısından ciddi bir potansiyele sahip” ifadelerini kullandı. Taşkent, folklorik değerler ve geleneğin büyük ölçüde korunduğu yerel yaşam tarzıyla birleşmesi sonucunda Artvin’in doğanın tarihin ve kültürün iç içe geçtiği bir marka olarak gündeme taşınabileceğini vurguladı.


Artvin Valisi Ömer Doğanay da yaptığı konuşmada turizmin en önemli öğesinin sektör temsilcileri olduğunu söyledi. Doğanay, “Turizmdeki asıl yük, asıl sorumluluk, sektör temsilcilerin ve girişimcilerin üzerinde. İnşallah bu yükü hakkıyla taşırsınız. Biz kamu görevlileri olarak da sizlerin sorunlarını çözmek için gayret ediyoruz. İl müdürlüğümüzün hem personel hem de araç gereç noktasında çok eksiği var. Bunun giderilmesini talep ediyoruz. Turizmi geliştireceğiz kamuda buna destek olacak ama turizm müdürünün altında 2 bin metrelik dağa çıkacak bir araç yoksa bu şehirde turizmi nasıl konuşacağız. Burada ki sorunlar bütüncül bir anlayışla ele alınmalı ve burada konuşulanlarla kalmayıp icraata geçmesini temenni ediyorum” dedi.


Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise konuşmasında Artvin’in geleceğini turizmde aradığını söyledi. Kocatepe, “Artvin gibi geleceğini turizmde arayan ama turizm enformasyon bürosu olmayan bir kentte turizmi masaya yatırmak çok büyük bir önem arz ediyor. Bizim fabrikamız yok bunun için elimizde kalmış en önemli değer şehrimizin bakirliği. Bu bakirliği bozmadan ön plana çıkararak Artvinimizi turizm kenti haline getirmemiz gerekmektedir. Bugün turizmi konuşacağız şunu söyleyebilirim ki; biz Karadeniz’den taşan turistlere mi ümit bağlayacağız yoksa kendimizin hazırladığı turizm planı ile mi bir çıkış yapacağız. Artvin’e gelip belli bir gün konaklayıp ilimizdeki tüm tarihi eserlerimizden doğamıza belli güne yayılmış komple turizm mi yapacağız. Buna karar vermemiz gerekiyor. Ben burada turizm işi yapmak istemiyorum ama bizi İzmir’den Ankara’dan İstanbul’dan arayıp da kokartlı rehber istediklerinde gönderebileceğimiz kokartlı rehber yok bu duruma biran önce çözüm bulmamız lazım. Turizm il müdürümüz samimiyetle çalışıyor ama 5-10 kişiyle bir ilde turizm adına ne yapabilir? Artvin’e turistlerin özel olarak gelmesi gerekiyor. Artvin’de neler yapılmalı da turist çekebiliriz bu konu özelinde çalışma yapmamız gerekiyor. Geçenlerde Katarlı yatırımcı getirdik ama Artvin dışında yaşayıp Artvin’e 3-5 yılda bir gelen 1 hafta kalıp köy fantezilerini gerçekleştiren hemşehrilerimiz Artvin’i mi satıyorlar diye yaygara koparıyorlar. Biz Artvin’de turizmi geliştirmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de planlamış olduğumuz master turizm planına göre yapıyoruz. Master turizm planımız çerçevesinde siz de gelip yatırımda bulunabilirsiniz. Karadeniz kontrol edilemez bir turizm yaşıyor. Karadeniz’deki bu kontrol edilemez turizmin eksiklilerinin tecrübesinden yararlanarak Artvin’de doğayı bozmadan taşkın kalabalıkları değil seçkin misafirleri ağırlayacağız felsefesiyle bir turizm anlayışı benimsedik” ifadelerini kullandı.


Çalıştay konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü İrfan Önal moderatörlüğünde devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Eski elektrik santrali Antalya’ya kazandırılıyor Antalya’nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi’ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya’ya kazandıracaklarını aktardı. TEMAD Antalya Şube Başkanı Sinan Hendek ve dernek üyelerinin yer aldığı ziyarette Başkan Uysal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sayesinde Türkiye’nin kendi bölgesinde demokratik kültürü korumaya çalışan tek ülke olduğunu belirtti. Muratpaşa’da istikrar, tutarlılık ve hizmet standardı üzerine kurulu bir belediyeciliği 10 yıldır sürdürdüklerini belirten Başkan Uysal, “Hoşa gidecek basit dalgalar, basit yükselişler üretmekten ziyade, şehirde bir standart, bir kamu hizmeti seviyesi oluşturup o seviyenin bütçe olarak, personel olarak korunabilmesi ve geliştirilmesi üzerine kurulu bir yaklaşımımız var. Kamu yönetimi bir seviye işidir. Manipüle etme işi değil” diye konuştu. İktisadi açıdan zor süreçlerden geçildiğini dile getiren Başkan Uysal, “Bu demek değildir ki gelişim projeleri yapmayacağız. Gelişim projeleri elbette yapacağız. Ama onları doğru seçeceğiz” dedi. Yeni dönemde belediyecilik anlayışında çağı yakalayacaklarını, yapay zekadan her alanda yararlanmaya çalışacaklarını ifade eden Başkan Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin mevcut alanına yeni bir akıllı belediye hizmet binası yapmayı planladıklarını söyledi. Akıllı otopark zinciri, güvenli gıda zinciri gibi yeni dönem projelerini paylaşan Başkan Uysal, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya’ya kazandıracaklarını aktardı. Başkan Uysal TEMAD ziyaretinin yanı sıra, Türkiye Polis Emeklileri Derneği Antalya Şubesi, Antalya Telefoncular Birliği ve Cam Piramit’te Akdeniz Konyalılar Federasyonu’nun düzenlediği iftar yemeğine konuk oldu. Başkan Uysal, Kırcami’de de vatandaşlarla bir araya geldi.
Antalya Başkan Böcek’ten tarımda istihdamı arttıracak projeler Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Muhittin Böcek, yeni dönemde de var olan çalışmaları yeni projelerle destekleyeceklerini söyledi. Başkan Böcek, “Tarıma yönelik kuracağımız tesisler ile hem istihdama katkı sağlayacak hem de tarım ürünlerinin değer kazanmasını sağlayacağız” dedi. Başkan Böcek yeni dönemde de tarımda üretimi ve çiftçinin refahını artıracak projeler ile geliyor. Başkan Böcek, 5 yıl boyunca tohum, fide, fidan, gübre, makine ve teçhizat destekleriyle yanında olduğu tarım üreticilerini yeni dönemde de yalnız bırakmayacak. “Soğuk hava depoları” “Ziyan etmek yok, değer katmak var” diyerek kurulacak tesislerle elde kalan veya üretim fazlası olan ürünlere katma değer sağlanacak. Üretimin yoğun olduğu bölgelerde soğuk hava depoları kurularak üreticilerin ürünlerini uygun şartlarda depolaması sağlanacak, raf ömrünü uzatarak ürünlerin değer kaybı önlenecek. “Hallerde paketleme ve paketleme tesisleri” Hallerde kurulacak yaş sebze-meyve paketleme tesisleri ile üreticinin kendi ürününü paketleyerek aracısız ilk elden tüketiciye değerinde satışına imkan sunulacak. Yine hallerde kurulacak kurutma tesisleriyle ürünlerin raf ömrü uzayacak. Bu ürünler ekonomik değeri yüksek olacak şekilde mamulleştirilecek. “Yaş sebze-meyve kasası üretim tesisi” Başkan Böcek, ürün depolama ve nakliyesinde önemli bir gider olan kasa maliyetlerini Plastik Kasa Üretim Tesisleriyle düşürecek. Sera plastik atıkları kasalara dönüştürülecek. Üreticinin hem kasa maliyetleri düşürülecek, hem de geri dönüşümle bölgedeki plastik atıklar azaltılacak. “Süt işleme entegre tesisleri” 5 yıl boyunca önleyici veterinerlik hizmetleri ve süt tankı desteği gibi yardımlarla hayvan üreticilerini yalnız bırakmayan Başkan Böcek yeni dönemde de bu desteklerini sürdürecek. Süt sığırcılığının yaygın yapıldığı ilçelerde süt işleme ve entegre tesisleri kurularak üreticinin ürününü değerinde satmasına imkan sağlanacak. “Bal paketleme tesisi” Başkan Böcek, kovan, arıcılık kıyafeti ve arı otu gibi desteklerle yanında olduğu arı üreticilerini de desteklemeye devam edecek. Seyyar bal paketleme üniteleri Bal Paketleme Tesisi’nde üreticilerin kullanımına sunularak paketleme sorununu çözülecek ve bal üreticilerinin pazar arayışın destek olunacak. “Ari süt sığırcılığı işletmesi” Uygun teknik ve hijyenik şartlara sahip Ari Süt Sığırcılığı İşletmesi kurularak çoğaltılacak besi hayvanları küçük aile işletmelerinin geliştirilmesi için hibe edilecek. Alabalık tesisleri kurulacak, teorik ve uygulamalı eğitimler vererek alabalık yetiştiriciliği yaygınlaştıracak. Bu sayede yeni iş imkanları oluşturularak istihdama katkı sağlanacak.