ÇEVRE - 03 Ekim 2017 Salı 16:26

Akaryakıt dağıtım şirketine tepkiler sürüyor

A
A
A
Akaryakıt dağıtım şirketine tepkiler sürüyor

Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde dolum ve depolama tesisi olan bir akaryakıt dağıtım şirketinin kapasitesini yükseltmek istemesine bir tepki de MHP Alanya İlçe Teşkilatı’ndan geldi.

Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde dolum ve depolama tesisi olan bir akaryakıt dağıtım şirketinin kapasitesini yükseltmek istemesine bir tepki de MHP Alanya İlçe Teşkilatı’ndan geldi. MHP Alanya İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, "Bölgemize hiçbir yararı olmayan bu tesisin daha da büyütülmemesi için Alanya halkımız ile birlikte sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.


Mevcut kapasitesini yükseltmek isteyen Aytemiz Akaryakıt Dağıtım AŞ.’nin "Yanasma Dolfeni Tesisinin Kapasite" projesiyle ilgili geçtiğimiz 29 Eylül ayında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılmıştı. ÇED raporunun katılımcılara gösterildiği toplantıda, çevre halkı ve mahalle muhtarları, tesisin büyümesinin turizme, tarıma ve caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama ve yumurtlama alanını etkileyeceğinden projeye tepki göstermişti.


MHP Alanya İlçe Teşkilatı da, tesisin önünde toplanarak kapasitenin büyümesinin ciddi zararlar vereceğini belirtip duruma tepki gösterdi.


Teşkilat adına basın açıklaması yapan MHP Alanya İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, akaryakıt ve LPG depolama ve dağıtım tesisi için Yeşilöz ve Uğrak Mahallelerinde imar planı onanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 12.11.2013 tarihinde planı onaylanıp ruhsat verildiğini, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından ise 18.08.2016 tarihinde lisans verildiğini belirtti. Türkdoğan, "Bu tesisin ilk alınan ruhsatında 45 bin metreküp depolama 40 bin DWT’luk akaryakıt tankerlerinin yanaşabileceği Dolfen Tesisi bulunmakta. İlgili firma bahsi geçen tesisi 100 bin metreküplük depolama ve 160 bin DWT’lik akaryakıt tankerlerinin yanaşabileceği dolfen tesisini büyütmek istemekte. Projede hedeflenen kapsama alanı tüm Akdeniz bölgesi, Burdur, Isparta, Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay ve Konya illerini kapsamaktadır" dedi.



"Bölge halkına istihdam yaratılacağı gösterilmektedir"


Sahanın seçilme sebepleri hakkında konuşan Türkdoğan, "Akaryakıt, tüketim yerlerine yakın ve ulaşımın daha az maliyetli olması, bölgedeki kara tanker taşımacılığını en aza indirerek Antalya-Alanya-Gazipaşa karayolundaki trafik yükünün azaltılması, trafik yükünün azaltılmasına katkı olarak turizm bölgesi olan Alanya bölgesinde kaza risklerinin azaltılması, güvenli taşımacılığın sağlanması bölge halkına istihdam yaratılacağı gösterilmektedir.”


Tesisin kapasite artırımı yapabilmesi için 13 ayrı kurumdan izin alınması gerektiğinin altını çizen Türkdoğan, "Alanya ilçesi Yeşilöz ve Uğrak Mahalleleri SİT alanı ve Yeşilöz sahili caretta carettaların üreme ve yumurtlama alanı ve ilçede 584 tesis 170 bin 890 yatak kapasiteli tesisler ile turizme hizmet veriyor. Turizmin sermayesi ise kum, deniz güneş, doğa ve tarih" diye konuştu.


Alanya’da 45, Gazipaşa’da 15 akaryakıt istasyonu bulunduğunu hatırlatan Türkdoğan, "Her istasyon günlük ortalama 1 tanker satışını yapıyor. Bu duruma göre Alanya-Gazipaşa karayolu sınırları içerisinde günlük hareket eden akaryakıt tanker sayısı en fazla 60 araçtan oluşuyor. 140 bin ton depolama ve dağıtım kapasitesi olan bu tesis tam kapasite ile çalıştığını düşünürsek, 20 tonluk taşıma kapasiteli tankerlerin 7 bini Alanya trafiğinde hareket etmesi demektir" dedi.



"Trafiği kaosa sürükleyecek"


Tesisin ilçeye ne kazandırıp, neleri kaybettireceği sorusuna da yanıt veren Türkdoğan, "Denizin içerisinde kurulmuş olan platformda, yanaşacak olan tankerlerde meydana gelebilecek, akaryakıt boşaltım esnasındaki olası bir kazada, nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama ve üreme bölgesi tahribata uğrayacak, bir doğa faciası yaşanması kaçınılmaz olacak. Deniz kirliliğinden deniz canlıları yok olacak. Alanya’da turizm işletmeciliği bitecek ve yatırımlar bitme aşamasına gelecek. Bölgede bu tesisin yapılması ile amaçlanan trafik yoğunluğu azaltmayacağı gibi tesisin tam kapasite çalışması durumda trafiğe çıkacak olan 7 bin tanker trafiği kaosa sürüklenecek, can ve mal kaybına neden olabilecek kazalar artacak. İnşaat ve emlak sektörü çok büyük zarar görecek. Bölgede sürdürülen tarım sektörü zarar görecek. Görüntü ve gürültü kirliliği oluşmuş ve artacak. Tesis kuruluş vaatlerinden olan bölge insanının istihdamı 40-50 kişi ile sınırlı kalacak, kazanan sadece firma olacak. Bu tesise ve kapasite arttırma projesine izin verecek olan 13’üncü devlet kurumu ve hükümet. MHP Alanya İlçe Teşkilatı olarak, bölgemize hiçbir yararı olmayan bu tesisin daha da büyütülmemesi için, Alanya halkımız ile birlikte sonuna kadar mücadele edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.