- 02 Ekim 2017 Pazartesi 08:41

Şenkayalı gurbetçilerin vefası, köylerine okul ve camii yaptırdılar

A
A
A
Şenkayalı gurbetçilerin vefası, köylerine okul ve camii yaptırdılar

Şenkaya ve Köy Federasyonu Başkanlığı’nın organizasyonunda İstanbul’dan sılaya gönderilen kırtasiye yardımı düzenlenen törenle bin 107 öğrenciye dağıtıldı.

Şenkaya ve Köy Federasyonu Başkanlığı’nın organizasyonunda İstanbul’dan sılaya gönderilen kırtasiye yardımı düzenlenen törenle bin 107 öğrenciye dağıtıldı.


Öğrenci Projesi kapsamında Şenkaya Göreşken Köyünde yapımı tamamlanan iki derslik İlköğretim Okulu ile Köroğlu Köyü’nde Camii ve Taziye Evi düzenlenen törenle hizmete açıldı.


Şenkaya ve Köy Federasyonu Başkanlığı, Bardız’a Aşık ‘Mevlüt İhsani’ heykelinin açılışının ardından, Göreşken Köyü’ne Danışma Kurulu Üyesi İş Adamı Ergün Şahin tarafından iki derslik İlköğretim Okulu, ile Öğretmen Lojmanı, Danışma Kurulu Üyesi İş Adamı Tekin Dursun’un Köroğlu Köyü’nde Camii, Taziye Evi açılışı düzenlenen törenle hizmete girdi. Açılışı yapılan İlköğretim Okuluna ‘Ergün-Sevinç Şahin’ ismi verildi. Törene, Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr Bingür Sönmez, Şenkaya Kaymakamı Ömer Dereci, Belediye Başkanı Görbil Özcan, İlçe Kaymakamı Ömer Derici, İlçe Milli Eğitim Müdürü Köksal Bulut, Şenkaya ve Köy Federasyonu Başkanı Şenyurt Topal, federasyon üyeleri, köy muhtarları, öğrenciler, öğretmenler ile vatandaşlar katıldı.


Törende bir konuşma yapan Şenkaya ve Köy Federasyonu Başkanı Şenyurt Topal, “Bugünün çağına uygun daha modern bu gençlerin de daha iyi eğitime hakları var. İş adamı eğitim destekçisi değerli hemşerilerimiz Ergün Şahin, Tekin Dursun kardeşimizin destekleri ile Göreşken Köyümüze İlköğretim Okulu ile lojman, Köroğlu Köyüne Camii, Taziye Evinin yapımını tamamlayarak hizmete açmaktan onurluyuz, gururluyuz ve mutluyuz. Umuyorum bu bizim hepimize, bizim köyümüzden şehrimizden çıkan insanların hepsine örnek olur. Buradan çıkan öğrencilerde üstün başarılara imza atarlar ve onlarda dönüp köylerine, kimisi maddi kimisi manevi kimisi de eğitimiyle destek sağlar. Buradan en azından önce ülkesine, vatanına ve köyüne, ailesine hayırlı evlatlar çıkar. O hayırlı evlatlarda çıkar buralarda bir şeyler yaparlar diye ümit ediyorum. Emeği geçen Danışma Kurulu Üyelerimize, yürekten teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.