GENEL - 04 Ekim 2017 Çarşamba 14:40

Milletvekili Altunyaldız, TUSİAD üyeleriyle bir araya geldi

A
A
A
Milletvekili Altunyaldız,  TUSİAD üyeleriyle bir araya geldi

AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız İstanbul’da TUSİAD üyeleri ile bir araya geldi.

AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız İstanbul’da TUSİAD üyeleri ile bir araya geldi.


TUSİAD’ın 4.Sanayi Devrimi kapsamında gerçekleştirdiği “Sanayi 4.0 Günleri”nde konuşan Altunyaldız, “TUSİAD daha önce ‘değerlendirmemi yaparım, kenara çekilirim’ gibi bir anlayışa sahipti. Ama artık görüyorum ki bu anlayış değişmiş. Şimdi TUSİAD inisiyatif alıyor işin taraflarıyla birlikte elini taşın altına koyuyor. Bu ülkemiz adına oldukça önemli bir gelişme, bu anlayışın devam etmesi gerekir” dedi.


TUSİAD’ın 4. Sanayi Devrimine ilişkin yürüttüğü çalışmaları bu anlamda kıymetli bulduğunu söyleyen Altunyaldız, birlikte çalışmanın, yol almanın önemine vurgu yaptı.



“Tüm tarafların katılımıyla ekosistem oluşturulması gerekiyor”


Altunyaldız ekosistem oluşturulmasının önemine değinerek, “Ekonomik yapının gelişmesi ve büyümesine yönelik reformlar, ancak güçlü bir “ekosistem” kurabilirse başarıya ulaşır. Bir yerde kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, firmalar yani kısacası tüm ekonomik ve sosyal aktörler arasındaki bağlar güçlü olursa, işbirliği mükemmel bir şekilde kurulursa o yerde ekosistem de o kadar güçlü olur. Ekosistem güçlü olunca, ekonomik gelişme toplumun tüm kılcallarına kadar yayılır, kuşatıcı, uzun ömürlü ve sürdürülebilir olur. Güçlü bir ekosistem, daha fazla yeni fikirlerin hayata geçirilmesine, daha fazla istihdam yaratan projelerin hayat bulmasına yardımcı olur” diye konuştu.



“Artık hayaller hayal değil”


Altunyaldız, “Dijitalleşmede dünyanın geldiği nokta oldukça etkileyici. Artırılmış gerçeklik, yapay zeka tarihte hiç görülmedik şekilde ileri bir noktaya ulaştı. Bugün dünyanın pek çok yerinde otoyollarda görebileceğimiz sürücüsüz otonom araçlardan bahsediyoruz. 3D yazıcılarla inşa edilen evleri biliyoruz. Artırılmış gerçeklik sayesinde yakın zamanda başlıklarımızı takıp dünyanın herhangi bir yerine gerçek zamanlı seyahat etmek çok da hayal değil. Öyle yıkıcı bir değişim içerisindeyiz ki, hayal gücümüzle teknolojiyi birleştirip “yapamayacağımız şey” tabirini tarihin tozlu raflarına kaldıracağız” ifadelerini kullandı.



“Türkiye 4. Sanayi Devrimi trenini kaçırmayacak”


Türkiye’nin 4. Sanayi Devrimi trenini kaçırmayacağını ifade eden Altunyaldız, “Türkiye 15 yıl önceki Türkiye değil. Bizim bu yıkıcı değişimin altında kalmayacak sanayicimiz, üreticimiz var. Bunu yapacak cesaretimiz, özgüvenimiz var. Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğim İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent’de yaptığım gözlem ve incelemeler bu anlamda beni oldukça motive etti. Bugün Konya OSB’de gittiğiniz bir fabrikada 4. Sanayi Devriminin getirdiği teknolojiyi sanayicimizin en üst seviyede kullandığını görüyoruz. Hükümetlerimizin son 14 yılda hayata geçirdiği politika ve reformlarla ülkemizin bu alanda geldiği nokta oldukça heyecan verici” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.