GENEL - 26 Ekim 2017 Perşembe 16:02

Osmancık’a yıl sonuna kadar doğalgaz verilecek

A
A
A
Osmancık’a yıl sonuna kadar doğalgaz verilecek

Çorumgaz Genel Müdürü Kasım Kahraman, yıl sonuna kadar Osmancık ilçesine doğalgaz vermeyi planladıklarını söyledi.

Çorumgaz Genel Müdürü Kasım Kahraman, yıl sonuna kadar Osmancık ilçesine doğalgaz vermeyi planladıklarını söyledi.


Çorumgaz tarafından Osmancık ilçesine doğalgaz verilmesi için çalışmalar hızla devam ediyor. Bu kapsamda Çorumgaz’a bağlı ekipler tarafından bugüne kadar ilçede 60 kilometreye yakın hat imalatı gerçekleştirilirken, ilçe girişinde inşa edilen 1 adet Basınç Düşürme İstasyonu (RMS) yanı sıra 4 adet Bölge Regülatörü (BR) kuruldu. Ayrıca ilçe içindeki geçişlerde hat bağlantısını sağlamak için 6 adet yatay sondaj yapılarak hatların bağlantısı yapıldı. Mevcut çekilen hatlar ile ilçede yaklaşık 4 bin 500 aboneyi besleyebilecek yatırımın maliyeti 8,5 ise milyon lirayı buluyor.


Çorumgaz tarafından Osmancık ilçesinde yürütülen doğalgaz çalışmaları hakkında bilgi veren Genel Müdür Kasım Kahraman, vatandaşlardan gelen talep üzerine 2010 yılında ilçeye doğalgaz getirmek için çalışmalarınbaşlatıldığını söyledi.


O dönem milletvekilleri, belediye ve sivil toplum kuruluşları ile yaptıkları toplantılarda ilçede 3 bin abone bulunduğu taktirde Osmancık’a doğalgaz verebileceklerinin sözünü verdiklerini hatırlatan Kahraman, “Türkiye’de Osmancık ölçeğinde hiçbir ilçede doğalgaz yokken, Osmancıklıların talebi üzerine biz Osmancık’a doğalgaz götürmeyi bir sosyal sorumluluk projesi olarak kabul ettik ve bu çerçevede çalışmalara başladık. Tabii bu süreçte çok ciddi çalışmalar, bu çalışmaların yanı sıra sıkıntılar ve problemler oldu. İnsanlarımız haklı olarak “biz paralarımızı yatırdık, dogalgaz ne zaman gelecek? Gaz gelmiyor? Bizim paramız ne oldu?” gibi bir takım serzenişleri oldu. Tabi vatandaşlarımızın paraları öncelikli olarak bankalarda kendi hesaplarına yatırılmıştı. Daha sonra Osmancık ve Alaca’dan gelen talepler çerçevesinde, bunlarla ilgili ne yapılabilir diye çalışmalar sürdürülürken, bu iki ilçemiz ile ilgili bakanlar kurulu kararı düzenlendi. Osmancık ve Alaca ölçeğinde, nüfusu 10 bin üzerinde olan ilçelere doğalgazın götürülmesi ile ilgili genel bir karar çıktı. Osmancık’ı’ vesile olması ile Türkiye genelinde sadece 8 ilçe bu hakkı kazandı. Bunlardan Çorum’un üç ilçesi, Osmancık, İskilip, Alaca oldu. Daha sonra bu kapsam genişledi. Türkiye’de nüfusu 10 bin’ in üzerinde olup da gaz alan ilçelerin geneli Osmancık ve Alaca sayesinde doğalgaza kavuşmuş olacaklar” dedi.


Alaca ilçesine doğalgaz verilidiğini hatırlatan Kahraman, “Osmancık ilçesine doğalgaz vereceğiz. Türkiye’de, şu aşamada bu iki ilçemizin ölçeğinde henüz gaz alan ilçe yok. Tabii söz verildi, şimdi insanlarımız “buraya gaz ne zaman gelecek” diye merak ediyor. Bizim işimiz teknik konular. Osmancık ve diğer iki ilçemize dogalgaz götürülmesi teknik olarak çok kolay olmayan işlemler. Biz en ince ayrıntısına kadar çalışmaları yakın takip ediyoruz. Osmancık’ın girişine kadar gelen doğalgaz hattı BOTAŞ tarafından yapılıyor. Müteahhitler çalışmaları hemen hemen bitime noktasına getirdiler. Kontrol aşaması devam ediyor, kısmet olursa muhtemelen bu ayın sonuna kadar bunlarında tamamlanacağını düşünüyoruz Osmancık şehir girişine kadar doğalgaz getirilmiş olacak. Şayet bu ay yetişmezse, önümüzdeki ayın başına kadar Osmancık’a doğalgaz getirilmiş olur. Bizimle ilgili kısmına baktığımız zaman, bizim Osmancık’ta belediye yolları yaparken, hiç doğalgazın getirilmesi gündemde olmadığında bile şehir içerisine yatırım yaptık, doğalgaz borularını döşedik. Bu yılda çok ciddi yatırım yaptık, şehir içerisindeki yatırımlarımızı hemen hemen tamamladık. Yani kutu koymalar, ufak parça hatların dışındaki yatırımlar tamamen bitmiş durumda. Osmancık’ta tuğla kiremit fabrikalarının bulunduğu bölgede bizim basınç düşürme istasyonumuz var. İstasyonumuzun montaj çalışmalarını sürdürüyoruz. BOTAŞ’ın istasyonumuza bağlanacak hattı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunların da en kısa zamanda bağlanması ile ilgili yoğun bir çalışmanın içerisindeyiz. Hedefimiz doğalgazı en kısa sürede Osmancıklıların kullanımına arz etmek. Ama bu işlerle ilgili çalışmaları yaparken her halukarda aksamalar, teknik problemler ve hesapta olmayan işler olabiliyor. Dolayısıyla biz şu gün gaz vereceğiz demek çok doğru bir yaklaşım olmuyor.” diye konuştu.


Bu yıl içerisinde Osmancık halkının doğalgaz kullanacağını dile getiren Çorumgaz Genel Müdürü Kasım Kahraman, “Doğalgazı kullanabilmek için vatandaşlarımızın abonelik işlemleri ve tesisatı ile ilgili gerekli işlemleri yaptırması gerekiyor. Bugün baktığımızda bizim Osmancık’ta tesisatı yapılan ve gazı açılma noktasına gelmiş olan vatandaşımız maalesef çok fazla değil. Bizim beklediğimiz 3 bin abone sayısı henüz 3 basamaklı sayılarda seyrediyor. Maalesef daha bin sayısına ulaşamadık. Dolayısıyla ki, bizim oradaki beklentilerimiz daha farklıydı. Her ne hikmetse bize abonelik talepleri çoğunlukla doğalgaz şebekesi tesis etmediğimiz noktalardan geliyor. Biz de diyoruz ki, “şehrin merkezinde yoğunluğun olduğu her noktaya doğalgaz şebekelerini tesis ettik. Tesis ettiğimiz noktalardan gelen talepler daha az, onun dışındaki noktalardan gelen talepler daha fazla. Vatandaşların en kısa sürede abonelik işlemlerine başlamaları, tesisatlarını yaptırmaları ve doğalgaz kullanımına hazır hale gelmeleri gerekiyor. İlçeye doğalgaz verildiği andan itibaren vatandaşa her türlü bilgilendirmeler yapılacak. Osmancık’ta teknik olarak görev yapacak personelimiz vatandaşların gönül rahatlığı ile doğalgazı kullanmaları ile ilgili her türlü çalışmayı yapacaklar” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.