EĞİTİM - 07 Kasım 2017 Salı 10:39

Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler ülke sorunlarını tartıştı

A
A
A
Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler ülke sorunlarını tartıştı

TED Kayseri Koleji 4’üncü Ulusal Forumu’nda Türkiye’nin dört bir yanından bir aya gelen öğrenciler, ülke sorunlarını tartıştı.

TED Kayseri Koleji 4’üncü Ulusal Forumu’nda Türkiye’nin dört bir yanından bir aya gelen öğrenciler, ülke sorunlarını tartıştı.


Kayseri’de, 3-6 Kasım arasında düzenlenen TED Kayseri Koleji 4. Ulusal Forumu’nun resmi açılış töreni 4 Kasım’da yapıldı. TED İstanbul, Ankara, Adana, Hatay, Atakent, Eskişehir, Malatya, Diyarbakır, Samsun, Alanya Mersin ve Kayseri kolejleri ile Ayazağa Işık Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Ankara Sosyal Bilimler Lisesi ve Tarsus Amerikan Koleji’nin katılımlarıyla gerçekleştirilen konferansta öğrenciler, ülke sorunlarını parlamento ciddiyetinde tartıştı.


TED Kayseri Genel Müdürü Arif Sırrı Şirin konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “Okulumuz tarafından düzenlenen geleneksel TED Kayseri Koleji Ulusal Formu: TEKUF 4’e hoş geldiniz. Sizleri okulumuzda ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz. Ayrıca sizlere kusursuz ev sahipliği yapmak için aylar öncesinden büyük bir heyecan ve özveriyle hazırlıkları koordine eden yöneticilerimize, öğretmen arkadaşlarıma ve çok sevgili öğrencilerime de en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye’mizin farklı illerindeki 16 seçkin lisemizi temsilen gelen 160 öğrencimiz, 3-6 Kasım tarihleri arasında ülkemizi ilgilendiren çevre, sağlık, sanat, güvenlik gibi konularda, hoşgörü ortamında çeşitli güncel sorunları tartışarak çözüm yolları üretecekleri konferansın karşılıklı saygı, sevgi ortamında geçeceğine gönülden inanıyorum. Sevgili TEKUF katılımcıları, bu form işbirliği, takım çalışması, birlikte düşünme, ortak akıl yürütme, sinerji oluşturma, milli ve evrensel değerlere saygı duyma, hayal kurma, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma gibi becerilerinizin gelişimine katkı sağlarken en büyük kazancınız birbirinizi tanımak olacaktır. Sevgili gençler, sözlerimi cepheden cepheye koşarken iki dil öğrenen, 4 bin kitap okuyan, üçgen, dörtgen, açı gibi 48 tane geometri teriminin isim babası olan, Türk tarihinde ilk resim sergisini açan, dünyada başöğretmen unvanı almış tek lider, eşsiz devlet adamı Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bütün ümidim gençliktedir’ veciz sözüyle sizleri işaret ettiğini belirterek hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.


TED Kayseri Koleji 4. Ulusal Forumu Proje Koordinatörü ve Lise Müdür Yardımcısı Erol Dede, “Şehrimiz Kayseri’de dördüncüsünü düzenleyeceğimiz Ulusal Forumuna hoş geldiniz. 51 yıldır ülkesini, şehrini aydınlatan TED meşalesinin en köklü okullarından biri olan okulumuz da sizleri konuk etmenin mutluluğu içindedir. Sevgili Gençler, her biriniz farklı şehirlerden geldiniz, farklı deneyimlere sahipsiniz. Meseleleri ele alırken başarmanın etkili iletişimden geçtiğini unutmayınız. Bu nedenle gayretiniz bu gerçekler doğrultusunda birbirinizi tanımak ve anlamak üzerine olsun. Farklılıklara ve farklı düşüncelere saygı göstererek üreteceğiniz öneriler ve çözüm yolları ile bunu başaracağınıza yürekten inanıyorum” diye konuştu.


Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Özbakır ise, şunları kaydetti:


“Geleceğimizin teminatı olan gençlerin, Türkiye ve dünya sorunlarına farklı bakış açıları ve çözüm önerileri getirmelerini sağlayan TED Kayseri Koleji 4. Ulusal Forumu’na hoş geldiniz. Başarı ve öncülük ile özdeşleşen kurumumuzda sizleri ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz. Geleceği yaşatacak nesillerin çağdaş, ilerici, eleştirel düşünme gücüne sahip, soran, sorgulayan bireyler olmaları o toplumu doğrudan etkiler. Ülkemizin güncel sorunlarını tartışıp, çözüm yolları arayacağınız TED Kayseri Koleji 4.Ulusal Forumu’nda sizlere başarılar diliyorum.”


Lise öğrencilerinin belli komiteler içinde bir araya gelerek güncel konuları tartışıp, bir sonuca varmalarını ve vardıkları sonucu bir forum içinde sunmalarını sağlayan ulusal bir konferans olan 4. Ulusal Forumu, Konferans Başkanı Hasan Başkurt’un forum zilini çalmasıyla başladı. Forum, gerçekleştirilen etkinliklerin ardından dün sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Hastane otoparkına GES kuruldu Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açık otoparkına ve çatısına kurulan güneş enerji santrali (GES) ile hastanenin enerji giderlerinden aylık 7,3 milyon, yıllık ise 88 milyon TL tasarruf edilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KABEV) kapsamında Sağlık Bakanlığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine GES kuruldu. Konuyla ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uras, "Ülkemizin enerji ihtiyacı, gelişen ekonomiye bağlı olarak şehirleşme ve nüfus artışının da etkisi ile her geçen gün artmaktadır. Artan ihtiyacın paydaşlarına bakıldığında ülkemizde binalar enerji tüketiminde sanayiden sonra ikinci sırada gelmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın KABEV Projesi’nin genel hedefi de; kamunun sektöre öncülük ederek enerji tüketiminin azaltılmasını sağlamak, enerji verimliliği çalışmaları kapsamında karbon salınımını azaltarak çevre dostu enerji sistemlerinin aktif edilmesini sağlayarak, farklı sektörlere örnek olmaktır. Bu çalışmalar çerçevesinde ilimizde de Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanemiz projeye dahil edilmiş ve 7 aydır süren altyapı çalışmaları tamamlanarak, hastanemizde ‘Akıllı Enerji Tasarruf Sistemi’ uygulamaya girmiştir. Uygulama çerçevesinde hastane açık otoparkımızın üstü ve bina çatı üstünde uygun noktalar ‘güneş enerjisi santralleri’ ile donatılmış, otopark ve bu açık alanlar bir enerji santraline çevrilmiş; bina içi aydınlatma sistemleri elden geçirilmiş, kullanılan materyaller enerji tasarrufuna uygun olanlarla değiştirilmiş, ısıtma ve soğutma sistemlerimizde iyileştirmeler yapılmıştır. Enerji kullanımını artıran tüm bağlantı ekipmanları yenilenmiş ve bina enerji sistemi otomasyon üzerinden takip edilerek anlık verimlilik takibinin yapılması sağlanmıştır" dedi. "Enerji giderleri aylık 20 milyondan 7,3 milyon düşecek" Hastanenin tasarruf edeceğini ifade eden Müdür Uras, "Sistem sayesinde elektrik, ısıtma, soğutma gibi enerji giderlerine aylık olarak yaklaşık 20 milyon TL harcayan hastanemiz, uygulamaya giren sistem sayesinde yüzde 36,8 tasarruf sağlayacak, bu da aylık 7,3 milyon, yıllık ise 88 milyon TL tasarruf elde edilmesini sağlayacak. Enerjide dışa bağımlığın önlenmesine katkı sağlanmasını da hedefleyen bu çalışma sonucunda hastanemize ait binalarda yıllık ortalama enerji tüketiminden 8 milyon 536 bin 422,28 kilovatsaat tasarruf edilecek ve CO2 emisyonunda yıllık 3 bin 47,09 ton azaltma sağlanarak hastanemiz ‘çevre dostu hastane’ haline gelecek. Bu örnek uygulamasının başarıyla sonuçlanmasından dolayı hem proje kapsamında bize destek olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza hem de süreci yakından takip ederek hızla tamamlanmasını sağlayan hastane yönetimimize teşekkür ediyorum. Örnek enerji tasarrufu uygulamalarımız diğer sağlık tesislerimizde de 2024 yılında adım adım devam edecektir" diye konuştu.
İstanbul Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı Mart ayında yüzde 17,1 arttı Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 17,1 arttı. Mart ayında 226 bin 617 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Motorlu Kara Taşıtları verilerini paylaştı. Mart ayında 226 bin 617 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 45,5’ini motosiklet, yüzde 39,1’ini otomobil, yüzde 8,7’sini kamyonet, yüzde 3,8’ini traktör, yüzde 1,8’ini kamyon, yüzde 0,6’sını minibüs, yüzde 0,4’ünü otobüs ve yüzde 0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 17,1 arttı. Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre motosiklette yüzde 21,9, traktörde yüzde 18,3, otomobilde yüzde 15,4, otobüste yüzde 15,4, kamyonette yüzde 7,3, kamyonda yüzde 0,8 artarken özel amaçlı taşıtta yüzde 8,8 ve minibüste yüzde 6,9 azaldı. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,2 arttı. Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı özel amaçlı taşıtta yüzde 43,4, motosiklette yüzde 33,6, minibüste yüzde 30,4, otobüste yüzde 19,7, otomobilde yüzde 16,2 artarken kamyonette yüzde 13,1, kamyonda yüzde 11,8 ve traktörde yüzde 5,4 azaldı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 29 milyon 367 bin 254 oldu. Mart ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 52,8’ini otomobil, yüzde 18,1’ini motosiklet, yüzde 15,5’ini kamyonet, yüzde 7,5’ini traktör, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,7’sini minibüs, yüzde 0,7’sini otobüs ve yüzde 0,4’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Mart ayında 865 bin 144 adet taşıtın devri yapıldı. Mart ayında devri yapılan taşıtların yüzde 67,1’ini otomobil, yüzde 14,9’unu kamyonet, yüzde 10,3’ünü motosiklet, yüzde 3,2’sini traktör, yüzde 2,2’sini kamyon, yüzde 1,6’sını minibüs, yüzde 0,5’ini otobüs ve yüzde 0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Mart ayında 88 bin 718 adet otomobilin trafiğe kaydı yapıldı. Ocak-Mart döneminde trafiğe kaydı yapılan otomobillerin yüzde 66,1’i benzin yakıtlı. Ocak-Mart döneminde trafiğe kaydı yapılan 278 bin 891 adet otomobilin yüzde 66,1’i benzin, yüzde 12,9’u dizel, yüzde 12,7’si hibrit, yüzde 7,1’i elektrikli ve yüzde 1,2’si LPG yakıtlıdır. Mart ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 15 milyon 498 bin 386 adet otomobilin ise yüzde 35,2’si dizel, yüzde 33,0’ı LPG, yüzde 29,2’si benzin, yüzde 1,7’si hibrit ve yüzde 0,6’sı elektriklidir. Yakıt türü bilinmeyen(3) otomobillerin oranı ise yüzde 0,2’dir. Ocak-Mart döneminde 633 bin 710 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 37,5 artarak 633 bin 710 adet olurken, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı da yüzde 15,9 artarak 6 bin 792 adet oldu. Böylece Ocak-Mart döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 626 bin 918 adet artış gerçekleşti.
Amasya Amasya’da koyun sürülerinin yayla göçü erken başladı Amasya’nın Taşova ilçesinde mevsim normallerinin üstünde artan sıcaklıklar nedeniyle koyun sürülerinin yaylaya göçü bir ay erkenden başladı. Sürülerin renkli yolculuğu havadan dronla görüntülendi. Amasya’da hava sıcaklıkları 30 dereceyi gördü. Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları sebebiyle yaylaya göç de erken başladı. Besiciler hayvanlarını yaz boyunca yüksek rakımlı arazilerde otlatarak verimliliği artırmayı hedefliyor. Taşova’da hayvancılık yapan Recep Taş (44) havaların ısınmasıyla birlikte kendilerine ait 500 koyun ile birlikte Akdağ Başyurt Yaylası’na ulaşabilmek için yola çıktı. Koyun sürülerin yolculuğu 24 saat sürdü. “Bu sene havaların kurak olmasından dolayı 40-45 gün erken gitmek zorunda kaldık” Dedelerinden kalan çobanlık mesleği devam ettiren Recep Taş, “Bu sene havaların kurak olmasından dolayı 40-45 gün erken gitmek zorunda kaldık. Nasip bundan sonrası. Yolculuğumuz 24 saat sürecek. Zorlanmamak olur mu? Uykusuzluğu var, yol yürümesi var. Muhakkak her mesleğin bir zorluğu vardır” dedi. Koyunlarının sürü halinde yaylaya göç etmesinin dedelerinden gelen bir gelenek olduğunu anlatan Taş, “Dedelerimizden sonra babam yapmış bu işi. Ondan sonra biz yapmaktayız. Bizim çocuklarımız yapacak bu işi. Yaylada Ekim ayının 15’ine kadar durmamız gerekiyor. Ondan sonra aynı tekrar bu şekilde buraya ineceğiz” diye konuştu. “Orta Asya’dan beri göç halindeyiz, Yörük’tür kökenimiz” Göçebe geleneğinin kökeninin Orta Asya’ya dayandığını hatırlatan Besici Şamil Soyal da “Orta Asya’dan beri göç halindeyiz. Kökenimiz Yörük’tür. Bu sene de havaların kurak gitmesinden dolayı hayvanlarımızı biraz erken yaylaya yolculuk yaptırdık. Yayla adı üzerinde mera alanı. Burada insanlarımız sonuçta tarım arazisinde yapıyor. Ama mera alanı olduğu zaman yayılım, hava değişimi var. Burada koyunlar ağrıma yapıyor ama yaylada ağrıma yapmıyor soğuk. Sağım yapmak isteyen sağımını yaparak peynirini ve sütünü alıyor” şeklinde konuştu. Yaptıkları işin günden güne kaybolduğuna dikkat çeken Soyal, “Devletimiz acil bu işe destek vermesi lazım. Ne gerekiyorsa onu yapması lazım. Yani küpe parası veriyor devletimiz, yıllık 100 lira hayvan başı. Ama bu yeterli gelmiyor. ’Devletimiz bize sigorta versin, maaş versin, hayvancılığımız 100 ise 200-300 yapalım’ şeklinde hayvancılarımızın talepleri var” ifadelerini kullandı.