EĞİTİM - 05 Ekim 2017 Perşembe 14:27

Gazetecilerin güvenlikleri için 16 madde

A
A
A
Gazetecilerin güvenlikleri için 16 madde

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Diyarbakır’daki gazetecilere, çatışma bölgelerinde saha güvenliği, tanık olunan travmatik olaylar karşısında ruh ve beden sağlığının korunması ve dijital güvenlik konularında kapsamlı bir seminer düzenledi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Diyarbakır’daki gazetecilere, çatışma bölgelerinde saha güvenliği, tanık olunan travmatik olaylar karşısında ruh ve beden sağlığının korunması ve dijital güvenlik konularında kapsamlı bir seminer düzenledi.


Diyarbakır’da hafta içinde gerçekleştirilen seminere, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ-İFJ) Proje Koordinatörü Mehmet Köksal ve çatışma bölgelerinde görev yapmış TGS üyesi uluslararası, ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.



“Haberci varsa haber vardır”


Seminerin açılış konuşmasını yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, çatışmalı bölgelerde çalışan gazetecilerin, sahada karşılaştıkları riskleri minimum seviyeye indirmek üzere böyle bir eğitim organizasyonu yaptıklarını söyledi. Durmuş, "Bu eğitim sendikamızın saha güvenliği ve travma ile başa çıkma konusunda yaptığı ilk eğitim. Bu eğitimlerimiz devam edecek. Çünkü gazetecilerin can güvenliği her şeyin önünde. Gazeteci güvenli bir çalışma içinde değil ise halk da doğru haber alamaz. Bizler kamu hizmeti yaparken, kendi can güvenliğimizi de ön planda tutmak zorundayız. Hepinizden isteğimiz, bu eğitimde de göreceğiniz şekli ile çalışma biçimlerinizi yeniden şekillendirmeniz. Çünkü haberci varsa haber vardır" dedi.


Seminerde saha güvenliği konusunda gazeteci Gökhan Biçici, travmatik olaylar ve sonrasına yaklaşımlar konusunda Klinik Psikolog Dr. Serap Altekin, dijital güvenlik konusunda ise uzman Mehmet Şafak Sarı, gazetecilere aktarımlarda bulundu. Seminere katılan gazeteciler ise bölgede çeşitli dönemlerde karşı karşıya kaldıkları tehlikeli ve travmatik birçok haber ve tanıklıkları ile ilgili anlatımlarda bulundu. Yapılan eğitimin sonunda katılımcılara sertifika verildi.



“Sahadaki güvenlik en önemli konu”


Seminerin kapanışını yapan TGS Diyarbakır İl Temsilcisi Mahmut Oral ise bölgede gazetecilerin karşı karşıya kaldıkları haberlerin önemli bir bölümünün travmatik olduğunu söyledi. Yine gazetecilerin bölgede saha çalışması yaptıklarında pek çok riski de göğüslemek zorunda kaldıklarına işaret eden Oral, "Bu riskler ve travma etkisi nedeniyle gazeteci arkadaşlarımızın sahadaki güvenlikleri en önemli konu. Burada anlatılanlar, paylaşılan deneyimler, sahada bundan böyle karşılaşılan türlü olaylarla en güvenli şekilde nasıl baş edeceğimiz konusunda bize yol gösterici olacaktır" diye konuştu.


Oral, daha sonra seminerdeki paylaşımlar ışığında, çatışmalı bölgelerde gazetecilerin dikkat etmesi gereken güvenlik protokolü oluşturulduğunu söyledi. Oral, 16 maddelik protokolü şöyle açıkladı:


“Önce can güvenliği ilkesinden hareketle, haberin değil can güvenliğinin birinci öncelik olmasına dikkat edilmeli. Koruyucu ekipman (Kask, yelek, gaz maskesi) bulundurulmalı. Medya çalışanları, çatışma alanları ile ilgili olarak, sistematik meslek içi eğitimden geçmeli. Çatışma alanları ile ilgili deneyimli kişilerden brifing alınmalı. Çatışma sahasında mümkün olduğunca yalnız çalışılmamalı. Çatışma artığı patlayıcı ve sınır bölgelerinde kara mayınlarına karşı tedbirli olunmalı. Sahadaki meslek örgütleri ya da en az bir kişi günlük çalışma programından haberdar edilmeli. Televizyon ekipleri için, canlı yayın yapılacak alanlar çatışma bölgelerinden uzak olmalı. Daha önceden tanımadığın kişilerin, haber veya olay gösterme gibi tekliflerine, kaçırılma ihtimaline karşı tedbirli olunmalı. Güvenlik güçleri ve gruplar arasındaki gerilim sırasında, provokatif kişilerin olabileceğinden hareketle, bu kişilere karşı tedbirli olunmalı. Basın mensubu olduğunu belgeleyen kart, araç kartı, simge ve benzeri materyallerin görünür olmasına özen gösterilmeli. Fiziksel öz bakım en az haber kadar önemlidir, bu nedenle düzenli yemek, düzenli ve yeterli uyku ve dinlenme gibi kişisel ihtiyaçlar gözardı edilmemeli. Travmatik olaylardan sonra yalnız kalınmamalı, mutlaka konu ya da olay en az bir kişi ile paylaşılmalı. Tanık olunan travma sonrasında kendinizi iyi hissettirecek aktiviteler ve uğraşılar gerçekleştirilmeli. Uzun süreli travmatik olaylarda, mutlaka çalışma konusu ve alanı kısa bir süreliğine bile olsa değiştirilmeli. Travmatik olayların etkisinden uzun süre sonra da kurtulamayınca, profesyonel destek alınmalı.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi, gençleri BESYO ve PMYO sınavlarına hazırlıyor Gaziosmanpaşa Belediyesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ve Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) hazırlık kurslarıyla gençleri, hayallerine bir adım daha yaklaştırıyor. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ve Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) giriş sınavlarına girecek gençler, bu yıl da Gaziosmanpaşa Belediyesinin düzenlediği spor akademilerine hazırlık kurslarında buluşuyor. İlçedeki 12. sınıf öğrencileri ve mezunlara yönelik düzenlenen kurslarda gençler, belediyenin tesislerinde, uzman antrenörlerle, özel yetenek sınavlarına hazırlanıyor. Dr. Kadir Topbaş Gençlik ve Spor Merkezi’nde salon antrenmanına, Küçükköy Yüzme Havuzu ve Fitness Merkezi’nde ise fitness antrenmanına katılan gençler, haftanın bir günü de ormanda cross antrenmanı yapıyor. Genç sporcular, yoğun tempoyla geçen fiziksel antrenmanların yanı sıra Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için düzenlenen deneme sınavlarıyla da destekleniyor. “Kurs başladığı günden bu yana kendimi çok geliştirdim” Antrenörlük bölümünü hedeflediğini ifade eden kursiyer gençlerden Berna Sarı, “Hocalarımız, bizimle çok güzel ilgileniyor. Kurs başladığı günden bu yana kendimi çok geliştirdim. Hedefim antrenör olmak. Umarım hedefime ulaşabilirim. Emeği geçen hocalarıma ve Belediye Başkanımız Hakan Bahçetepe’ye çok teşekkür ediyorum” dedi. “Bizi gayet iyi hazırlıyorlar” Beden Eğitimi öğretmenliğine hazırlandığını söyleyen Ege Ensar Kader ise, “3,5 aydır buradayım. Beden Eğitimi öğretmenliğine hazırlanıyorum. Bizi gayet iyi hazırlıyorlar. Antrenmanlar yoğun ve yorucu geçiyor. Çok yoruluyoruz ama bize iyi geldiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Burdur Burdur’da bir iş yeri ve otomobili kundaklayarak yakmaya çalışan şüpheli tutuklandı Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Kızılkaya Beldesi’nde 23 Nisan gecesi bir iş yeri ve otomobili yakmaya çalışan şüpheli jandarma ekiplerinin çalışması sonucu yakalanarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 23 Nisan gecesi saat 01.45 sıralarında Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Kızılkaya Beldesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre gece saatlerinde kar maskeli bir şahıs tarafından beldede bulunan Mustafa G.(31)’ye ait berber dükkanı ve Tugay M.(27)’ye ait park halindeki 07 GK 505 plakalı Tofaş marka otomobil kundaklandı. Yangını görenlerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiyenin müdahalesiyle yangın büyümeden söndürüldü. Yangın sonrasında berber dükkanında ve otomobilde maddi hasar meydana geldi. Jandarma Olay Yeri İnceleme ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonrasında olayı gerçekleştiren şüpheliyi yakalamak için çalışma başlatıldı. Bucak İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar sonrasında olayı gerçekleştirenin E.A.(24) isimli şahıs olduğu tespit edildi. E.A., evine yapılan operasyon sonucu yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan E.A. yapılan işlemlerin ardından sevk edildiği adli makamlar tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Hakkari Hakkari’de 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı Hakkari’nin gelişimi ve kalkınması açısından önem taşıyan projelerin değerlendirildiği 2024 Yılı 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Ali Çelik başkanlığında yapıldı. Gerçekleşen toplantıda; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, DSİ 174.Şube Müdürlüğü, Karayolları 114. Şube Şefliği ve Telekom Müdürlüğü, kurumlarının çalışmalarıyla ilgili sunumlar gerçekleştirdi. Toplantıda; önceki dönem yatırımları ve 2024 yılı yatırımları, yatırımların ve sosyoekonomik gelişmelerin izlenmesi ve koordinasyon çalışmaları, sorunlar ve çözüm önerileri de istişare edildi. Hakkari’de 2024 Yılı 1. dönem sonu itibariyle il yatırım takip sisteminde toplam tutarı 49 milyar 142 milyon 288 bin 215 TL olan 165 projenin aktif olarak kayıtlı olduğu ve hâlihazırda izlendiği, bu projelerin gerçekleşmesi için toplam 15 milyar 867 milyon 77 bin TL harcama yapıldığı, yüzde 32,29 oranında nakdi, yüzde 32,78 oranında fiziki gerçekleşme sağlandığı belirtildi. Toplantıda ayrıca projelerin durum bazında, ilçe bazında, belediye bazında, sektör bazında ve yatırımcı kuruluş bazında dağılımlarına ilişkin analizler incelendi. Vali Ali Çelik’in talimatları doğrultusunda Mir Kalesi’nin ve Şemdinli Kelat Sarayı’nın tarihi dokusunun ortaya çıkarılması ve turizme kazandırılmasına yönelik jeoradar ve kazı çalışması da başlatıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, Vali Yardımcıları Furkan Berber ve Tayyar Emre Mahmutoğlu, İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Onay, koordinasyon kurulu üyeleri katıldı.