GENEL - 01 Ekim 2017 Pazar 14:38

MÜSİAD Konya Şubesi tarihi ticareti canlandırdı

A
A
A
MÜSİAD Konya Şubesi tarihi ticareti canlandırdı

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından tarihi mirasa sahip çıkmak ve geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini temsili olarak ortaya koymak için düzenlenen “Mazi’den Ati’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” programı MÜSİAD Konya Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’nda gerçekleştirildi.

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından tarihi mirasa sahip çıkmak ve geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini temsili olarak ortaya koymak için düzenlenen “Mazi’den Ati’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” programı MÜSİAD Konya Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’nda gerçekleştirildi.


Katılımcılar, yapılan duanın ardından at ve develerden oluşan temsili ticaret kervanı ile 2,5 kilometre yol yürüyerek Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’na ulaştı. Kervan katılımcılar tarafından karşılandı. Daha sonra Konya’da ve çevre şehirlerde üretilen ürünlerin taşındığı yükler indirildi. Gerçekleştirilen kervan yürüyüşü ile birlikte ticaret geçmişine ışık tutmuş oldular.


MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “Geçmişte olduğu gibi bugünde Ticaret, insanların en önemli uğraşlarından biridir. Ticaretin daha kolay yapılabilmesi için geçmiş yıllarda yapılan birçok çalışmayla günümüz ticaret anlayışı ortaya çıkmıştır. Anadolu coğrafyasında hüküm süren Selçuklu ve Osmanlı Devletleri ticareti daha iyi şartlar altında sürdürmek için o günün şartlarında önemli çalışmalar yapmıştır. Bunların başında ise; ulaşım ve konaklama imkânlarının kısıtlı olmasından dolayı ticaret kervanlarının konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları için işlek ticaret yolları üzerine büyük hanlar ve kervansaraylar inşa etmişlerdir. Geçmişte önemli ticaret kervanlarının geçiş güzergâhı üzerinde yer alan Kızılören Kuruçeşme kervansarayımızda, MÜSİAD Konya olarak tarihi değerleri yaşatmak ve mirasımıza sahip çıkmak için birçok organizasyon gerçekleştirdik ve yapmaya da devam edeceğiz. Ahilik geleneğine sahip Anadolu girişimcisi olarak bizler ahilik kavramını, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültür olarak görüyoruz. Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkârlar yetiştirmiştir. Ahi Evran, geleceği arayanlar için, geçmişte yakılan bir ışıktır. Bu çerçevede bizlere düşen en önemli görev, dünü ve bugünü iyi bilmeliyiz. Kökü maziden olan ati bilincini sürekli taze tutmalıyız. Ticaret hayatının temellerini oluşturan tarihi değerlere, kültürlere ve miraslara sahip çıkmalıyız. Bu doğrultuda bizler de hem Sivil Toplum Kuruluşu olarak hem de iş dünyasının temsilcileri olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de sanayicilerimiz, tüccarlarımız ve girişimcilerimiz ticaretle ilgili birçok noktada sorun yaşamaktadır. Özellikle günümüz ticaretinin önemli bir kısmı deniz yoluyla sağlanmaktadır. Şehrimizin denizlere uzaklığı ve liman bağlantısının bulunmaması Konyalı sanayicilerimiz için önemli bir eksiklikti. Her platformda şehrimizin bu eksikliği biran önce giderilmesi çağrısı yaptık. MÜSİAD Konya Şubesi’nce hazırlanan ve devlet projesi haline dönüşen Lojistik Merkez projemizle ilgili ilk kazmayı nihayet vuruldu. MÜSİAD Konya başta olmak üzere herkesi memnun etmiştir. Kervanımızda Konya’mızda üretilen ürünlerin yanı sıra çevre şehirlerimizde üretilen ve MÜSİAD Şube Başkan ve yöneticilerimiz tarafından getirilen ürünler taşınmıştır. Kervanımızın yönü Şehrimizden Akdeniz’e doğrudur. MÜSİAD olarak ihracata verdiğimiz önemi temsil etmesi açısından oldukça önemliydi. Yüklerimizi indirdiğimiz Kervansarayımızda Konya’nın ve çevre şehirlerin ihracatına çok büyük katkı sağlayacak olan Lojistik Merkezimizi temsil etmektedir. Umuyorum ki sadece kentimizin değil bölgemizdeki tüm şehirlerin de ihracatını artıracak olan merkezimizin açılısını da kısa bir sürede gerçekleştirmiş oluruz” dedi.


Program katılımcılar yemek ve aşure ikramı ile sona erdi. Programa, AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, MÜSİAD Antalya, Isparta, Afyon ve Aksaray Şube Başkan ve Yöneticileri, MÜSİAD Konya Şubesi 2. Dönem Başkanı Hasan Angı, 5. Dönem Başkanı Aslan Korkmaz, 6. Dönem Başkanı Dr. Lütfi Şimşek ile basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.