EKONOMİ - 27 Ekim 2017 Cuma 18:41

OKA yönetimi Çorum’da toplandı

A
A
A
OKA yönetimi Çorum’da toplandı

Çorum’da yapılan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) Yönetim Kurulu toplantısında, bölgede bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin "Ortak Üretim ve Teknolojik Yenilik Altyapısının" iyileştirilmesi ele alındı.

Çorum’da yapılan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) Yönetim Kurulu toplantısında, bölgede bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin "Ortak Üretim ve Teknolojik Yenilik Altyapısının" iyileştirilmesi ele alındı.


OKA Yönetim Kurulu 2017 Ekim ayı toplantısı, Tokat Valisi OKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Ömer Toraman başkanlığında gerçekleştirildi. Çorum Valisi Necmeddin Kılıç’ın ev sahipliği yaptığı toplantı da yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu.


Tokat Valisi OKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Ömer Toraman, geçtiğimiz ay Amasya’da yapılan yönetim kurulu toplantısında ajansın 2017 yılı çalışma programında Güdümlü Proje Desteği başlığında yer alan Çorum Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim Merkezi haline getirilmesi için Çorum İl Özel İdaresi ve Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olmak üzere iştirakçileri liderliğinde hazırlık çalışmaları tamamlanarak OKA’ya sunulan "Çorum Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim Merkezi Haline Getirilmesi Projesi"ne yönetim kurulu tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından KDV dahil 3 milyon 35 bin 554 TL toplam bütçe ve yüzde 75’ine karşılık gelen 2 milyon 276 bin 665 TL tutarındaki hibe ile 2017 yılından itibaren desteklenmesine karar verildiğini hatırlattı.


Toraman, Ajans mevzuatına göre anılan proje ve fizibilite raporunun Kalkınma Bakanlığı tarafından da onaylandıktan sonra taraflar arasında sözleşme imzalanarak uygulamaya konulacağını, projenin Çorum ve bölgenin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi.


Bölgede bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin "Ortak Üretim ve Teknolojik Yenilik Altyapısının" İyileştirilmesi yoluyla bölgenin rekabet ve yatırım gücünün artırılması, bölgede üretim ve ticaret alanlarında sunulan hizmetlerin geliştirilmesi, verimliliğin, erişilebilirliğin ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması ile üretim ve ticaret kapasitesinin artırılmasın gerektiğini dile getiren Toraman, “Bu amaçla 2018 yılında uygulanması planlanan mali destek programı hazırlık çalışmaları bu toplantıda Yönetim Kurulumuz tarafından ele alınacaktır. Öte yandan; bölgemizin turizm altyapısına yönelik olarak planlı kentsel gelişimin teşvik edilmesi, kentsel dokuların güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için kent ve turizm altyapılarının iyileştirilmesi, bölgeye ve yöreye özgü farklı turizm türlerinin bütünleştirilmesini sağlayarak çeşitli turizm imkânlarını farklı sektörel kullanımlarla bir arada arz edebilen alternatif turizm odaklı (sağlık ve termal, golf, kış sporları, doğa ve kültür turizmi, yöresel yemekler, vb.), kültürel ve sanatsal gösterilerin sergileneceği tesisler ve mekânların inşa edilmesi gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak 2018 yılında uygulanması planlanan mali destek programı hazırlık çalışmaları da bu toplantıda Yönetim Kurulumuz tarafından ele alınacaktır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.