KÜLTÜR SANAT - 04 Ekim 2017 Çarşamba 10:04

Şanlıurfa’nın 12 bin yıllık lezzetleri sergileniyor

A
A
A
Şanlıurfa’nın 12 bin yıllık lezzetleri sergileniyor

Göbeklitepe kazılarıyla dünyanın en eski yerleşim bölgesi olduğu tescillenen Şanlıurfa’nın yöresel lezzetleri sergileniyor.

Göbeklitepe kazılarıyla dünyanın en eski yerleşim bölgesi olduğu tescillenen Şanlıurfa’nın yöresel lezzetleri sergileniyor.


Moda ve eğlencenin merkezi olan Şanlıurfa Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi, düzenlenen sosyal, kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinliklerle konuklarının kaliteli zaman geçirmesine olanak sağlarken dünyanın en eski mutfağına sahip, Şanlıurfa’nın yöresel lezzetleri de burada sergilendi. 80 çeşit yöresel yemeğin tanıtımının yapıldığı sergiye, Şanlıurfalılar yoğun ilgi gösterdi. Yöresel Yemekler Sergisi sanatla gastronomiyi buluşturarak lezzet severleri bir araya getirdi. Göbeklitepe kazılarıyla dünyanın en eski yerleşim bölgesi olduğu tescillenen Şanlıurfa’nın, tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan zengin mutfağının unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri,Yöresel Yemekler Sergisi ile Şanlıurfalılara yeniden hatırlatıldı.


Damak çatlatan 80 yöresel lezzet tanıtıldı


Şanlıurfa Valiliği bünyesinde kurulan ŞURKAV ve Piazza AVM’nin birlikte düzenlediği sergide, tanıtılmaya değer görülen 80 çeşit yemek, 600’e yakın yöresel lezzet arasından seçildi. Yöresel kıyafetli kadınlar eşliğinde tanıtılan birbirinden eşsiz lezzetler, Şanlıurfalılardan da büyük beğeni gördü. Şanlıurfa mutfağını yeniden gün yüzüne çıkarmak ve dünya gastronomi alanında şehri tanınır hale getirmek için gerçekleştirilen serginin, yörenin lezzet zenginliğini gözler önüne sermek açısından önemli bir fırsat olduğu belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.