EKONOMİ - 12 Ekim 2017 Perşembe 15:56

Diyarbakır’da ‘Ev’leniyoruz Fuarı’ açıldı

A
A
A
Diyarbakır’da ‘Ev’leniyoruz Fuarı’ açıldı

Evlilik hazırlığı yapan çiftlere yönelik olarak düzenlenen ‘Ev’leniyoruz Fuarı’ Diyarbakır’da ilk kez ziyaretçilere kapılarını açtı.

Evlilik hazırlığı yapan çiftlere yönelik olarak düzenlenen ‘Ev’leniyoruz Fuarı’ Diyarbakır’da ilk kez ziyaretçilere kapılarını açtı.


Elazığ yolu üzerinde bulunan TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde evlilik hazırlığı yapan çiftlere yönelik olarak Diyarbakır’da ilk kez düzenlenen ‘Ev’leniyoruz Fuarı’nın açılışı yapıldı. Fuarın açılış törenine, Vali Vekili Dr. Ahmet Naci Helvacı, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Karavil ve vatandaşlar katıldı.


15 Ekim’e kadar devam edecek olan fuarın açılış konuşmasını yapan TUYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, fuarın Diyarbakır ve bölgenin sosyal hayatına önemli kazanımlar sağlaması temennisinde bulundu.



“İnsanlar bir Diyarbakır’a gelirken bir de giderken ağlar”


Vali Vekili Ahmet Naci Helvacı, kente yeni gelen birisi olarak yaşadıklarını anlatırken, “Buraya yeni geldiğimde öğrendim. ‘İnsanlar bir Diyarbakır’a geldiğinde ağlar bir de giderken ağlar’ demişlerdi. Diyarbakır’a gelirken ağlamadım ama bütün ailece, çocuklar ellerini yumruk yaparak ‘Allah Diyarbakır’a gidiyoruz’ diyerek geldiler. Dolayısıyla Diyarbakır herkes tarafından tanınan ve bilinen bir kent. Türkiye’de şehirleri önem sırasına göre sırala derseniz Diyarbakır büyük bir ihtimalle ilk beşte, yüzde 100 de ilk 10’da yer alacak bir kent. Ancak yine herkesin bildiği gibi Diyarbakır sahip olduğu pozitif potansiyelinin ötesinde maalesef ki negatif unsurlarıyla tanınma durumunda kalmış bir kent. Bu kentin bu durumunu makus talih olmaktan çıkarmanın en önemli 3 koşulu var. Birincisi sahip olduğu birikim ikincisi sosyal ve kültürel hareketlilik ve üçüncüsü de bir şehrin sahip olduğu ekonomik potansiyel. Bu üç unsuru doğru parametreler üzerinde harekete geçirip işlettiğiniz zaman o şehir kendisine oynanan oyunları da bozacak hale gelecektir” dedi.



“Fuarlar kente canlılık getirir”


DTB Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır ve bölgede yaşanan olaylar nedeniyle iki yıl boyunca kentte fuarların yapılamadığına dikkat çekerek, “Fuarlar gerek sosyal ve gerekse ekonomik ilişkilerin gelişimi açısından çok önemlidir. İlimizde iki yıl aradan sonra Tarım ve Hayvancılık fuarının ardından bir başka fuarın düzenleniyor olması bizleri oldukça mutlu etmiştir. Fuarlar ile birlikte kentte aynı zamanda kültürel, sanatsal ve çeşitli eğitim programlarının da düzenlenmesi bölgenin sosyal hayatına ciddi hareketlilik ve canlılık getirecektir. Bundan sonraki süreçte 2018 yılında ilimizde Tarım, İnşaat, Evleniyoruz, Kitap ve Auto Show Fuarları gibi 5 fuarın düzenlenecek olması kentin ticaret, sanayi ve ekonomisini ülke gündemine getirip kentimizde moral ve motivasyonu yükseltecektir” diye konuştu.



“Amacımız her ay bir fuar”


DTSO Başkanı Ahmet Sayar ise amaçlarının özellikle üreticilerin ve satıcıların yeni ürünlerini tanıtma ve yeni ticari işbirliklerini sağlama olduğunu belirterek, “Aynı zamanda Diyarbakır Türkiye’nin en genç illerinden biri. Evlilik hazırlığı yapan, evini yenilemek isteyenlerin ev ihtiyaçlarını bir bütün olarak bir arada görebilme imkanı olan bir fuar organizasyonu. DTSO olarak gerek sanayide gerek üretimde gerek ticaretin geliştirilmesinde çalışma ve projelerimizin ana çalışmalarının arasında fuar organizasyonları da yer alıyor. Çünkü fuarlar kent ekonomisine hem direk hem de dolaylı olarak özellikle kentimizin imajı açısından çok önem arz ediyor. Bu anlamda organizasyon firmamız TUYAP 2018 için 7 fuar organizasyonun yapılması konusunda bir planlama yapmış durumda. Bizim orta vadede kent olarak amacımız her aya bir fuar. Çalışmalarımız bu yönde devam edecek” şeklinde konuştu.


Açılış töreninin ardından evliliğe ilk adımlarını atan Tuba Sakal ve Metin Güneş çiftinin nikahları kıyıldı. Fuar düzenlenen defileyle devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Köy ve mahalle muhtarları ile tanışma ve istişare toplantısı Bilecik’in Osmaneli İlçesinde Kaymakam Yüksel, köy ve mahalle muhtarları ile tanışma ve istişare toplantısı yaptı. Muhtarlara, yeni görevlerinin hayırlı olmasını dileyen Kaymakam Yüksel Ünal “İlk kez seçimini kazanarak yeni muhtar olan 18 muhtarımıza, yeni seçilen 1 İl Genel Meclis üyemize, eski muhtarlarımız ile İl Genel Meclisü üyelerimize görevlerinde kolaylıklar diliyorum. Yeni muhtarlar ağırlıklı olarak gençlerden oluşuyor. Bir mahallenin sorununu en iyi muhtar bilir. Sizler mahallelerinizde bizlerin gören gözü duyan kulağı olacaksınız. Bu yüzden sizlere büyük işler düşüyor. Sizler seçilerek göreve geldiniz. Ben inanıyorum ki mahallenizi ve köyünüzü en iyi şekilde temsil edeceksiniz. Devletin varoluş amacı vatandaşın rahat, huzur ve güven içinde yaşamasını sağlamaktır. Sizler de vatandaşların sorunlarını bizlere ve yerel yönetimlere aktarmakla görevlisiniz. Bizler zincirin halkaları gibiyiz. Ekip ruhu ile hep birlikte güzel çalışmalara imza atacağımıza olan inancım tamdır. Bu vesile ile şimdiden sizlere görevinizde başarılar diliyorum” dedi. Osmaneli için hizmet ve yatırımlarına hız kesmeden devam edeceğini belirten yeni Belediye Başkanı Bekir Torun da yerel yönetimde muhtarların önemine değinerek, “Osmaneli’mize nitelikli hizmet sağlarken mahallelerimizin ihtiyaçlarını ve isteklerini tespit etmemiz noktasında muhtarlarımıza büyük görev düşüyor. Bu kapsamda muhtarlarımızla iş birliği içerisinde olmamız, ortak akılla karar almamız hizmetlerimiz açısından önem arz ediyor. Kaymakamımızın düzenlemiş olduğu tanışma kahvaltısına katkı sağlayan kıymetli muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu hizmetleri gerçekleştirirken siz kıymetli muhtarlarımızla iş birliği içerisinde olacağız. Şimdiden destekleriniz için teşekkür ediyorum. Cenab-ı Allah birlik ve beraberlik içerisinde çalışmayı nasip etsin. Mahallelerimizin gözü, kulağı olacak siz kıymetli muhtarlarımıza yeni görevinizde başarılar diliyorum. Hayırlı, uğurlu olsun inşallah" dedi. Toplantının sonunda kendini tanıtan mahalle ve köy muhtarları düzenlenen tanışma kahvaltısından dolayı Osmaneli Kaymakamı Yüksel Ünal’a teşekkürlerini sundular.
İstanbul Gülşen 12 Mayıs’ta Volkswagen Arena sahnesinde Türk pop müziğinin yıldız ismi Gülşen, 2 Mayıs’ta İstanbul Volkswagen Arena sahnesinde sevenleri için şarkı seslendirecek. Sahne performansıyla Türkçe pop müziğin zirve isimlerinden Gülşen, unutulmaz performans için 12 Mayıs’ta Volkswagen Arena sahnesine geliyor. Gülşen’in eşsiz sesi ve enerjisiyle dolu muhteşem konserin biletleri Biletinal’da satışa çıktı. 1996 yılındaki ilk albümü "Be Adam" ile müzik sektörüne giriş yapan Gülşen, 2004’te dördüncü albümü “Of... Of... “ ile büyük bir çıkış yakaladı. Bu şarkısıyla Altın Kelebek hem de Kral TV Video Müzik Ödülü kazandı. “Yurtta Aşk Cihanda Aşk” (2006) albümünden sonra satış başarılarını sürdürerek “Beni Durdursan mı?” (2013) albümüyle Türkiye’de yılın en çok satanı oldu. Bunu yılın en çok satan ikinci albümü olan "Bangır Bangır" (2015) takip etti. "Yurtta Aşk Cihanda Aşk", "Bi’ An Gel", "Yeni Biri", "Sözde Ayrılık", "Yatcaz Kalkcaz Ordayım", "Kardan Adam", "İltimas", "Bangır Bangır" ve "Bir İhtimal Biliyorum" şarkılarıyla Türkiye Resmi Listesi’nde haftalarca bir numarada kaldı. Şarkı yazarı kimliğiyle de öne çıkan Gülşen, kendi yazdığı şarkıları da seslendirmeye başladı ve meslektaşları için liste başarıları yakalayan birçok hit şarkı hazırladı. 2015’te YouTube’da en çok izlenen Türk şarkıcı olurken sonraki yıl tek bir video klibi iki yüz milyonun üzerinde izlenen ilk Türk şarkıcı olma unvanına erişti. Bugüne kadar altı Altın Kelebek ve dokuz Kral Türkiye Müzik Ödülü dahil olmak üzere onlarca ödül kazandı.
Erzincan Okuldaki Çiftlik Projesi hayata geçirildi Tarım ve Orman Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile “Okuldaki Çiftlik" projesi başlatıldı. Başlatılan proje ile çocukların tarım, orman, doğa ve doğal yaşam konularında farkındalık oluşturmaları, bilinçlenmeleri, aidiyet duygusu geliştirmeleri ve harekete geçmeleri hedefleniyor. Ülke genelinde 28 ili kapsayan projede her ilde bir okul ve bir sınıf belirlendi. Erzincan’daki proje, Demirkent TOKİ Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. Bugün okul bahçesinde projenin ilk aşaması olan meyve fidanlarının dikimi yapıldı. Okul bahçesinde yapılan etkinliğe Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, Erzincan Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü teknik ekipleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Ardından şeftali, kayısı, erik, elma gibi meyvelerin fidanları, okul bahçesinde toprakla buluşturuldu, can suyu verildi. Dikilen her ağaca öğrencilerin adı verildi. 5. Sınıf öğrencileri okul hayatları boyunca sahibi oldukları fidanın bakım ve sulama işlerini takip ederken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de öğrencilere teknik destek sağlayacak. Proje ile ilgili bilgi veren Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin “Bu proje ile çocukların tarım, orman, doğa ve doğal yaşam konularında farkındalık oluşturmaları, bilinçlenmeleri, aidiyet duygusunu geliştirmeleri ve harekete geçmeleri hedeflenmektedir. Demirkent TOKİ Ortaokulu’nda kurulacak sera, kümes ve meyve bahçesinde gerçekleştirilecek uygulamalı eğitimlerle çocuklarımızı üretim süreçlerine dahil edilecek olması bizler için çok kıymetlidir.” diye konuştu.
Tokat Tokat depreminde 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı Tokat’ta incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, "Şu ana kadar alınan 500 ihbardan 50 yapı incelendi, 5 yıkık, 15 de ağır hasarlı yapı tespit edildi" dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Tokat’ta 5.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Sulusaray ilçesinde incelemelerde bulundu. Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu’na deprem hasarı hakkında bilgi verdi. İlçe hükümet konağı önünde gazetecilere açıklama yapan Tuzcuoğlu, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız olarak da Sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki beyin hemen talimatlarıyla biz de kendi bakanlığımızın çalışmaları açısından her türlü önlemi, tedbiri ve gayreti ortaya koyduk. Arkadaşlarımızı çok hızlı bir şekilde bölgeye sevk ettik. Gerek çevre illerden buraya transfer ettiğimiz teknik arkadaşlarla, gerekse bakanlık merkezinden buraya yönlendirdiğimiz teknik ekiplerimize, hasar tespit ekiplerimizle birlikte gerek Yozgat ve Tokat’ta çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda 20 ekip 50 teknik personelle birlikte bu çalışmalarımız yürüyor, ihtiyaç halinde yine Sayın Valimizin, yine AFAD’ımızın koordinasyonunda teknik ekip sayılarımızı arttırabiliriz. Birkaç gün içerisinde de inşallah bu bölgedeki tüm hasar tespitlerini de tamamlamayı düşünüyoruz" dedi. "Ağır hasar 99 öncesi yapılan binalarda" Tuzcuoğlu yaptıkları incelemede depremde ağır hasar alan binaların 1999 yılı öncesi yapılan binalar olduğuna dikkat çekerek, "Gerek Tokat’ta gerek Yozgat’ta baktığımız zaman ağırlıklı olarak hasar gören yapıların yine 1999 öncesi binalar olduğunu tespit ediyoruz. Bunların çoğunluklu olarak 40-50 yıl öncesine ait kerpiç yapılar, yığma yapılar, mühendislik ve fen hizmetlerinden yoksun olan yapılmış olan binalar olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla ülkemiz bir deprem bölgesidir. Gerek kuzeyden geçen fay hatları, gerek Doğu Anadolu ve güneyden geçen fay hatları, gerekse Ege ile Ege’deki fay hatlarını göz önüne aldığınız zaman ülkemizin tamamı çok önemli bir deprem bölgesi oluyor. Himalayalar’dan Alp’lere kadar uzanan bu hat içerisinde bizim ülkemiz depremsellik açısından, risk açısından beşinci ülke konumunda. Öyle olunca muhakkak suretle biz yapılarımızı sağlam, sıkı ve mühendislik hizmetleri çerçevesinde inşa etmek zorundayız. Depremden çok fazla bir şey olmayabilir. Ama yapılarımız eğer ona dayanaklı değilse o zaman maalesef istenmeyen tablolarla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu. "500 ihbar geldi, 5 bina yıkıldı, 15 bina ağır hasar aldı" Tuzcuoğlu, depremin ardından 500’e yakın ihbar alındığını ifade ederek şunları söyledi: "Değerli arkadaşlar Tokat ilimizde bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalarda 500 ihbar aldık şu ana kadar. Bu ihbarların sayısı artabilir. Özellikle şu anda hemşehrilerimizin bir kısmı evlerine giremiyorlar. Bunlar giriş yapmaya başladıkları zaman muhtemeldir ki orada birtakım ihbarlar da alınacak. Bu ihbarların sayısı artabilecek ve biz de yapılan her türlü ihbara teknik ekiplerimizle beraber hemen gidip yerinde inceleme, araştırma ve neticelerimizi ortaya koyacağız. Şu ana kadar incelenen 50 yapıdan 5 tanesi yıkık görünüyor. Yine 15 tane ağır hasarlı yapı görünüyor. Az önce de bahsetmiş olduğum gibi bunların büyük çoğunluğu yine kerpiç işte yığma yapılar. Mühendislik hizmetinden yoksula yapılmış olan yapılar. Diğerlerini de yine en kısa sürede tamamlamış olacağız. Kamu binalarımızla alakalı bir hasar görünmüyor. Bu sevindirici bir şey. Aslında depremle alakalı bizi en çok teselli bulduran konu bir can kaybı olmaması."