SAĞLIK - 13 Ekim 2017 Cuma 13:54

Büyükşehir’den glutensiz aşure etkinliği

A
A
A
Büyükşehir’den glutensiz aşure etkinliği

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı, buğday, arpa ve yulaf gibi tahılların içindeki glütene hassasiyetleri nedeniyle her lezzeti gönüllerince yiyemeyen çölyak hastaları için aşure günü etkinliği düzenledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı, buğday, arpa ve yulaf gibi tahılların içindeki glütene hassasiyetleri nedeniyle her lezzeti gönüllerince yiyemeyen çölyak hastaları için aşure günü etkinliği düzenledi.


Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’nde çölyak hastalarının da katılımıyla glutensiz beslenmeye uyularak aşure yapıldı. Aşurede dövme yerine karabuğday kullanıldı. Nohut, börülce ve fasulye ayrı ayrı kaynatıldı. Ardından kaynatılan malzemeler karabuğdayın suyuyla pişirildi. Hazırlanan aşurenin içerisine isteğe göre badem, fındık ve üzüm atıldı. Mutfakta aşçılarla beraber aşure yapan hastalar, aşurenin tadına bakmanın mutluluğunu yaşadı, kendilerine bu imkanı sağlayan herkese teşekkür etti. Etkinliğe katılan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay, yakın zamanda İstasyon Meydanındaki binada belediye bünyesinde hizmet verecek "Glutensiz Bir Başka Kafe" açacaklarını belirterek, burada tamamen glütensiz gıdaların üretileceğinin müjdesini verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.