GENEL - 23 Ekim 2017 Pazartesi 16:38

Milletvekili Ceritoğlu çeltik üreticisini taleplerini dinledi

A
A
A
Milletvekili Ceritoğlu çeltik üreticisini taleplerini dinledi

AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Osmancık İlçesi’nde çeltik üreticileri ve çiftçilerle bir toplantı yaptı.

AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Osmancık İlçesi’nde çeltik üreticileri ve çiftçilerle bir toplantı yaptı.


Toplantıya Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Şube Müdürü Mehmet Hasdemir ve Projelendirme Genel Müdürlüğü Proje Sorumlu Mühendisi Mine Hasdemir, OKA Çorum İl Koordinatörü Özgür Yalçın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Yusuf Şahinbaş, AK Parti İlçe Başkanı Hakkı Güngör, İlçe Kadın Kolları Başkanı Fadime Tökel, İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, Tarım Kredi Kooperatifi Müdür Vekili Ahmet Aksoy, Tarım İl Müdürlüğü Mühendisi Hayati Koca ve çiftçiler katıldı.


Osmancık’ta çeltik üretimini geliştirmenin yollarının ele alındığı toplantıda, hasat döneminde çiftçilerin karşılaştığı sorunlar bizzat kendi ağızlarından dinlenilerek, bir sonraki hasat döneminde aynı sorunlarla karşılaşmamaları için yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirler konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.


’Kaliteli üretim devam ettirilmeli’


Osmancık İlçesi’nde kalite yönünden standardın üzerinde çeltik üretimi yapıldığını dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Şube Müdürü Mehmet Hasdemir, bu kaliteli üretimin devam ettirilmesi için yapılacak çalışmaları ve alınacak tedbirleri anlattı.


Kaliteli ürün alınmanın yollarından bahseden Hasdemir, ekim zamanında tohumluk ürünlerin her yıl yenilenmesi ve sertifikalı ürünler kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.


Çeltik tarlalarında baş gösteren yabancı ot hastalığına da değinen Hasdemir, bununda çiftçilerin bilinçsiz olarak fazla ilaçlama yapmasından ve her yıl aynı tohumluk ürünün kullanımından dolayı kaynaklandığı belirtti.


Ot hastalığından kurtulmanın yollarını anlatan Hasdemir, “Çiftçilerimiz aynı tarlaya her yıl çeltik ektikleri için ve ilaçlamayı bilinçsiz olarak yaptıklarından dolayı ot hastalığı ile karşılaşmaktadırlar. Bunu önlemek için tarlanın nadasa bırakılması ya da başka bir alternatif ürün ekiminin yapılması lazım. Toprağın dinlendirilmesini kaymakamlık çiftçiye ekim izni vermemek kaydıyla sağlayabilir. Çünkü bunun yetkisi ilçelerde kaymakamlıklardadır. Bunun takibini de İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ve kaymakamlıkların birlikte yapmaları gerekiyor” dedi.


Hasdemir, talep edildiği takdirde ekilecek alternatif ürünler hakkında da çiftçilere bakanlık olarak öncülük yapabileceklerini söyledi.


Gelecek sene üretimi artırmak için barajdan iki tane daha sulama kanalının devreye girmesi gerektiğini söyleyen Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, bu toplantının düzenlenmesindeki emeği ve çiftçilerin sorunları ile bu kadar yakından ilgilendiği için AK Parti Çorum Milletvekili Ceritoğlu’na Osmancık çiftçisi adına teşekkür etti.


Osmancık üreticisinin bilinçli olarak ekim yaptığını ifade eden Şahiner, atadan kalma arazilerini intikal yaptıramayan çiftçilerin devlet desteklemelerinden faydalanamadıklarını hatırlattı.


Osmancık çiftçisinin en büyük probleminin toplulaştırma yapılamaması olduğunu kaydeden Şahiner, bu konuda kendilerinin üzerine düşen görevi yapacakları ve devletten de destek beklediklerinin altını çizdi.


Osmancık çiftçisinin toplulaştırma yapılmasına sıcak baktığını kaydeden Şahiner, en kısa zamanda bu sorunu aşabileceklerine inandığını söyledi.


Arazilerin çok küçük parçalı olduğundan dolayı Lazer adı verilen makinelerle tarlalarda düzleştirme yapamadıkları bunun içinde ürün kalitesinin düştüğünü kaydetti.


’Belediye üzerine düşen göreve hazır’


Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş ise, Osmancık çeltik üretiminin kalitesinin devam ettirilmesi ve karşılaşılan sorunların çözüm noktasında belediye olarak üzerlerine düşen her görevi memnuniyetle yerine getireceklerini belirtti.


’Devletin çeltik üreticisine desteği yüzde 40 arttı’


Osmancık çiftçisi için Dutludere barajının son derece önemli olduğunu belirten Milletvekili Ceritoğlu, Dutludere sulama kanalının 18 kilometrelik bölümünün tamamlandığını geri kalan bölümünün ise ihaleyi alan firmadan dolayı biraz gecikme yaşandığını hatırlatarak, en kısa zamanda ihalesinin yapılarak işin çözüme kavuşturulacağını ifade etti.


Vatandaşların rahatlıkla kapısını açtığı kurumların başında Tarım Müdürlüklerinin geldiğini belirten Ceritoğlu, çiftçilerin karşılaşacağı sorunlarla ilgili tedbir almak amacıyla her zaman çiftçinin ayağına kadar gidip, onlarla konuşarak bilgilendirmelerde bulunmak istediklerini söyledi.


Bakanlık tarafından çeltik üreticisine verilen desteklere değinen Ceritoğlu, çiftçiye mazot ve gübre desteğinin 40 lira fark ödemesi desteğinin 10 kuruş, Organik Tarım desteğinin 30 lira, Sertifikalı Tohum Kullanım desteğinin 8 lira, Sertifikalı Tohum Üretim desteği olarakta kiloğramda 25 kuruş destek ödediğinin altını çizdi.


’Toplulaştırma için çiftçiler bilğilendirilecek’


Toplulaştırma için çiftçiler arasında kamuoyu yoklaması ve bilgilendirme yapılmasını isteyen Ceritoğlu, bunun yapılması içinde devlet olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarının ifade etti.


Toplulaştırma konusunda Deller Köyü’nde örnek çalışma yapılması için proje hazırlığında olduklarını kaydeden Ceritoğlu, burada ortak çeltik alanları oluşturarak, ekim yapacak çiftçilere devletin tohumluk yardımında bulunacağını açıkladı.


Osmancık programı çerçevesinde Acar tesislerinde muhtarlarla bir araya gelen Ceritoğlu, muhtarların taleplerini dinledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.