GENEL - 05 Ekim 2017 Perşembe 13:10

Fosil ağaç alanında bilimsel inceleme yapıldı

A
A
A
Fosil ağaç alanında bilimsel inceleme yapıldı

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Osmancalı Mahallesinde milyonlarca yıldır ayakta kalmayı başaran fosil ağaç alanında bilimsel inceleme yapıldı.

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Osmancalı Mahallesinde milyonlarca yıldır ayakta kalmayı başaran fosil ağaç alanında bilimsel inceleme yapıldı.


Yunusemre Belediyesi, Osmancalı Mahallesinde bulunan fosil ağaçlar için bilim heyeti ağırladı. İstanbul Üniversitesi Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik başkanlığındaki heyet, Osmancalı Mahallesi Fosil Ağaç Alanı’nda incelemelerde bulundu. Heyet, fosil ağaçlardan numune alırken; fosil ağaçların cinsi ve kaç yıllık olduğu laboratuvar ortamında yapılacak incelemenin ardından netleşecek. Bölgede ciddi miktarda fosilleşmiş ağaç kalıntıları bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ünal Akkemik, fosillerin 16-21 milyon yıllık olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Dünyada bu tarz bölgelerin koruma altında bulunduğunu kaydeden Akkemik, bu bölgenin de korunmasının büyük önem arz ettiğine dikkat çekti. Yunusemre Belediyesi de bölgede bulunan fosilleri koruma altına alarak, bölgenin turizme kazandırılması için çalışmalarını sürdürüyor.


İnceleme gezisine Prof. Dr. Ünal Akkemik, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Aylin Karadaş, Celal Bayar Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sezgin, Orman ve Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü Milli Parklar Şube Müdürü İbrahim Çolak Belediye şube müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Gerçeği görülmez olunca, nesli tükenmekte olan hayvanlar tahnit sergisi ile tanıtıldı Aydın’da bu yıl 11.’si gerçekleştirilen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda özel firmalar ürünlerini tanıtırken, resmi kurumlar ise halkı bilinçlendirmek ve tabiatın dengesinin bozulmaması için doğadaki canlıların korunmasının önemini anlattı. Bu kapsamda stant açan Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü binlerce kişiyi bilgilendirdi. Oldukça ilgi gören standa nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvan tahnitleri ile tanıtıldı. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden biri olan Aydın’da 18-21 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 11’inci Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarında, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü, tabiatın korunması için yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Karakulaktan pelikana, keklikten ördeğe kadar nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvanın tahnit sergisini yapıldığı stanta Aydın’ın biyoçeşitliliği, korunan alanlar ve yaban hayatı tanıtıldı. Oldukça ilgi gören stanta pek çok çocuk uzun süre ilgiyle tahnit sergisini inceledi. Stanta ayrıca doğayı ve çevreyi korumanın öneminden söz edilerek, Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan ve barındırdığı bitki ve hayvan türleriyle gelecek nesillere aktarılması gereken Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın zenginlikleri de tanıtıldı. Yaklaşık 250 adet kuş türü bulunan ve bunlardan 70’iin üreme alanı olan Dilek Yarımadası Milli Parkı’na sahip Aydın’da çocuklara tarımın sürdürülebilirliğinin tabiatın korunmasına bağlı olduğu da anlatıldı. Sadece Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda görülen 804 bitki türünden 6’sının dünyada sadece Aydın’da görüldüğü belirtildi. Bunun yanı sıra Aydın’ın sahip olduğu Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın 28 memeli, 42 sürüngen, 45 çeşit balık türüne ve çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yaptığı belirtildi.