ÇEVRE - 04 Ekim 2017 Çarşamba 11:34

Karayollarından Samsun’a yaklaşık 1,9 milyar liralık yatırım

A
A
A
Karayollarından Samsun’a yaklaşık 1,9 milyar liralık yatırım

Karayolları 7.

Karayolları 7. Bölge Müdürlüğünün Samsun’daki 17 projesinin toplam 1 milyar 861 milyon lira tutarında olduğu bildirildi.


Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü yetkilileri İl Koordinasyon Kurulu’nda kurumun faaliyetleri hakkında sunum yaptı. Yapılan sunuma göre, Karayolları 7. Bölge Müdürlüğünün Samsun’da Eylül ayı itibarı ile 12 devam eden, 1 ihale aşamasında, 4 kesin hesap aşamasında olmak üzere toplam 17 adet iş bulunuyor. Bu projelerin toplam tutarı 1 milyar 861 milyon TL.



Samsun-Çorum-Sungurlu Yolu yenileniyor


Yapılan sunumda şu bilgiler verildi: “48,5 km uzunluğundaki Samsun - Çorum - Sungurlu istikametinde bulunan Samsun-Kavak arasındaki beton yol (BY) - bitümlü sıcak karışım (BTK) standardında olan yolda, yapım çalışmalarına 16 Mart 1998 tarihinde başlandı. Proje bünyesinde 33 metre uzunluğunda 1 adet çift köprü, toplam uzunluğu 133 metre olan 3 adet altgeçit köprüsü, 2 adet köprülü kavşak, 15 adet hemzemin kavşak ve 2 adet 7 bin 600m uzunluğunda mecra kanalı bulunuyor. 2016 yıl sonu itibariyle 35,9 km’lik kesim BY olarak aşınma seviyesinde tamamlandı. Geriye kalan toplam 12,6 km’lik kesim ise BY olarak binder seviyesinde tamamlandı. Proje bünyesinde bulunan 33 m uzunluğundaki 1 adet çift köprü 2 adet köprülü kavşak 3 adet alt geçit köprüsü, 15 adet hemzemin kavşak ve 2 adet 7 bin 600 metre uzunluğundaki mecra kanalının yapımı tamamlandı. 2017 yılı içerisinde ise toplam 12,6 km’lik kesimde çalışılarak aşınma, aşınma tabakası yenilenmesi, muhtelif km’lerde bordür, tretuvar, beton hendek, iksa duvarı, ızgaralı su alma yapıları imalatlarının bitirilerek işin sonlandırılması hedefleniyor. 2017 yılında muhtelif km’lerde bordür, tretuvar, mecra kanalı, ızgaralı su alma yapıları, ağaçlandırma, beton hendek kaplama, peyzaj, iksa duvarı derz çalışması ve sağ-sol taşıma olarak toplam 11,9 Km’lik kesim aşınma seviyesinde tamamlandı.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta Masa Tenisi Turnuvası 60 sporcunun katılımı ile başladı Muş’ta Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü 27. İller arası “Masa Tenisi Turnuvası Bölge Grup Elemeleri” 60 sporcunun katılımı ile başladı. Yeni spor salonunda düzenlenen masa tenisi turnuvasına; 9 ilden 60 sporcunun katılımı ile başladı. 4 gün sürecek olan turnuvanın sonunda gruplarını finale çıkaracak olan takım Türkiye finallerinde eleme oynamaya hak kazanacak. Turnuvaya; Muş, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Van, Bayburt, Ağrı. Iğdır, Kars’tan sporcular katıldı. Programda konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün organizasyonunda, 24-27 Nisan tarihleri arasında 27’nci Masa Tenisi Grup Birinciliği ev sahipliğimizde başladı. Burada 9 ilimizden yaklaşık 60 sporcumuz masa tersinde ter dökecek. İnşallah burada elde edilen başarılar neticesinde Türkiye finaline gidecek olan gençlerimize başarılar diliyorum. Geçen günlerde güreşte ev sahipliği yaptık, bugün burada masa tenisine ev sahipliği yapıyoruz. Spor salonlarımız tamamen çevre illerden gelen öğrencilerimize hem bölge birincilikleri, hem Türkiye şampiyonalarında ev sahipliği yapmaya hazır. Burada birçok misafirimizi de ağırlıyoruz. Burada ter dökecek olan sporcularımız çevre illerimizin yurtlarında kalanlardır. Dün bizim sporcularımız Iğdır’da voleybolda ter dökmüşlerdi. Ben katılım sağlayan tüm illerimize teşekkür ediyorum. Gelen bu ekipler ilin ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar. Bu vesileyle yaptığınız turnuvalar da önem arz etmektedir” dedi.
İzmir Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAK’tan destek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptıkları nitelikli çalışmalarından dolayı ekibi tebrik etti. Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Referans gösterilen araştırma üniversitemiz ekosistemi bünyesinde çocuklarda sık görülen enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisine yönelik nitelikli bilimsel çalışma yürüten ekibimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi. “PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır” Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, “Bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle 1 yaş altı çocuklarda ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilir. Bu nedenle, enfeksiyonun erken teşhisi ve tedavisi hayati önem taşır. Geleneksel biyokimyasal belirteçler ve klinik bulgular, erken teşhiste sınırlılıklar gösterebilir. Bu çalışmanın amacı, tükürükteki Prokalsitonin (PCT) düzeylerinin, 1 yaş altı çocuklarda bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumunda kullanımını ve serum PCT düzeyleri ile karşılaştırılmasını incelemektir. Prokalsitonin, bakteriyel enfeksiyonlara spesifik bir belirteç olup, vücutta enfeksiyon varlığında artış gösterir. Çalışma, serum ve tükürük örneklerindeki PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır. Araştırmadaki hipotezimizi, tükürük PCT düzeylerinin, bakteriyel enfeksiyonun erken teşhisinde kullanılabileceği ve serum PCT düzeyleri ile yüksek oranda korelasyon göstereceği üzerine kurduk. Bunun sağlanması durumunda özellikle invaziv olmayan bir yöntem olarak, tükürük PCT düzeyleri, bakteriyel enfeksiyonların erken teşhisinde ilk basamak test olarak potansiyel bir araç olabilecektir. Bu yaklaşım, özellikle küçük bebeklerde kan alma işleminin zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, hastane kaynaklarının gereksiz kullanımını azaltacağı, ileri test (kan kültürü, BOS kültürü, Akciğer grafisi) taleplerini engelleyebileceği, uygunsuz antibiyotik kullanımını düşüreceği ve acil servislerden hızlı taburculuk üzerine önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz ” diye konuştu. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yaptığı projede, Doç. Dr. Ali Yurtseven, Doç. Dr. Caner Turan, Dr. Sercan Çınarlı, Doç. Dr. Elif Azarsız, Doç. Dr. Timur Köse araştırmacı olarak yer alıyor.