ÇEVRE - 04 Ekim 2017 Çarşamba 16:14

Sakarya’nın gürültü haritası hazır

A
A
A
Sakarya’nın gürültü haritası hazır

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonuyla, şehirde gürültülü alanların tespiti için Sakarya gürültü haritası hazırlandı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonuyla, şehirde gürültülü alanların tespiti için Sakarya gürültü haritası hazırlandı.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonuyla şehirde gürültülü alanların tespiti için “Sakarya Gürültü Haritası” hazırlandı. Daire Başkanı Recep Karamehmetoğlu, hazırlanan haritalar kapsamında Sakarya Gürültü Eylem Planı’nın 2018 yılı içerisinde açıklanacağını belirtti. Gürültü kirliliğinin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Recep Karamehmetoğlu, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2006 yılında aldığımız yetkiyle çevresel gürültüye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda uzman teknik ekiplerimiz kent genelinde faaliyet gösteren endüstri tesislerine, şantiye faaliyetlerine ve eğlence yerlerine yönelik kontrol ve denetimlerini titizlikle yürütüyor. Mevzuat çerçevesinde ihlal olan işletmeler hakkında idari yaptırım kararı uyguluyoruz" dedi.


Gürültü haritaları ile ilgilili bilgiler paylaşan Karamehmetoğlu, "İlimiz genelinde trafik, demiryolu ve endüstri dâhil olmak üzere stratejik gürültü haritaları hazırlandı. Tüm gürültü kaynakları için gündüz, akşam ve gece zaman dilimlerini içeren haritalar elde edildi. Stratejik Gürültü Haritaları doğrultusunda şehrimiz için gürültü yönetim alanları ve sıcak noktalar belirleyeceğiz. Bu alanlarda, gürültü düzeyinin düşürülmesi de dâhil olmak üzere, gürültü ile ilgili sorunları ve etkileriyle baş etmek için teknik önlemler, planlar, etkinlikler ve yaptırımları tespit edecek, daha sonra diğer kurumlar ile gerçekleştirilecek istişarelerin ardından 2018 yılı içerisinde Sakarya Gürültü Eylem Planı’nı hazırlayarak kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.