SAĞLIK - 04 Ekim 2017 Çarşamba 11:16

Grip ve soğuk algınlığında kahve ve alkol tüketimine dikkat

A
A
A
Grip ve soğuk algınlığında kahve ve alkol tüketimine dikkat

Havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren grip ve soğuk algınlığı vakalarına karşı korunma yollarını anlatan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gül Nihal Hazar, kahve ve alkol tüketiminin sıvı kaybına neden olduğu ve bu ikisinin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren grip ve soğuk algınlığı vakalarına karşı korunma yollarını anlatan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gül Nihal Hazar, kahve ve alkol tüketiminin sıvı kaybına neden olduğu ve bu ikisinin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.


Özel Genesis Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gül Nihal Hazar, havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren grip ve soğuk algınlığı vakalarına karşı önerilerde bulundu. Grip virüsünün özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer veya diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyreden ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Hazar, enfeksiyondan korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin korumak olduğunu söyledi. Gribe yakalananların bol sıvı tüketmesi gerektiğini belirten Hazar, kahve ve alkol tüketiminin sıvı kaybına neden olduğu ve bu ikilinin enfeksiyon durumunda tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.


Gribin bir virüs tarafından oluşturulan ani ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrıları ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu kaydeden Hazar, “Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer veya diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyreden ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Kış mevsiminin gelişiyle birlikte artan gribal enfeksiyonlardan korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Vücut direncinin düşmesini engellemek için günlük 2 gram C vitamini alınmalı. Sigara içen kişilerde bağışıklık sistemi zayıfladığı için bu miktar iki katına çıkarılmalı” dedi.


Günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için ise taze ve mevsiminde portakal, mandalina, nane, limon, ananas ve kivi gibi C vitamini içeriği yüksek meyve, sebze tüketiminin arttırılması gerektiğini söyleyen Hazar, konuşmasına şöyle devam etti:


“Doğal besinlerle beslenmeye özen gösterilmeli. Beslenmemizde baharatlara yer verilmeli. Örneğin karabiber, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücut direncini arttırmakta özellikle boğaz ağrısında, boğazdaki lokal mikroplara tesir etmektedir. Taze zencefil gribal enfeksiyona neden olan virüsün gelişimini yüzde 70 önlemektedir. Nane içerisindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirmektedir. Baharatların bu ve bunun gibi etkilerinden faydalanabilmek için sofralarımızda yer vermeliyiz. Ayrıca tüm bunların dışında günde 1-2 kilometre yürüyüş yaparak güneş ışınları sayesinde D vitamini alıp bağışıklık sistemi güçlendirilebilir.”


Gribal enfeksiyona yakalananlara tavsiye ve önerilerde bulunan Hazar, “Gribal enfeksiyonlardan korunmak için tüm bunlara dikkat edilmeli fakat gribe yakalananların ise öncelikli yapması gerekenler bol sıvı tüketmek, su, taze sıkılmış meyve suları, ılık limonlu su içmek ateş esnasında kaybedilen sıvının yerine konmasına yardımcı olur. Bunun dışında tavuk suyuna çorba yapılabilir. Tavuk çorbası grip ve soğuk algınlığı belirtilerinin azaltılması iki şekilde yardımcı olur. İlk olarak o bölgedeki ağrı şişkinliği giderir. İkinci olarak burundaki salgının geçişinin hızlandırarak burun içerisine yerleşmiş virüslerin vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. Ayrıca gribe yakalananlar alkol ve kahve tüketiminden uzak durmalı. Alkol ve kahve sıvı kaybına neden olur ve en önemlisi sigara hastalığın belirtilerini arttırabilir. Bu nedenle sigara tüketilmemeli ve sigara içilen ortamlarda bulunulmamalıdır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Fındığın başkent Giresun’da salep hasadı yapıldı Dünyanın en kaliteli tescilli fındığının üretildiği Giresun’da fındığa ek gelir olarak salep üretimi yaygınlaştırılıyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 43 çiftçiye yüzde 50 hibe destekli toplam bin 325 kg salep yumru dağıtımının ilk hasadı yapıldı. Tirebolu ilçesinin Halaçlı köyünde Mehmet Davut’a ait salep bahçesinde 1 metrekarelik alandan 1 kilo 670 gram gibi yüz güldüren hasat elde edildiği belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafında ülke genelinde yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan “Giresun İlinde Salep Üretimini Geliştirme’’ alt projesinin ilk hasadı yapıldı. 1 metrekareden 1 kilo 670 gram salep elde edildi “Giresun İlinde Salep Üretimini Geliştirme’’ projesiyle ilgili bilgi veren Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “TAKEP projesinin temel amacı ve hedefi tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için boş bırakılan, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimini artırmak, hasat sonrası kayıpları azaltmak ve ürün işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesidir. Bu amaçla geçtiğimiz yıl içinde proje dahilinde 43 çiftçimize yüzde 50 hibe destekli toplam bin 325 kg salep yumru tohumluğu dağıtılmış olup hasat edilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda Tirebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordinasyonunda uzmanlarca üretim ve bakım tekniklerini anlatımı eşliğinde hasat etkinliği gerçekleştirildi. Halaçlı köyü çiftçilerinden Mehmet Davut’un bahçesinde diğer salep üreticilerimizin de katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, ‘şansa bağlı örnekleme metoduyla’ seçilen 1 metrekarelik kısımdan elde edilen ürün tartılmış ve 1 kilo 670 gr gibi oldukça iyi bir verim elde edildiği görülmüştür” denildi.
Manisa Manisa Büyükşehir ekiplerinden fırtına ve yağış mesaisi Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve MASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sağanak yağış ve fırtına uyarısı sonrasında gece boyunca çalışma yürüttü. Yağmur suyu ızgaralarına yağış ile birlikte dolan malzemeler temizlenirken, fırtına dolayısıyla devrilen bazı ağaçlar ekiplerce kaldırıldı. Manisa’da dün akşam saatleri itibarıyla fırtına ve şiddetli yağış etkili oldu. Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, sağanak yağış ve fırtına uyarısı sonrasında gece boyunca teyakkuzdaydı. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan ve bazı bölgelerde ağaçların devrilmesine neden olan fırtına nedeniyle yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Gelen ihbarlar üzerine harekete geçen Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, devrilen ağaçların kaldırılmasını sağladı. Yıkılan ağaçların kaldırılmasının yanı sıra tehlike arz eden ağaçların budanması işlemlerini de hızlı bir şekilde gerçekleştiren ekipler, yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmiş oldu. MASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri de gece boyunca il genelinde etkili olan sağanak yağışta hızlı müdahaleler ile herhangi bir olumsuzluk yaşanmasına izin vermedi. Yağmur suyu ızgaralarına yağış ile birlikte dolan malzemeler temizlenirken, ana kanalizasyon hatları da yapılan hızlı müdahaleler ile açıldı. Özellikle yağışın etkili olduğu bölgelerde özverili bir şekilde sahada olan MASKİ ekipleri günün ilk ışıklarına kadar çalışarak herhangi bir olumsuzluk yaşanmasına izin vermedi.