EKONOMİ - 06 Ekim 2017 Cuma 10:32

Adana’da Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı

A
A
A
Adana’da Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı

Adana’da kuraklıkla mücadele seferberliği kapsamında ÇKA ve Güney Yüreğir Sulama Birliği ortak projeye imza attı.

Adana’da kuraklıkla mücadele seferberliği kapsamında ÇKA ve Güney Yüreğir Sulama Birliği ortak projeye imza attı.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde 2008-2012 yılları ile 2013-2017 yılları için iki ayrı “Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı” hazırlandı. Plan kapsamında çalışmalarını yürüten Güney Yüreğir Sulama Birliği ile Çukurova Kalkınma Ajansı “İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi” projesiyle ilgili ortak proje hazırladı.


Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, proje kapsamında Türkiye’deki zengin yeraltı ve yerüstünün kaynaklarını koruma hassasiyeti yüksek nesiller yetiştirmek istediklerini belirtti.


Yaşanan iklim değişikliğinden Türkiye’yi olumsuz yönde etkilenmesinin beklendiğini belirten Beyarslan, su kaynaklarının azalması, kuraklık, çölleşme ve tarımsal üretimin azalması gibi sorunlarla şimdiden mücadele yollarının arandığını kaydetti. Beyarslan, “Mevcut kaynakların bozulması, suyun yanlış kullanımı sebebiyle su kaynaklarındaki yetersizlikler, kaliteli su temininin giderek zorlaşması, doğal kaynakların kullanımındaki israfın artması, insan faktörü ve su kaynaklarının her türlü risk faktörlerine açık olması, bölgemizdeki mevcut su kaynaklarını tehdit ediyor. Bir de buna zaman zaman kuraklık tehdidi de eklenince suyun etkin yönetimi daha fazla önem kazanmaktadır” dedi.


Beyarslan, projenin temel amacının Çukurova’nın en önemli ovası olan Aşağı Seyhan Ovası’nda sulamaya açılmış alanlarda tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin etkinliğini artırmak olduğuna dikkat çekerek, “Gelecek nesillerin, geçmişte yapılan yanlışlara düşmesini önlemek istiyoruz. Türkiye her açıdan zengin yer altı ve yer üstü zenginliklerini sahip, kaynaklarımızı ise bu konuda hassasiyeti yüksek nesiller koruyabilir, bunun için şimdiden tedbir almak gerekiyor” diye konuştu.



Sulamayı öğretecek yayımcılar geliyor


Proje kapsamında eğitime katılan birlik çalışanlarının; sulama yayımcısı olarak görev alacağına değinen İhsan Oğuz Beyarslan şunları kaydetti:


“Sulama Yayımcısı hem sulama hem de yayım alanında kendisini yetiştirmiş, teknolojik gelişmelere paralel olarak kendisini geliştirebilen, çiftçilere sulama konusunda gereksinim duydukları bilgileri aktarmaya gönüllü, yenilikleri çiftçilerin anlaması ve kabullenmesi için çalışmayı ilke edinmiş yayım elemanlarıdır. Teknik personeller eğitimini aldıkları teorik ve uygulamalı derslerle sulama planlamasını profesyonel düzeyde yapabilir düzeye gelecektir. Eğitim alan kişiler idareye ait is ve işlemleri daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilir seviyeye gelecektir. Eğitim alan kişiler arazideki sulama sonuçlarını kontrol edebilir ve değerlendirebilir bir bilgi seviyesine ulaşacaktır.”



Hizmet kalitesi artacak


Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı Beyarslan, eğitim alan kişilerin sahip olduğu bilimsel ve teknik bilgilerini mesleki deneyimiyle birleştirerek çiftçinin sulamayla ilgili karşılaştığı problemi tanımasını sağlayarak, problemin çözümü için çiftçiye uygun alternatifler sunabileceklerini söyleyerek, “Çiftçiye en uygun alternatifi seçmesine yardımcı olabilecek ve çiftçiye problemi çözmek için gereksinim duyduğu yeteneği kazandırmaya çalışabilecektir. Eğitim alan kişilerin teorik ve uygulamalı eğitimler sonucunda suyun bilinçli kullanımı ve su kullanım etkinliğinin artırılması konusunda bilgi birikimleri artacak ve yeni teknolojilerden haberdar olması sağlanacaktır. Böylece kurumda çalışan personellerin teknik kapasitesi artırılmış olacak, hem de nihai yararlanıcılara verilen hizmetin kalitesi zaman, hız ve güvenilirlik açısından artmış olacaktır” ifadelerini kullandı.



Temel öncelik suyun etkinliğinin arttırılması


Beyarslan, “İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi” ile nihai hedeflerinin suyun bilinçli ve tasarruflu kullanımının sağlanması olduğunun altını çizdi. Temel önceliklerinden birinin ise doğru su kullanımını sağlamak olduğunu vurgulayan Beyarslan, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasını ve çiftçinin su kullanımındaki hatalarını en aza indirmek ayrıca çitçilerin bu konudaki yeniliklerden haberdar edilmesini sağlamak istediklerini sözlerine ekledi.


Konuşmaların ardından Birlik Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan ile ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu proje protokolünü imzaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Şehrimiz için hep birlikte çalışacağız" Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu dönemde hem şehrimize çok ciddi yatırımlar kazandıracağız hem de aramızdaki muhabbet ve iletişimi çok daha üst seviyeye çıkaracağız” dedi. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinde yeni dönemin ilk olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda Başkan Fırat Görgel başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İlçe belediye başkanları ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; Meclis Başkanlık Divanı, İhtisas Komisyonu üyeleri, Encümen üyeleri ve mahalli idare birlikleri temsilcilerinin seçimi yapıldı. 2023 Yılı Faaliyet Raporu da meclis üyelerinin oylarına sunularak kabul edildi. Ayrıca aylık olağan meclis toplantılarının Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanmasına oy birliğiyle karar verildi. Katılımcılara teşekkür ederek toplantının hayırlara vesile olmasını dileyen Başkan Fırat Görgel, “Büyükşehir Belediyemizde yeni dönemin ilk meclis toplantısını gerçekleştiriyoruz. Rabbim hep birlikte şehrimize güzel hizmetler yapmayı nasip eylesin. İnşallah bu dönemde hem şehrimize çok ciddi yatırımlar kazandıracağız hem de aramızdaki muhabbet ve iletişimi çok daha üst seviyeye çıkaracağız. Rabbim bizleri muvaffak eylesin. Birlik ve beraberliğimizin daim olmasını ve sükûnet içerisinde faaliyetlerimizi sürdürmeyi temenni ediyorum” diye konuştu. Başkan Görgel, “İlk meclis toplantımızı yaptık ve önemli bir toplantıydı. Bu dönem içerisinde görev yapacak olan başkanlık divanındaki arkadaşlarımızı, encümen üyelerimizi, katip üyelerimizi ve ihtisas komisyonundaki görev yapacak olan arkadaşlarımızı seçtik. İnşallah örnek bir duruşu bir kez daha tüm millete göstermiş oluruz. Tabi 6 Şubat’ın ardından hepimizin sorumluluğu çok daha farklı. Hem büyükşehir belediye başkanlığı olarak bizlerin ve şuanda bu ekibin Kahramanmaraş’ın yeniden imar ve inşa edilmesi noktasında çok önemli bir sorumluluk almış oldu” dedi.
Çorum Geleceğin turizm profesyonelleri Hattuşa’yı OKA ile keşfetti Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA), her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası’nda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi öğrencilerine yönelik Hattuşa Mesleki Gelişim Gezisi düzenledi. OKA, Kültür ve Doğa Turizmi Ekseninde Şehirlerin Markalaşması Sonuç Odaklı Programı çerçevesinde TR83 Bölgesi’ni oluşturan Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde turizm sektörünün gelişimini ve yerel ekonomiye katkısının arttırılmasını destekliyor. Bu çerçevede Ajans, 2024 yılı çalışma programında yer alan Sosyal Medya İçerik Oluşturma Atölyesi ve Eğitim Programı kapsamında OMÜ Turizm Fakültesi öğrencilerine yönelik günübirlik “Hattuşa Mesleki Gelişim Gezisi” düzenledi. Turizm Fakültesi öğrencileri Orta Karadeniz Bölgesi’nin doğal ve kültürel değerlerini dijital platformlarda tanıttı 2023 yılına OKA ve OMÜ Turizm Fakültesi ile arasında bölgenin doğal ve kültürel değerlerinin Wikipedia ve Google Maps gibi dijital platformlarda tanıtımı amacıyla yapılan iş birliği doğrultusunda, Turizm Fakültesi öğrencileri içerik üreterek ilgili platformlara ekledi. İçerik üreten öğrenciler, mesleki gelişim süreçlerini desteklemek üzere 17 Nisan’da gerçekleştirilen Hattuşa Mesleki Gelişim Gezisi’ne katıldı. Geleceğin turizm profesyonelleri olarak iş hayatına atılmaya hazırlanan öğrenciler, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan, bölgenin önemli tarihi değerlerinden Hattuşa ile Alacahöyük Ören Yerlerini yerinde inceleyerek ören yerlerinin tanıtımına yönelik yeni içerikler üretme fırsatı yakaladı. Bölgesel tanıtım için yerel iş birlikleri geliştiriliyor Hattuşa Mesleki Gelişim Gezisi programına, Boğazkale Kaymakamlığı, Boğazkale Belediyesi, Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Boğazkale Müze Müdürlüğü, Puduhepa Girişimi Kadın Kooperatifi, Kavak Yerel Eylem Grubu ayrıca Gezsen Amasya, Gezsen Çorum, Gezsen Samsun ve Gezsen Tokat sosyal medya hesaplarının yöneticileri dâhil oldu. Paydaşlar, organizasyon ve saha desteği sağlamanın yanı sıra bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu. Öğrenciler, yerelde bir kadın kooperatifi tarafından el emeği ile üretilen ürünleri, özel kostüm tasarımlarını inceleme ve turizm sektöründeki yansımalarını görme şansı buldu. OKA, yerel ve ulusal kalkınmada önemli rolü olan ve kültürlerin birbirini tanımasında vesile olan turizm sektörünün Orta Karadeniz Bölgesinde tüm yönleriyle gelişimi için faaliyetlerine devam edecek.