- 03 Ekim 2017 Salı 12:15

ESTP Başkanı Güvenli:

A
A
A
ESTP Başkanı Güvenli:

Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı A.

Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı A. Mustafa Güvenli, "Erzurum olmadan Türkiye’yi tarif edemezsiniz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi ve tarifini de Erzurum olmadan yapamazsınız" dedi.


Güvenli, Erzurum’un kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü etkinlikleri için Erzurum’daki tüm ilgili ve yetkili kurumları şimdiden harekete geçmeye çağırarak, önümüzdeki yıl yapılacak olan kutlamaların ulusal ve uluslararası arenada ses getirecek düzeyde planlanması gerektiğini kaydetti.


ESTP Başkanı Güvenli, Türk tarihine yön veren her adımın Erzurum’da atıldığını ve Erzurum olmadan Türkiye’nin kesinlikle tarif edilemeyeceğini vurgulayarak, "Erzurum’un kurtuluş yıldönümü etkinlikleri bu zamana kadar hep dar bir çerçevede ele alındı. Halbuki Erzurum’un kurtuluşu esasen bu milletin kurtuluşuydu. Erzurum’un kurtuluşu, bilenler bilir ki Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuydu. Bu bizim şahsi bir tespitimiz değildir; tarih bile bunu böyle söylüyor. Erzurum, bu ülkenin, bu milletin birlik ve beraberliğinin çimentosu ve güvenlik zırhıdır. Türkiye’yi bu zırhtan ari düşünemezsiniz. Çünkü Erzurum düşerse Anadolu düşer, Türkiye düşer, Türk milleti düşer" ifadelerini kullandı.


Tarihi süreç içerisinde hep önemli bir misyon üstlenmiş olan Erzurum’un, düşman işgalinden kurtuluşunun da başlı başına bir anlam taşıdığını ifade eden ESTP Başkanı Mustafa Güvenli, "Bugün uluslararası arenada sürekli karşımıza çıkan bir sözde soykırım martavalı var. İddia şu ki: 1915’te güya biz Ermenileri katletmiş, soykırıma uğratmışız. Bu iftira maalesef ki; gün geçtikçe ayyuka çıkarılıyor ve kimi ülkelerde de kabul görüyor. Ermeni diasporası bu konuda öylesine aktif çalışıyor ki; tüm dünyayı bu yalana inandırma amacı taşıyor. Peki, mağdur taraf bizken, katliama uğrayan bizim milletimizken, genç-yaşlı-çocuk demeden hunharca katledilen bizim insanımızken ve buna dair elimizde binlerce tarihi bilgi, belge, vesika var iken, bizler ne yapıyoruz? Maalesef ama hiçbir şey. Elimiz bu kadar güçlü iken, biz kendi mağduriyetimizi bile ifade edemiyoruz." dedi.


Erzurum’un kurtuluşunun iki yönüyle ele alınması gerektiğini dile getiren ESTP Başkanı Güvenli, "Erzurum’un kurtuluşu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda önemli bir adımdır. Ve bu kurtuluş Türkiye Cumhuriyeti’nin temeline konulan ilk harçtır. Erzurum’un kurtuluşu olmasaydı, Erzurum Kongresi de toplanamaz ve milli mücadele ateşi kesinlikle yakılamazdı. Bu işin milli kurtuluş boyutu. Bir de uluslararası önem taşıyan sözde soykırım boyutu var ki; bunun merkezinde de yine Erzurum yer alıyor" diye konuştu.


Haklı taraf biziz, ama suskunuz!..


Erzurum’un Rus işgali altında kaldığı yıllarda büyük çileler çektiğini, Ruslar çekildikten sonra geride kalan Ermeni çetelerin şehir insanına adeta kan kusturduğunu ifade eden Güvenli, "Erzurum’da binlerce insan canavarca katledildi, diri diri yakılarak öldürüldü. Erzurum’un dört bir yanında bu katliamlara dair izler var, üstelik belgeleri de var, kanıtları da var. Bizim kendi tarihçilerimizi geçtik, Rus ve Ermeni kaynaklarında bile mağdur edilen halkın aslında bizim insanımız olduğuna dair aktarımlara rastlamak mümkün. Ama buna rağmen biz kendimizi bir türlü ifade edemedik, dünyanın dikkatini bu gerçeklere çekemedik. Ermeni diasporası bir iftira üzerinden olmadık kampanyalar yürütürken, ateşin asıl düştüğü yer olan bu şehirden maalesef gerçekleri yeterince dile getiremedik. İşte Erzurum’un kurtuluşu bu yönüyle de önemlidir. Klasik bir-iki etkinlikle bu işler yürümedi, yürümeyecek de... Dolayısıyla 12 Mart 2018 tarihi, yani Erzurum’un 100. kurtuluş yıldönümü bu bağlamda bir fırsat olarak değerlendirilmeli. Kesinlikle yerel bir çerçevede ele alınmamalı ve üst düzey adımlar atılmalıdır. Erzurum’da bu hususta acilen bir komisyon oluşturulmalı ve Erzurum’un kurtuluş yıldönümü, uluslararası ölçekte ses getirecek etkinliklere sahne olmalı; bundan 100 yıl önce yaşanan milli coşku da diri tutulmalıdır, çekilen acılar da hatırlatılmalıdır. ESTP olarak böylesine önemli bir seferberlikte üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van İnşaat Yapı Dekorasyon ve Emlak Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı Van’da 12’ncisi düzenlenen İnşaat Yapı Dekorasyon ve Emlak Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen ve Ortadoğu’da sektörün en önemli buluşma noktalarından biri olması hedeflenen fuara 80 firmadan yaklaşık 160 marka katıldı. Burada fuar ile ilgili bilgi veren İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Can Çelik, bu yıl 12’ncisi yapılan fuarın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tek yapı, malzeme ve inşaat üzerine organize edilen fuarı olduğunu ifade etti. Fuarda 80 firmadan 120’nin üzerinde markanın yer aldığını belirten Çelik, “Bu markalar Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen firmalar. Van’dan çok sayıda katılımcı firmamız var. Yine fuarımızda Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra İran ve Irak’tan da katılım gösteren firmalarımız var” dedi. 4 gün sürecek olan fuarda, cuma ve cumartesi günü yapı ve inşaat sektörü ile ilgili bir zirvenin gerçekleştirileceğinin altını çizen Çelik, “Sivil toplum kuruluşları ile birlikte yaptığımız zirve organizasyonumuzda, yapı ve inşaat sektörü ile ilgili çeşitli paneller, söyleşiler ve kongreler olacak. Hem iş insanlarını hem akademisyenleri hem sektör profesyonellerini bir araya getireceğimiz büyük bir organizasyona başladık. İnşallah pazar gününe kadar devam edeceğiz. Ben bu duygularla fuarın ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Fuara katılım sağlayan firma yetkilileri ise ilk gün olması hasebiyle katılımın az olduğunu ancak yarından sonra yoğun bir katılım beklediklerini söylediler.
Samsun Pamuk Geçidi şehidi 4 astsubay anıldı Samsunlu Şehit Astsubay İlhan Hamlı’nın da aralarında bulunduğu Pamuk Geçidi şehidi 4 astsubay, şehadetlerinin 32’nci yıl dönümünde dualarla anıldı. 18 Nisan 1992 tarihinde sivil ve silahsız oldukları halde bölücü terör örgütü tarafından Doğubayazıt-Iğdır Devlet Karayolu’nun Pamuk Geçidi mevkisinde gündüz vakti pusuya düşürülerek şehit edilen Kars 14’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı emrinde görevli 4 astsubaydan birisi olan Astsubay İlhan Hamlı’nın Samsun Asri Mezarlık Şehitliği’ndeki kabri başında anma programı düzenlendi. Şehit annesi Bedriye Hamlı ve şehit ağabeyi Ayhan Hamlı’nın ev sahipliğinde düzenlenen programda Ağrı Dağı eteklerindeki Pamuk Geçidi’nde hain pusuda gerçekleşen yol kesme eyleminde birlikte şehadet şerbeti içtikleri silah arkadaşları Astsubaylar Erkan Iğdır, Mustafa Karaçimen ve Naci Yıldırım bir kez daha dualarla yâd edildi. Samsun Asri Mezarlık Şehitliğindeki anma töreninde Mimar Sinan Camii İmam Hatibi Hidayet Tarakçı, Atakum Çınaraltı Camii İmam Hatibi Murat Akkuş, Kurupelit Camii İmam Hatibi Aziz Ocak, Saniye Hatun Camii İmamı Atakum Diyanet Vakfı Temsilcisi Erkan Aslantürk ve emekli imam Nazım Candan tarafından Yasin-i Şerif okundu. Ayrıca şehit annesi Bedriye Hamlı’nın daha önce okuduğu hatmi şerif, Pamuk Geçidi şehitleri ile tüm şehitlerin ruhlarına bağışlandı. "Allah kimseyi evlat ve kardeş acısıyla karşılaştırmasın" Şehit Astsubay İlhan Hamlı’nın ağabeyi Ayhan Hamlı, törende yaptığı konuşmada, “Allah hiç kimseyi evlat ve kardeş acısıyla karşılaştırmasın. Annem evlat, ben kardeş acısıyla 32 yıldır hayattayız. Ama bu hayatın nasıl bir hayat olduğunu sadece yaşayan bilir. Pamuk Geçidi şehidimiz Şehit Astsubay kardeşim İlhan Hamlı’nın kabri başında değerli hocalarımızın, sevenlerinin, büyüklerimizin, kahraman gazilerimizin, acılı şehit yakınlarımızın katılımıyla düzenlediğimiz dua ve anma programımıza katılan tüm katılımcılardan, telefonla arayarak şehitlerimizi unutmadıklarını bildiren dostlarımızdan biz razıyız, Allah da onlardan razı olsun” diye konuştu. Anma törenine, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Samsun Şube Başkanı Tanju Arat, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı (TÜGŞAV) Bafra Şube Başkanı Mümine Ersin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril, Samsun Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Şehit Gazi İşleri Kısım Amiri Piyade Asb. Kd. Bçvş. Erdoğan Kapusuz, Türk Kızılay Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, Şehit Astsubay İlhan Hamlı’nın devre arkadaşı emekli Astsubay İstihkam Kıdemli Başçavuş Murat Saatcı, gazi emekli Polis Hasan Yıldız, gaziler ve şehit yakınları katıldı.