GENEL - 02 Ekim 2017 Pazartesi 16:30

Süleymanpaşa İlçesi değerlendirme toplantısı

A
A
A
Süleymanpaşa İlçesi değerlendirme toplantısı

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak. Süleymanpaşa ilçesinde gerçekleştirilen yatırım ve projelerin görüşüldüğü değerlendirme toplantısına katıldı.


Değerlendirme toplantısına Başkan Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Mehmet Zeki Gürcün, Fatih Ünsal, Başkan Danışmanları Neşat Erdoğan ve Şeref Çetin ile Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Süleymanpaşa Belediyesi ve TESKİ yetkilileri yer aldı.


Burada açılış konuşmasını yapan Başkan Albayrak, “Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak hizmette 3,5 yılı geride bıraktık. Artık önümüzde dolu dolu 1,5 yılımız var. İlçe belediyelerimiz ile bu sürede neler yapacağımızı görüştüğümüz toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.



“Altınova’ya mavi bayrak kazandırdık”


Toplantıda ilk bilgilendirme konuşmasını yapan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Pınar Gülmez Ağırbaş, “Süleymanpaşa Belediyesi temizlik çalışmalarını kendi yürütüyor, biz de finansman desteği sağlıyoruz. 2018 yılı itibari ile temizlik çalışmalarını biz devralacağız. 2017 yılında ilçede kıyı temizliği faaliyetlerine başladık. 15 işçi, 1 operatör, 2 cankurtaran ve açtığımız duş ve soyunma kabinlerinde görevli 3 temizlik personeli görev aldı. Kum temizleme makinesi de buradaki plajlarda aktif olarak kullanılıyor. Herkesin bildiği gibi Altınova Plajı’na Mavi Bayrak ödülü kazandırdık. Bu çalışmalar kapsamında da plajımıza soyunma kabini ve duş yaptık. 2018 yılında da mobil tuvalet ile hizmet vermeye devam edeceğiz. Bu plajımıza yine bir tane de cankurtaran botumuz alındı, önümüzdeki yıl da hizmet vermeye devam edecek. Altınova, Barboras, Değirmenaltı plajlarında deniz içindeki molozlar temizlendi. Denizden atık toplama ile ilgili çalışmaları başlatacağız. Bunun bize çok olumlu getirileri olacağını düşünüyoruz. Şuan bir planlama içerisindeyiz. Süleymanpaşa’nın atıkları Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’na geliyor. Şuan bununla ilgili bir sıkıntımız yok. İşletme koşulları değişip aktarma istasyonları da devreye girdiğinde ambalaj atıkların getirilmesinde biraz daha hassas olacağız” diye konuştu.


Zabıta Daire Başkanı Hasan Bayram ise, “Zabıta Dairesi olarak 76 personelimizin bulunduğu Süleymanpaşa’da ruhsat ve rutin denetimlerimiz düzenli olarak devam ediyor. İlçe belediyemiz ile uyumlu bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.



“79 kilometre yol çizgi çalışması yapıldı”


Ulaşım Daire Başkanı Erdin Eral ise, Süleymanpaşa ilçesinde 925 toplu taşıma aracının çalıştığını belirterek “Bu araçlardan Çorlu ve Muratlı’ya sefer düzenleyenler sistemimize entegre olarak yolcu taşımaktadırlar. TEKPARK A.Ş.’ye ait iki araç ile Kumbağ Mahallesi’ne sefer düzenlemekteyiz. Bunun haricinde 276 tane E plakamız, 337 S plakamız, 259 J plakamız faaliyet göstermektedir. Kırsal bölgelere 117 adet durak yerleştirdik. 126 tane de ilçe merkezimizde reklamlı duraklarımız mevcuttur. Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından ilçenin muhtelif yerlerine toplamda bin 749 levha, 4 bin 147 metre kare yer işaretlemesi ile 79 kilometre uzunluğunda yol çizgisi çalışması yapılmıştır. Bunun haricinde önemli yol ve kavşak bölgelerimiz var. Migros Kavşağı ile ilgili düzenleme çalışması yapacağız. Baykallar’da da aynı şekilde düzenleme yapacağız.” İfadelerini kullandı.



“2 bin 753 kovan dağıtımı yapıldı”


Toplantıda bir diğer konuşmayı gerçekleştiren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan ise, “Süleymanpaşa’da 249 kişiye 2 bin 753 adet kovan dağıtımı yapılmış. 9 mahallenin 18 bin dönüm merasının 13 bin 840 dönümüne iyileştirme çalışmasında bulunmuşuz. 24 mahallemizde 48 kişiye 68 damızlık koç dağıtımı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz dönemdeki yem bitkisi uygulamalarında 844 dönüme Macar fi ile yem bitkisi tohumu verildi. 15 köyde 20 kez gece eğitimi yapıldı. Ayrıca ilçe merkezinde de 7 kez eğitim faaliyetlerinde bulunduk. Süleymanpaşa ilçesinde özel idare ve köy hizmetlerinde devredilen 5 sulama göleti, 14 tane de hayvan içme göleti vardı. Bunların uyarı ve ikaz tabelaları tamamlandı. 2015 yılında Karahalil Mahallesi’ndeki tehlike arz eden bir göleti yeniden büyüterek yaptık. Karabezirgan, Karacakılavuz ve Karaevli Mahallerinde hayvan içme suyu göleti yaptık. 3 yıldır tüm köylerimizin kara yollarını iyileştirme faaliyetinde bulunduk. Ayrıca, 11, 13, ve 15 Eylül’de kırsal kalkınma projesi uyguladığımız köylerimize gezi düzenledik” şeklinde bilgi verdi.


İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Dilşad Ergin de, Süleymanpaşa ilçesinde 33 tane alanın sayısallaştırma çalışmalarının tamamlandığını belirterek, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinde Süleymanpaşa ilçesine ait 145 plan değişikliği yapıldı” şeklinde konuştu.



Süleymanpaşa’ya 3 adet deprem konteynırı


Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Sevim Avcı Yener de verdiği bilgilerde “Barbaros ve Kumbağ Mahallelerindeki bin 750 hektarlık arazinin jeolojik ve jeoteknik etüt çalışmalarını gerçekleştirdik. Yatırımcı bazı daire başkanlıklarımızın yapmış olduğu yatırımların zemin altlık çalışması tamamlandı. Şehirlerarası Otobüs Terminali, Su Ürünleri Toptancı Hali, Sosyo-Kültürel Tesis, Sebze Meyve Toptancı Hali, Değirmenaltı’nda yapmaya devam ettiğimiz yaya üst geçidi, 11 İlçeye 11 Okul projesi kapsamında yapılan okul, Karacakılavuz’daki hayvan barınağımız, katlı otopark ve spor merkezi gibi projelerin zemin altlıkları hazırlandı. Namık Kemal Üniversitesi ve Barbaros’taki alanda deprem öncesi izleme işaretleri istasyonu var. Bunlar veri göndermeye devam ediyor. Kandilli Rasathanesi ile bir protokol çerçevesinde başlattığımız kuvvetli yer hareketçi ağı erken uyarı ile ilgili bir proje. Daha önce İstanbul’da uygulanmış. Bu da ikinci il bizde devam edecek. Bu kapsamda Süleymanpaşa ilçemize 3 tane ivmeölçer yerleştirdik. Yine İstanbul Teknik Üniversitesi ve Strasburg Üniversitesi ortak bir projesi vardı. Geçen ay bu projeye dahil olduk. Süleymanpaşa ilçemize bu proje kapsamında yeni iki tane kayıtçı yerleştirildi. Depreme ve faya yakın olmamız nedeniyle Süleymanpaşa’da bu tarz kayıtçılarımız çok. Yine depreme hazırlık konulu 3 tane deprem konteyneri yerleştirildi. Afet toplanma alanlarının tabela işlemleri başladı. Bunun yanında periyodik aralıklarla simülasyon tırı ile deprem tatbikatları yapıldı” dedi.


Dilşad Ergin’in ardından konuşmasını gerçekleştiren Fen İşleri Başkanlığı Yol Şube Müdürü Tevfik Demirbilek ise, Süleymanpaşa ilçesine bugüne kadar 120 kilomitre yol yapıldığını belirtti. Etüt ve Projeler Daire Başkanı Bülent Doğan ise, Süleymanpaşa’da 10 adet projeleri olduğunu belirterek, bunlardan 6 tanesinin başladığını belirtti. Bülent Doğan ayrıca, “Su Ürünleri Toptancı Hali’nin yüzde 25’i bitti. Sebze Meyve Toptancı Hali’nin üzerindeki toprak kaldırılıyor. Yeni Otogarın yapımı başladı. Bunun yanında yaya üst geçidi yapımı var, temeli atıldı, devam ediyor. Başkanlık binamızın inşaatı da devam etmekte.” şeklinde konuştu.



TESKİ 10 projeyi tamamladı


Toplantıda bir diğer konuşmayı gerçekleştiren TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ise “Süleymanpaşa ilçemizde tamamlanan 16, devam eden 10 tane projemiz var. Batı Atık Su Artıma Tesisi tamamen bitti, işletme öncesi tutanaklarımız da tutuldu” dedi.


Süleymanpaşa yatırım ve proje değerlendirme toplantısı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları tarafından yapılan bilgilendirme konuşmalarının ardından Süleymanpaşa Belediyesi yetkililerin öneri ve temennilerini dile getirmesi ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Köksal Üniversite öğrencileri ile buluştu Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Kötekli Gençlik Merkezinde üniversite öğrencileri ile buluştu. Buluşmada gençlik merkezinin (MEGEM) nasıl daha etkin ve verimli olabileceği konusu ile ilgili öğrencilerin taleplerini dinleyen ve notlar alan Köksal, gençlerin belediyeden beklentilerine yönelik de çözüm önerilerini paylaştı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrenci topluluklarının, gençlerin ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği gençlik merkezindeki buluşmada konuşan Köksal, “Kentimizi ortak akılla yönetecek, taleplerin önceliğine göre hizmet üreteceğiz demiştik. Sizlerin öncelikli olarak ulaşım ücretleri ile ilgili talebinizi Büyükşehir Belediyemiz ile görüşerek çözdük. Böylece otobüslerin ring seferleri 1 TL’ye düştü. Ayrıca otobüslerin sefer saatleri de güncelleniyor” dedi. Üniversite kent entegrasyonunu sağlamak istediklerini belirten Köksal, “Gençlik merkezimizi sizlerin talepleri doğrultusunda daha verimli, kent merkezimizde sizlerin kentin yaşamına, üretimine dâhil olacağı bir proje hazırlıyoruz. Sizlere Menteşe’de bir alan tahsis edeceğiz. Bu alanda dans, spor, yemek, satranç, kodlama, meslek etkinlikleri gibi yeni deneyimler kazanacak ve ilgi alanlarınıza göre yeteneklerinizi keşfedeceksiniz. Fikir üretebileceğiniz, sosyalleşeceğiniz, satış yapabileceğiniz ve kentin yaşamı içerisinde aktif olarak yer alacağınız bir alan oluşturacağız. Her zaman sizlerle bir arada ve iletişim halinde olmak istiyoruz” diye konuştu. Köksal, “Gençlik Birimi ve Gençlik Meclisi kuracağız” Başkan Köksal, gençlik birimi ve gençlik meclisi kuracaklarını belirterek, “Yarınlarımızı, sizlerle birlikte doğru şekilde inşa etmek istiyoruz. Bu anlamda gençlik birimi ve gençlik meclisi oluşturacağız. Sizlerin enerjisinden, fikirlerinden faydalanmak istiyoruz” dedi. Başkan Köksal konuşmasının ardından sözü buluşmaya katılan öğrencilere bıraktı. Sırayla söz alan ve buluşma için Başkan Köksal’a teşekkür eden öğrenciler, gençlik merkezinin daha etkin kullanılması ile ilgili önerilerini ve belediyeden farklı konulardaki beklentilerini açıkladılar.
Konya Tavandaki lambaları düzeltirken elektrik akımına kapılarak 4 metreden düştü, o anlar kameraya yansıdı Konya’da iş yerinin tavanında bulunan lambaları düzeltmek için merdivenle 4 metre yükseğe çıkan iş yeri sahibinin elektrik akımına kapılarak zemine düşme anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. İş yeri sahibi hastaneye kaldırılırken, yapılan muayenelerinde sağlık durumunun iyi olduğunun anlaşılması üzerine hastaneden taburcu edildi. Olay, 22 Nisan Pazartesi günü gece saatlerinde merkez Selçuklu ilçesi Erenköy Mahallesinde bulunan bir iş yerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, iş yeri sahibi antikacı Uğur Bitim (49), misafirlerini ağırladıktan sonra mezat yaptıkları büyük çadırın tavanında bulunan lambaları düzeltmek için merdiven yardımıyla 4 metre yukarı çıktı. Lambaları düzelten Uğur Bitim, bu sırada kablodan elektrik akımına kapıldı. Bir süre akımdan etkilenen Bitim, merdivenden zemine düştü. İhbar üzerine adrese sağlık ekibi sevk edildi. Bitim, sağlık görevlilerinin ilk müdahalesinin ardından Konya Numune Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Yapılan muayenelerin ardından sağlık durumu iyi olan Uğur Bitim, taburcu edildi. Olay anı güvenlik kamerasında İş yeri sahibi Uğur Bitim’in akıma kapıldığı anlar ise iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, Bitim’in tavanda bulunan lambaları düzeltmek için merdivene çıktığı, çalıştığı sırada elektrik akıma kapılarak 4 metre yükseklikten aşağıya düştüğü görülüyor. “Hiçbir kırık çıkıksız atlattım elhamdülillah” Yaşadıklarını anlatan Uğur Bitim, “Akşamdan misafirlerim geldi. Saat 11.30’a kadar oturdular. Daha sonra 11.30’da dağıldılar. Ben de burada lambalarla uğraşıyordum. Ampulleri düzelteyim diye yukarıya çıktım, beşini bağladım. Yukarıya doğru biraz daha çekerek ufak tefek kendim yapıyordum. Beşinci sırada tam orada elektriğin dağıtım bağlantısı varmış, görmedim elimle beraber avuçladığım an 4 metre kadar yükseklikte salladı tam hatırlıyorum. Zaten gözlerim filan karardı. Orada çırpındığımı hatırlıyorum. Daha sonra sırtüstü yere düştüm. Biraz geri geri sürüklendim. Orada ayağa kalkar gibi oldum. Elime telefonu aldım. Hemen bir komşuyu aradım. Onlar ambulansa haber verdiler, sağ olsun müdahale ettiler hastaneye kaldırdılar. Elhamdülillah bir şeyim çıkmadı. Hiçbir kırık çıkıksız atlattım elhamdülillah” dedi.
İstanbul Akbank, geliştirdiği ‘büyük dil modeli’ ile müşterilerine hizmet verecek Akbank Teknoloji mühendisleri tarafından geliştirilen yeni ‘büyük dil modeli’, bankacılık uzmanlığı gerektiren konuları etkin bir şekilde anlayarak daha verimli ve hızlı sonuç üreten bir yapay zeka altyapısına olanak sunuyor. Geliştirilen yeni büyük dil modelinin ilk uygulama alanı müşteriler, iş ortakları ya da resmi kurumlardan yazışma yoluyla gelen binlerce talimat ve talebin anlaşılması, analiz edilmesi ve işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesi olarak belirlendi. Yenilikçi ürün ve hizmetlerle bankacılığın geleceğini şekillendiren Akbank, yürüttüğü yapay zeka çalışmalarının yanı sıra üretken yapay zeka (GenAI) çözümlerini de bir süredir odağına almıştı. Bu kapsamda banka, bankacılık alanındaki tecrübesini yapay zeka teknolojileri alanındaki gücü ile bir araya getirerek, bankacılık ürün ve süreçleri üzerine uzmanlaşmış kendi ‘büyük dil modeli’ni geliştirdi. Akbank Teknoloji mühendisleri tarafından geliştirilen yeni ‘büyük dil modeli’, açık kaynaklı birçok model üzerinde yürütülen araştırma çalışmalarının sonucunda seçilen, Türkçe ve İngilizceyle birlikte sekiz dilde iletişim imkânı sunan Mixtral modelini temel alıyor. 56 milyar token ve bankacılık özelinde 100 bin örnek doküman ile eğitilen bu yeni model, bankacılık uzmanlığı gerektiren konuları etkin bir şekilde anlayarak daha verimli ve hızlı sonuç üreten bir yapay zeka altyapısına olanak sunuyor. Bankacılık hizmetleri üretken yapay zeka ile yeniden şekilleniyor Geliştirilen büyük dil modelinin ilk uygulama alanı resmi kurumlar, iş ortakları ya da müşterilerden yazışma yoluyla gelen binlerce talimat ve talebin otomasyon dahilinde okunması, anlamlandırılması ve işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesi olarak belirlendi. Böylece müşteriler tarafından şubelere gelen para transferi talimatları gibi detaylı işlemlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi ile müşteri deneyimi en üst seviyeye çıkartılıyor. Akbank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Gökçay yaptığı açıklamada, “Banka olarak bankacılığın geleceğini tanımlama vizyonumuzla inovasyon çalışmalarımızın sınırlarını genişletmeye devam ediyoruz. Günümüzün hızla değişen teknoloji ortamında yapay zeka, bulut tabanlı uygulama modernizasyonu, servis bankacılığı teknolojileri gibi alanlarda çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Teknoloji, bankacılığın geleceğinde kritik bir rol üstleniyor ve bu rol hem hizmetleri hem de müşteri deneyimini kökten değiştirecek güçte. Biz de önemli yatırım alanlarımızdan biri olan yapay zeka teknolojilerini, pek çok yeni bankacılık hizmetini sunabileceğimiz stratejik bir değer potansiyeli olarak görüyoruz” dedi. Bankanın daha önce sunduğu doğal ses modeli, yardımcı sohbet botları gibi yapay zeka uygulamaları ile her zaman müşterilerinin hayatını kolaylaştıran çözümlerde öncü olduğunu belirten Gökçay, sözlerine şöyle devam etti: “Günümüz dünyasının karmaşık finansal taleplerine cevap olabilmek için 76 yıllık bankacılık tecrübemizi, yapay zeka uzmanlığımız ile sentezleyerek kendi büyük dil modelimizi geliştirdik. Bu kapsamda müşterilerimizden gelen talepleri çok daha hızlı bir şekilde işleyerek yanıtlayacak ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunarak üst düzey bir deneyim sağlayacağız. Bununla birlikte işlenen veriler yalnızca bankamız veri ortamlarında tutuluyor ve güvenle saklanıyor olacak. Geliştirdiğimiz yeni ‘büyük dil modeli’ müşteri talimatlarını işlemede ve doğruluk oranlarında yüksek başarı sağladı. Model, 56 milyar token ve bankacılık özelinde 100 bin örnek doküman ile eğitildi. Yaptığımız testlerde klasik doğal dil işleme çözümleriyle elde edilen doğruluk oranı, büyük dil modeli ile kurgulanan üretken yapay zeka ve arama optimizasyonu uygulamaları sonrası yüzde 35 artış gösterdi. Banka olarak, önümüzdeki dönemde de mevcut doğal dil işleme çözümlerini büyük dil modeli ile dönüştürmeyi ve yapay zeka temelli yeni bankacılık uygulamalarını hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede, müşterilerimizin ihtiyaçlarını öngörebilen, hızlı ve güvenilir çözümler geliştirmek için teknolojiyi en etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz.”