EKONOMİ - 10 Kasım 2017 Cuma 14:23

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Başkanı’ndan meyve suyuna ÖTV açıklaması

A
A
A
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Başkanı’ndan meyve suyuna ÖTV açıklaması

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Başkanı İlker Güney, “Yeni ÖTV tasarısıyla daha önce hiç gündemde olmayan meyve suyu nektarının son dakika devreye almaya çalışmak, Türk çiftçisinin yetiştirdiği hammaddeye dayalı olan bu ürünün satılmasını zorlaştırmak demek olup, aynı zamanda ithal ürünün önünü açarak yerli ürünün kullanımını ortadan kaldıracaktır” dedi.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Başkanı İlker Güney, “Yeni ÖTV tasarısıyla daha önce hiç gündemde olmayan meyve suyu nektarının son dakika devreye almaya çalışmak, Türk çiftçisinin yetiştirdiği hammaddeye dayalı olan bu ürünün satılmasını zorlaştırmak demek olup, aynı zamanda ithal ürünün önünü açarak yerli ürünün kullanımını ortadan kaldıracaktır” dedi.



Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Başkanı İlker Güney’den meyve suyunun torba yasa kapsamındaki ÖTV uygulanacağı haberlerinin üzerine açıklama yaptı. Meyve suyu endüstrisinin, Türkiye’de hammaddesi tarıma dayalı, ekonomiye katma değeri yüksek ve halk sağlığı için faydalı sektörlerin başında geldiğini belirten Güney, “Türkiye’nin tarımsal ürünlerinin kalitesi sayesinde, üretilen yüzde 100 meyve suyu ve nektarlarda yüksek oranlı meyve kullanılmakta ve böylece dünya gıda rekabetinde avantaj sağlanmakta, endüstrinin başarısı ile ülke çiftçisi de gelirini garanti altına almaktadır. Hammaddesi hali hazırda maliyetin ciddi bir payını alırken, bu ürünlere getirilecek ÖTV gibi ek bir maliyet, tüketimin daralmasına, akabinde üretimin azalması ve dolayısıyla, çiftçi ve sanayici arasında fiyat baskısı oluşmasına ve Türkiye’de kırsal kalkınmanın sekteye uğramasına sebep olacaktır kaygısını taşımaktayız” dedi.



Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye içecek sektöründe de, tarıma dayalı hammaddesi ile sağlığa faydalı ve besleyici olan kategori yüzde 100 meyve suyu ve nektarlar olduğunu kaydeden Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Başkanı, “Bu ürünlerin fiyat artışı tüketicinin sağlıklı ürün alma gücünü maalesef azaltacaktır. Yeni ÖTV tasarısıyla daha önce hiç gündemde olmayan meyve suyu nektarının son dakika devreye almaya çalışmak, Türk çiftçisinin yetiştirdiği hammaddeye dayalı olan bu ürünün satılmasını zorlaştırmak demek olup, aynı zamanda ithal ürünün önünü açarak yerli ürünün kullanımını ortadan kaldıracaktır” ifadelerini kullandı.



İlker Güney, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin kalkınma esasları arasında büyük bir öneme sahip olan tarımın ana kollarından biri olan bu endüstriye gelecek herhangi bir zararın, tüm halkı ve ekonomiyi etkileyeceği kaygımızı tüm kamuoyu ile paylaşmak isteriz”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz : “Kanser oluşumunda beslenme şekli çok önemli” Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çağın hastalığı kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek balık, üzüm ve kurubaklagiller gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etti. Her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca kansere yakalandığını ve kanser oluşumunda beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz kansere yakalanma riskini düşürmek için hangi besinlerin tercih edilebileceğini anlattı. Diyetisyen Gündüz sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece formda ve zinde kalmaya değil aynı zamanda kanserden korunmaya da katkı sağladığını vurguladı. “Kadınlara günde 2, erkeklere 3 porsiyon meyve” Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmenin posa içeriğini arttırarak sindirim kanalının daha düzenli çalışacağını belirten Diyetisyen Gündüz “Vitamin ve minerallerden zengin meyveler bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir. Ancak tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız” dedi. “Balığı kızartarak değil ızgara veya buğulama yaparak yiyin” Balığın A, D, K ve B grubu vitaminlerden ve iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerinden zengin olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık aynı zamanda bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Ancak pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Balık, kızarma yöntemi ile pişirildiği zaman yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler nedeniyle önerilmemektedir. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” diye konuştu. Diyetisyen Gündüz kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan “resveratrol” maddesinin sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu; bunun yanında kırmızı üzümün, B vitaminlerinden ve demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin olduğunu ifade etti. “Yoğurt bağırsak sağlığını korur” Yoğurdun probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz “Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlıklı bir mikroflora oluşumuna katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde görülebilecek kanser gibi birçok hastalığa karşı önlem almış oluruz. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan özellik gösterir ve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur” dedi. Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kurubaklagillerin faydasının altını çizen Diyetisyen Gündüz şunları söyledi: “İçerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde sayesinde vücudumuzu korur. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.